Film

Nedelja na FESTU

Lov, Sava centar 16:30

Tomas Vinterberg privukao je pažnju svetske javnosti svojim novim filmom "Lov'', koji je prvi danski film u konkurenciji kanskog festivala u poslednjih 15 godina. Vinterberg je, jedan od četvorice osnivača pokreta Dogme 95, od kojih je najpoznatiji svakako Lars fon Trir, čija produkcijska kuća "Zentropa'' stoji i iza ovog ostvarenja. U uspešnom festivalskom životu filma treba izdvojiti nominacije za nagradu BAFTA i Zlatnu palmu za najbolji strani film, i nagrade u Kanu za najboljeg glumca (Meds Mikelsen), najbolja tehnička dostignuća i nagradu ekumenskog žirija. Film se bavi životom profesora u mirnom danskom gradiću uoči Božića. Laž o seksualnom zlostavljanju deteta pokrenuće lavinu stravičnih događaja i zauvek promeniti njegov život. Ovaj film je neverovatno emotivno iskustvo na neizbrisivim uticajem na gledaoca.

 


Falsifikator, Sava centar, 19:00

Naš proslavljeni reditelj, Goran Marković nakon "Turneje", odlučio je da još jednu svoju dramu iz pozorišta prenese na filmsko platno. Po narudžbini Gete instituta povodom obeležavanja 20 godina od pada berlinskog zida, Marković je napisao dramu koja se bavi padom. Padom jednog čoveka, ali i cele države, bivše Jugoslavije. Ova crna komedija je o čoveku koji falsifikuje diplome, ali ne zbog koristi, već iz čiste ljubavi i altruizma, sve dok ne bude otkriven i odveden u zatvor na nekoliko godina, što potpuno ruši njegove snove, shvatanja i pogled na život. Njegova propast preslikava propast Jugoslavije, koja je, po Markovićevim shvatanjima, počela upravo šezdesetih, u godinama kada je film i smešten. Svoju ulogu iz predstave na veliko platno je preneo Tihomir Stanić, koji je takođe učestvovao na izradi scenarija, a pored njega uloge tumače Branka Katić, Sergej trifunović, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi. Marković je sebe okružio sjajnom ekipom, te osim odlične glumačke postave tu su i čuveni scenograf Veljko Despotović i kompozitor Zoran Simjanović. Projekcija na FEST-u je ujedno i svetska premijera ovog dugo iščekivanog filma.

 

Obećana zemlja, Sava centar, 22:00

U moru blokbastera i visokobudžetnih filmova, nezavisna ostvarenja često prođu neopaženo, pogotovo kad njihov sadržaj ne imponuje velikim korporacijama. Film "Obećana zemlja" bavi se osetljivim pitanjem hidrauličnog bušenja koje ima jednak broj protivnika i pristalica, a energetska industrija već se pobunila protiv negativnog prikaza koji je dobila u filmu. Met Dejmon tumači preduzetnika koji dolazi u malo mesto u unutrašnjosti pogođeno ekonomskom krizom i pokušava da u ime svoje kompanije obezbedi zemljište za eksploataciju gasa. Dejmon je takođe napisao scenario, zajedno sa kolegom Džonom Krasinskim, koji tumači drugu glavnu ulogu. Ovo je trebalo da bude Dejmonov rediteljski debi, ali je zbog obaveza na drugom projektu morao da odustane i sam kontektirao Gas van Santa, sa kojim je ostvario uspešnu saradnju na filmu ,,Dobri Vil Hanting''. Kompozitor muzike za film je čuveni Deni Elfman. Premijera je održana na Berlinskom filmskom festivalu gde je Van Sant osvojio Srebrnog medveda van kategorije.

 

 

Povezane teme

Muzika

Bili Ajliš je objavila mini film o prihvatanju sebe i svog tela

Na YouTube kanalu Bili Ajliš pojavio se kratki film pod nazivom „Not My Responsibility“.

Muzika

Festival Leopolis Jazz Fest će emitovati koncerte na YouTube-u

Ovog leta jedan od najboljih jazz festivala u Evropi, Leopolis Jazz Fest, slavi desetu godišnjicu.

Muzika

Kanje Vest priprema novi album

Izgleda da neko u karantinu nije gubio vreme.

Film

Koronavirus nije prepreka: filmski festival u Veneciji biće održan prema uobičajenom rasporedu

Septembarski filmski festival u Veneciji obećava da će biti veoma bogat imenima slavnih zvezda.

Muzika

Tizer za novi video Lejdi Gage i Ariane Grande

Lejdi Gaga ume da zaintrigira fanove.

Film

Luka Guadanjino režira rimejk filma "Lice sa ožiljkom"

Luka Guadanjino snima novu verziju krimi filma "Lice sa ožiljkom" za Universal Pictures.

Film

Robert Patinson - o ljubavi prema muzici, teškim odnosima sa Njujorkom i omiljenom mirisu

Dok naučnici nazivaju asteroide u čast Roberta Patinsona, saznajemo šta budući Betman i nepromenjeno lice Dior Homme voli i mrzi.

Film

Milanski modni filmski festival biće održan online

Organizatori Fashion Film Festival Milano odlučili su da ne rizikuju.

Muzika

Plejlista: kultne pesme Adel

Britanska pevačica i tekstopisac Adel 2008. godine upisala se u istoriju muzike, dobivši pozitivne kritike za svoj debitantski album "19", kao jedan od najupečatljivijih glasova po...

Film

VELIKI KORAK ZA HOLIVUD: Tom Kruz će prvi glumiti u svemiru

Zbog dobrovoljne samoizolacije koju je pandemija koronavirusa izazvala širom planete, industrija zabave je primorala glumce da ostanu kod kuće, a produkciju da se zaustavi.