Film

Nedelja na FESTU

Lov, Sava centar 16:30

Tomas Vinterberg privukao je pažnju svetske javnosti svojim novim filmom "Lov'', koji je prvi danski film u konkurenciji kanskog festivala u poslednjih 15 godina. Vinterberg je, jedan od četvorice osnivača pokreta Dogme 95, od kojih je najpoznatiji svakako Lars fon Trir, čija produkcijska kuća "Zentropa'' stoji i iza ovog ostvarenja. U uspešnom festivalskom životu filma treba izdvojiti nominacije za nagradu BAFTA i Zlatnu palmu za najbolji strani film, i nagrade u Kanu za najboljeg glumca (Meds Mikelsen), najbolja tehnička dostignuća i nagradu ekumenskog žirija. Film se bavi životom profesora u mirnom danskom gradiću uoči Božića. Laž o seksualnom zlostavljanju deteta pokrenuće lavinu stravičnih događaja i zauvek promeniti njegov život. Ovaj film je neverovatno emotivno iskustvo na neizbrisivim uticajem na gledaoca.

 


Falsifikator, Sava centar, 19:00

Naš proslavljeni reditelj, Goran Marković nakon "Turneje", odlučio je da još jednu svoju dramu iz pozorišta prenese na filmsko platno. Po narudžbini Gete instituta povodom obeležavanja 20 godina od pada berlinskog zida, Marković je napisao dramu koja se bavi padom. Padom jednog čoveka, ali i cele države, bivše Jugoslavije. Ova crna komedija je o čoveku koji falsifikuje diplome, ali ne zbog koristi, već iz čiste ljubavi i altruizma, sve dok ne bude otkriven i odveden u zatvor na nekoliko godina, što potpuno ruši njegove snove, shvatanja i pogled na život. Njegova propast preslikava propast Jugoslavije, koja je, po Markovićevim shvatanjima, počela upravo šezdesetih, u godinama kada je film i smešten. Svoju ulogu iz predstave na veliko platno je preneo Tihomir Stanić, koji je takođe učestvovao na izradi scenarija, a pored njega uloge tumače Branka Katić, Sergej trifunović, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi. Marković je sebe okružio sjajnom ekipom, te osim odlične glumačke postave tu su i čuveni scenograf Veljko Despotović i kompozitor Zoran Simjanović. Projekcija na FEST-u je ujedno i svetska premijera ovog dugo iščekivanog filma.

 

Obećana zemlja, Sava centar, 22:00

U moru blokbastera i visokobudžetnih filmova, nezavisna ostvarenja često prođu neopaženo, pogotovo kad njihov sadržaj ne imponuje velikim korporacijama. Film "Obećana zemlja" bavi se osetljivim pitanjem hidrauličnog bušenja koje ima jednak broj protivnika i pristalica, a energetska industrija već se pobunila protiv negativnog prikaza koji je dobila u filmu. Met Dejmon tumači preduzetnika koji dolazi u malo mesto u unutrašnjosti pogođeno ekonomskom krizom i pokušava da u ime svoje kompanije obezbedi zemljište za eksploataciju gasa. Dejmon je takođe napisao scenario, zajedno sa kolegom Džonom Krasinskim, koji tumači drugu glavnu ulogu. Ovo je trebalo da bude Dejmonov rediteljski debi, ali je zbog obaveza na drugom projektu morao da odustane i sam kontektirao Gas van Santa, sa kojim je ostvario uspešnu saradnju na filmu ,,Dobri Vil Hanting''. Kompozitor muzike za film je čuveni Deni Elfman. Premijera je održana na Berlinskom filmskom festivalu gde je Van Sant osvojio Srebrnog medveda van kategorije.

 

 

Povezane teme

Film

Kristen Stjuart kao ikona stila 60-ih godina – Džin Siberg

Većina ljudi je upoznata sa stilom Džin Siberg zahvaljujući ulogama glumice u filmovima Žan-Lik Godara "Zdravo, tugo" i "Poslednji dah".

Film

Ketrin Zita Džons - holivudska lepotica sa snažnim stavom

Iako je vrhunac njene glumačke karijere stvar prošlosti, interes javnosti za Ketrin ne jenjava.

Knjige

Siti i srećni – Tanja Anđelković

Nemate vremena da kuvate i nemate inspiraciju za pripremanje novih jela?

Muzika

"Fine Line": sve što treba da znate o novom albumu Harija Stajlsa

Hari Stajls je prošlog oktobra predstavio video za "Lights Up" a sada je otkrio izdanje svog novog albuma "Fine Line" sa misterioznom naslovnicom.

Film

Krimi drama - Lejdi Gaga kao supruga Mauricija Gučija

Pevačica Lejdi Gaga, spremna je za novu ulogu.

Knjige

Sestre Versaja – Sali Kristi

Dvorskim kuloarima kruže priče da je mladom kralju Luju XV posle sedam godina braka dosadila supruga.

Film

Monika, Rejčel i Fibi ponovo su zajedno

Devojke su podržale Dženifer Aniston.

Knjige

20 citata o tome šta znači voleti

Velika osećanja velikih ljudi!

Knjige

Teodorin Prsten – Vanja Bulić

Pripremajući se za modnu reviju na kojoj će manekenke nositi srednjovekovni srpski nakit, novinar Novak Ivanović odlazi u manastir Banjsku i obilazi ruševine rudarskog grada Novo B...

Muzika

Milijarda pregleda: proglašen je najpopularniji spot 80-ih

Nedavno se na platformi You Tube pojavio još jedan rekorder po broju pregleda.