Knjige

Knjiga koju ćete voleti: „Grad žena“ Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert se s pravom smatra jednim od glavnih američkih autora današnjice.

U jednom trenutku, njen roman "Jedi, moli, voli" postao je svetski bestseler, a ime same spisateljice prepoznali su svi koji prate književni život. Od tada, ona nije samo ojačala svoju slavu, već je uspela da postane istinski poštovana autorica, a ne samo tvorac jednog bestselera, što su, uzgred, mnogi zlobni kritičari s prezirom pripisali "lakom štivu."

Glavna junakinja novog romana je Vivian Moris. Upoznajemo je kada dama već ima respektabilne godine - ima 95 godina. Jednog dana dobija pismo od ćerke svog dugogodišnjeg ljubavnika u kojem je zanima: šta je njen otac mislio o životu Vivien Moris? Pokušavajući da odgovori na ovo pitanje, žena počinje da se seća svog života. I ima mnogo toga za pamćenje!

Njena mladost je počela četrdesetih godina. Potom su je izbacili iz prestižne obrazovne ustanove, a roditelji su je poslali tetki Peg. Međutim, Peg nije bila tako jednostavna kao što bi to voleli njen otac i majka - držala je sopstveno pozorište, koje je takođe uključivalo predstave u duhu burleske. Vivian je počela da šije kostime za ove predstave, sprijateljila se sa lokalnom glumicom, koja ju je naučila da živi punim plućima.

Iako je Gilbert, prema sopstvenim rečima, želela da napiše prijatan roman, poput „čaše šampanjca“, uspela je da uradi mnogo više. Da, knjiga se lako čita, ali ona nije zaboravila na sadržaj. Čitav tekst zasnovan je na jednoj jednostavnoj, ali važnoj misli: žena može - pa i treba da bude srećna onako kako želi i ne bi trebalo da obraća pažnju na stereotipe. Nije slučajno što se u dobi od 95 godina Moris žali što nije imala dovoljno ljubavnika!

Uzgred, za Gilbert je ta ideja o sreći duboko lična tema. I sama je više puta bila protiv društvenih stereotipa - na primer, kada je prekinula vezu sa suprugom zbog života sa prijateljicom.

booktrib.com

 

Povezane teme

Umetnost

Kako izgledaju kostimi Rikarda Tišija za operu Marine Abramovič

Dugo očekivana premijera opere umetnice Marine Abramovič „7 smrti Marije Kalas“ održaće se 1. septembra u Bavarskoj operi.

Film

Snima se nastavak muzičkog hita iz 80-tih

Mnogi ljubitelji nisu oduševljeni idejom rimejka, budući da nema Patrika Svejzija, ali su svakako radoznali da ponovo vide Bejb u glavnoj ulozi

Muzika

Kraljica noći: top 5 pesama Vitni Hjuston

Devetog avgusta rođena je legendarna pevačica Vitni Hjuston.

Muzika

Lejdi Gaga pokreće novu radio emisiju na Apple Music

Prva emisija Gaga Radio objavljena je 7. avgusta.

Film

Sada je zvanično: Džared Leto će glumiti Endija Vorhola

Muzičar i oskarovski glumac potvrdio je glasine koje kruže već četiri godine.

Muzika

Najpoznatiji hitovi Luja Armstronga

4. avgusta 1901. u Nju Orleansu rođen je "kralj džeza" Luj Armstrong. Bez ove osobe je nemoguće zamisliti muziku 20. veka.

Film

Džejson Momoa: 10 zanimljivih činjenica o poznatom glumcu

Da li se divite ovom zgodnom muškarcu? Da li ga prepoznajete? Da, ovo je Kal Drogo, lik koji ima srce veće od svemira.

Muzika

Premijera: Bijonse predstavila spot za pesmu - Already

Od kostima do koreografije i afro ritma, muzički spot za numeru Already se razvio u proslavu afričke kulture.

Muzika

Black Is King: šta treba da znate o novom albumu Bijonse

Novi album Bijonse „Black Is King“ biće dostupan 31. jula.

Muzika

Karla Bruni lansirala je svoj prvi singl

Neočekivana (i vrlo cool) posledica karantina.

Film

Džud Lou kao kapetan Kuka u filmu o Petru Panu

Britanski glumac Džud Lou možda će postati novi Diznijev negativac.