Knjige

Knjiga koju ćete voleti: „Grad žena“ Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert se s pravom smatra jednim od glavnih američkih autora današnjice.

U jednom trenutku, njen roman "Jedi, moli, voli" postao je svetski bestseler, a ime same spisateljice prepoznali su svi koji prate književni život. Od tada, ona nije samo ojačala svoju slavu, već je uspela da postane istinski poštovana autorica, a ne samo tvorac jednog bestselera, što su, uzgred, mnogi zlobni kritičari s prezirom pripisali "lakom štivu."

Glavna junakinja novog romana je Vivian Moris. Upoznajemo je kada dama već ima respektabilne godine - ima 95 godina. Jednog dana dobija pismo od ćerke svog dugogodišnjeg ljubavnika u kojem je zanima: šta je njen otac mislio o životu Vivien Moris? Pokušavajući da odgovori na ovo pitanje, žena počinje da se seća svog života. I ima mnogo toga za pamćenje!

Njena mladost je počela četrdesetih godina. Potom su je izbacili iz prestižne obrazovne ustanove, a roditelji su je poslali tetki Peg. Međutim, Peg nije bila tako jednostavna kao što bi to voleli njen otac i majka - držala je sopstveno pozorište, koje je takođe uključivalo predstave u duhu burleske. Vivian je počela da šije kostime za ove predstave, sprijateljila se sa lokalnom glumicom, koja ju je naučila da živi punim plućima.

Iako je Gilbert, prema sopstvenim rečima, želela da napiše prijatan roman, poput „čaše šampanjca“, uspela je da uradi mnogo više. Da, knjiga se lako čita, ali ona nije zaboravila na sadržaj. Čitav tekst zasnovan je na jednoj jednostavnoj, ali važnoj misli: žena može - pa i treba da bude srećna onako kako želi i ne bi trebalo da obraća pažnju na stereotipe. Nije slučajno što se u dobi od 95 godina Moris žali što nije imala dovoljno ljubavnika!

Uzgred, za Gilbert je ta ideja o sreći duboko lična tema. I sama je više puta bila protiv društvenih stereotipa - na primer, kada je prekinula vezu sa suprugom zbog života sa prijateljicom.

booktrib.com

 

Povezane teme

Muzika

Najbolji citati Ejmi Vajnhaus

„Nikada ne lažite nekoga ko vam veruje. Nikada ne verujte onome ko vas je lagao.“

Muzika

Ariana Grande, Majli Sajrus i Lana Del Rej u videu "Don't Call Me Angel"

Soundtrack povodom novog filma "Čarlijevi anđeli"

Film

5 klasičnih holivudskih filmova koji su bolji od modernih

Ako niste baš raspoloženi za noćni život, najbolji način da provedete vreme je da se udobno smestite u krevet i uđete u svet stare kinematografije.

Knjige

Pozovi M zbog ljubavi – Medi Doson

Marni Makgro želi jednostavan život: muža, decu, dom u predgrađu i porodični auto, dok sigurnim glasom izgovara sudbonosno da.

Knjige

Šta čitati ovog leta - Predaja – Raj Loriga

Neimenovani junak ovog distopijskog romana o bliskoj budućnosti pripoveda o životu sa suprugom u ratom razorenoj zemlji, dok su njihovi sinovi negde na frontu.

Film

Kameron Dijaz je govorila o braku, starosti i kraju karijere

Već nekoliko godina, Kameron Dijaz nije glumila u filmovima i nestala je sa radara, ali lojalni fanovi se i dalje interesuju za život glumice.

Film

Meril Strip radi na novoj komediji Stivena Soderberga

Postalo je poznato da Stiven Soderberg priprema novu urnebesnu komediju.

Film

Leonardo DiKaprio izdvojio je 5 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji

Neprofitna organizacija za ljudska prava Earth Alliance, koju aktivno podržava Leonardo DiKaprio, izdvojila je 5 miliona dolara za očuvanje amazonske prašume, koju su ovog meseca o...

Film

Rajan Rejnolds je ponovo oduševio fanove duhovitom čestitkom

Blejk Lajvli, supruga Rajana Rejnoldsa je u drugom stanju i nedavno je proslavila rođendan.

Knjige

Opsesija – Nora Roberts

Predlažemo da ovog leta pročitate novi roman „Opsesija“.

Film

Matriks i Neo se vraćaju 20 godina kasnije

Kijanu Rivs i Keri-En Mos igraće u četvrtom nastavku Matriksa.

Film

Kventin Tarantino će prvi put postati otac

Kventin Tarantino, 56-godišnji režiser, priprema se da prvi put postane otac.