Knjige

Novi roman Dragana Velikića

U izdanju Lagune stiže roman „Bonavia“ Dragana Velikića, dobitnika Ninove nagrade za roman „Ruski prozor“. U novom romanu Velikić je prikazao životne priče nekoliko junaka koji su međusobno povezani prijateljskim, rodbinskim ili ljubavnim vezama, kao i prostorom Balkana, srednje Evrope, gradovima i okolnostima u kojima žive.


Njegove junake povezuju jake emocije ljubavi, poštovanja, sećanja na prošlost, ali ih razdvajaju otuđenost, različiti pogledi na život, očekivanja, igre sudbine. Reflektujući sudbine svojih junaka, Velikić čitaoce upoznaje i sa autobiografskim detaljima koji su ga naveli da ispriča intimnu priču svog života.


Roman „Bonavia“ spada u onu vrstu književnosti u kojoj tragamo za ispunjenim životom, a Velikić prikazuje svet nekoliko likova u različitim periodima, čiji se životi međusobno prepliću. To su savim jednostavne priče, ljubavne, materijalne, egzistencijalne tematike. Međutim, ispod svih tih, naizgled površnih tema, osnov predstavlja put. Bonavia, u prevodu „srećan put“, jeste ono što junaci ovog romana jedni drugima govore, a često i sami sebi. Za junake Velikićevog romana putovanje je vrsta bega. Oni beže od obaveze, od države, društva, života, a zapravo svi beže od sebe. Putovanje je njihov alibi, to je „karta za 3 dana“, opravdanje za nepostojeći plan kretanja.


Junaci „Bonavie“ su svi u dobrovoljnom izgnanstvu i u borbi sa sobom. Kada junakinja sa druge strane Atlantskog okeana gleda u svoj život preko puta, ona vidi maglu i tužno sećanje prošlosti, koje je opet živo za razliku od sive sadašnjosti. To je junak koji osluškuje na rekama zavičaj. Ona bira sećanje na bol iz mladosti i tu uspomenu iznova proživljava. Na taj način Velikić nudi izlaz, a to je da pravi život ostaje u granicama mašte. On se odvija kroz živote drugih, koji su takođe negde otišli. Grad briše tragove, ostavljajući samo sećanje.


Velikić je do sada objavio osam romana „Via Pula“, „Astragan“, „Hamsin 51“, „Severni zid“, „Danteov trg“, Slučaj Bremen“, „Dosije Domaševski“ i „Ruski prozor“. Njegovi romani prevedeni su na 15 evropskih jezika, a za knjigu „Ruski prozor“ 2007. godine dobio je Ninovu nagradu i nagradu Meša Selimović“, kao i Srednjoevropsku nagradu za književnost.


Roman „Bonavia“ pojaviće se u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u utorak, 20. novembra 2012. godine.

Povezane teme

Muzika

"Fine Line": sve što treba da znate o novom albumu Harija Stajlsa

Hari Stajls je prošlog oktobra predstavio video za "Lights Up" a sada je otkrio izdanje svog novog albuma "Fine Line" sa misterioznom naslovnicom.

Film

Krimi drama - Lejdi Gaga kao supruga Mauricija Gučija

Pevačica Lejdi Gaga, spremna je za novu ulogu.

Knjige

Sestre Versaja – Sali Kristi

Dvorskim kuloarima kruže priče da je mladom kralju Luju XV posle sedam godina braka dosadila supruga.

Film

Monika, Rejčel i Fibi ponovo su zajedno

Devojke su podržale Dženifer Aniston.

Knjige

20 citata o tome šta znači voleti

Velika osećanja velikih ljudi!

Knjige

Teodorin Prsten – Vanja Bulić

Pripremajući se za modnu reviju na kojoj će manekenke nositi srednjovekovni srpski nakit, novinar Novak Ivanović odlazi u manastir Banjsku i obilazi ruševine rudarskog grada Novo B...

Muzika

Milijarda pregleda: proglašen je najpopularniji spot 80-ih

Nedavno se na platformi You Tube pojavio još jedan rekorder po broju pregleda.

Knjige

Majke mi, bajka – Mirjana Bobić Mojsilović

Nastavak bestselera Happy End. A šta ide posle Happy Enda?

Muzika

Kejti Peri u novom videu "Harleys in Hawaii"

Američka pevačica Kejti Peri objavila je video na numeru "Harleys in Hawaii" na svom YouTube kanalu.

Film

Ava Gardner: glumica sa "anđeoskim licem i telom boginje"

Ava Gardner je vedra brineta snažnog karaktera i izvanrednih glumačkih sposobnosti.

Muzika

Džon Lenon: top 7 legendarnih pesama osnivača "Beatlesa"

Džon Lenon rođen je u trenutku kada je Hitlerov avion izvršio napad u Liverpulu - 8. oktobra 1940. u 6:30 ujutru.

Knjige

Preporuka za čitanje: Nikola Jun "I Sunce je zvezda"

Ona je skeptik u životu, veruje samo u nauku i činjenice.