Knjige

Novi roman Dragana Velikića

U izdanju Lagune stiže roman „Bonavia“ Dragana Velikića, dobitnika Ninove nagrade za roman „Ruski prozor“. U novom romanu Velikić je prikazao životne priče nekoliko junaka koji su međusobno povezani prijateljskim, rodbinskim ili ljubavnim vezama, kao i prostorom Balkana, srednje Evrope, gradovima i okolnostima u kojima žive.


Njegove junake povezuju jake emocije ljubavi, poštovanja, sećanja na prošlost, ali ih razdvajaju otuđenost, različiti pogledi na život, očekivanja, igre sudbine. Reflektujući sudbine svojih junaka, Velikić čitaoce upoznaje i sa autobiografskim detaljima koji su ga naveli da ispriča intimnu priču svog života.


Roman „Bonavia“ spada u onu vrstu književnosti u kojoj tragamo za ispunjenim životom, a Velikić prikazuje svet nekoliko likova u različitim periodima, čiji se životi međusobno prepliću. To su savim jednostavne priče, ljubavne, materijalne, egzistencijalne tematike. Međutim, ispod svih tih, naizgled površnih tema, osnov predstavlja put. Bonavia, u prevodu „srećan put“, jeste ono što junaci ovog romana jedni drugima govore, a često i sami sebi. Za junake Velikićevog romana putovanje je vrsta bega. Oni beže od obaveze, od države, društva, života, a zapravo svi beže od sebe. Putovanje je njihov alibi, to je „karta za 3 dana“, opravdanje za nepostojeći plan kretanja.


Junaci „Bonavie“ su svi u dobrovoljnom izgnanstvu i u borbi sa sobom. Kada junakinja sa druge strane Atlantskog okeana gleda u svoj život preko puta, ona vidi maglu i tužno sećanje prošlosti, koje je opet živo za razliku od sive sadašnjosti. To je junak koji osluškuje na rekama zavičaj. Ona bira sećanje na bol iz mladosti i tu uspomenu iznova proživljava. Na taj način Velikić nudi izlaz, a to je da pravi život ostaje u granicama mašte. On se odvija kroz živote drugih, koji su takođe negde otišli. Grad briše tragove, ostavljajući samo sećanje.


Velikić je do sada objavio osam romana „Via Pula“, „Astragan“, „Hamsin 51“, „Severni zid“, „Danteov trg“, Slučaj Bremen“, „Dosije Domaševski“ i „Ruski prozor“. Njegovi romani prevedeni su na 15 evropskih jezika, a za knjigu „Ruski prozor“ 2007. godine dobio je Ninovu nagradu i nagradu Meša Selimović“, kao i Srednjoevropsku nagradu za književnost.


Roman „Bonavia“ pojaviće se u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca u utorak, 20. novembra 2012. godine.

Povezane teme

Film

Retke fotografije Bruk Šilds iz mladosti

Juče je američka glumica i model Bruk Šilds proslavila rođendan.

Muzika

Bili Ajliš je objavila mini film o prihvatanju sebe i svog tela

Na YouTube kanalu Bili Ajliš pojavio se kratki film pod nazivom „Not My Responsibility“.

Muzika

Festival Leopolis Jazz Fest će emitovati koncerte na YouTube-u

Ovog leta jedan od najboljih jazz festivala u Evropi, Leopolis Jazz Fest, slavi desetu godišnjicu.

Muzika

Kanje Vest priprema novi album

Izgleda da neko u karantinu nije gubio vreme.

Film

Koronavirus nije prepreka: filmski festival u Veneciji biće održan prema uobičajenom rasporedu

Septembarski filmski festival u Veneciji obećava da će biti veoma bogat imenima slavnih zvezda.

Muzika

Tizer za novi video Lejdi Gage i Ariane Grande

Lejdi Gaga ume da zaintrigira fanove.

Film

Luka Guadanjino režira rimejk filma "Lice sa ožiljkom"

Luka Guadanjino snima novu verziju krimi filma "Lice sa ožiljkom" za Universal Pictures.

Film

Robert Patinson - o ljubavi prema muzici, teškim odnosima sa Njujorkom i omiljenom mirisu

Dok naučnici nazivaju asteroide u čast Roberta Patinsona, saznajemo šta budući Betman i nepromenjeno lice Dior Homme voli i mrzi.

Film

Milanski modni filmski festival biće održan online

Organizatori Fashion Film Festival Milano odlučili su da ne rizikuju.

Muzika

Plejlista: kultne pesme Adel

Britanska pevačica i tekstopisac Adel 2008. godine upisala se u istoriju muzike, dobivši pozitivne kritike za svoj debitantski album "19", kao jedan od najupečatljivijih glasova po...