Umetnost

“Prolećni vrt tajni” Nikole Džafa

četvrtak, 21. jun u 19h

Drina galerija, Andrićev venac br. 4

Kustos izložbe: Aleksandra Lazar

Izložba “Prolećni vrt tajni” je  kondenzovana retrospektiva opusa Nikole Džafa, gde je umetnik u karakterističnoj slojevitoj gradnji crteža posetio i predstavio sve značajne cikluse svog stvaralašva.

Od slikarsko-postekspresionističke faze 1980-tih, preko umetnosti akcije 90-tih (LED ART, Rekonstrukcija zločina, Kunstlager), ciklusa o Zecu (Art Vrt, Zec koji je pojeo muzej, U kom grmu leži zec?), rada sa Art Klinikom (a posle 2013. sa Šok Zadrugom), od Odlaska u belo i povratka iz beline, od ciklusa kolektivnog crtanja sa umetnicima i neumetnicima živim i neživim (od istorijskih ličnosti do učenika škole za osobe sa posebnim potrebama “Milan Petrović” u Novom Sadu), aproprijacija “tudjih” radova i uzajamnog stvaranja radova više autora gde je Džafo “prvi među jednakima”, pa sve do ovog trenutka u kome dolazak proleća stvara u sinergiji sa umetnikom, brišući tragove prethodnih akcija i donoseći nešto novo.

Sve se završava tamo gde je i počelo, u vrtu Vesne i Nikole Džafa, u koje stiže proleće koje nezaustavljivo obnavlja, prekriva tragove zločina i stvaralaštva, donoseći bujajuću rizosferu hranljivih i toksičnih prepleta biljaka sa materijalima i motivima iz umetnosti i života. Kao što je zec magični posrednik između svetova, tako i Džafo posreduje između paralelnih svetova umetnosti i stvarnosti. Zec-zabavljač, kao Til Ojlenšpigel, postavlja zagonetke i ostavlja tragove u snegu slikarskog platna, iz kog možemo naučiti neke nežne i strašne životne istine.

Džafov crtački metod se zasniva na izgradnji i razgradnji motiva, tako da scene fiktivnog zločina (rekonstruisanog na terenu njegove kuće) ustupaju mesto kadrovima na kojima zatičemo zeca viđenog kroz rakurs klasičnog slikarstva, kroz pogled raznih autora koji su zeca (vrlo retko živog) koristili kao simbol ili motiv na svojim slikama. U vizuelnom razgovoru sa autorima iz istorije umetnosti Džafo vraća dostojanstvo mitskom zecu i postavlja ga u centralni deo slike, ali se priča ni ovde ne zaustavlja. Sa margina dopiru alarmantne, zavodljive poruke, maštarije i satirične vizije: vatrogasna kola u plamenu, žar ptica, scene preuzete sa slika Georga Grosa za koje znamo da predstavljaju najvišu tačku vrenja korumpirane elite. Poređani kao hor iz antičke grčke drame, oni preispituju odnose između umetnosti i odgovornosti, umetnosti i žudnje, umetnosti i razočarenja, umetnosti i prirode.

Ciklus “Prolećni vrt tajni” nosi neskrivenu aluziju na pseudoreligijsku vizuelnu operu Hijeronimusa Boša, "Vrt zemaljskih uživanja", čiji se svet budi na upozorenje i poimanje zla, ali ostaje nemoćan da izbegne nezaustavljivu ljudsku maštu. Oba ova vrta karakteriše velika radoznalost za neiscrpne forme prirode čija esencija možda donosi izlečenje koje umetnost možda samo obećava. Smena godišnjih doba je uvek ujedno praznik i predskazanje.

Izložba se otvara na prvi dan leta, u mesecu u kom umetnik slavi ulazak u sedmu deceniju života, koju je rešio da obeleži ciklusom od 7 x 7 kapitalnih radova, od kojih je sedam predstavljeno ovom izložbom. Radovi u nestajanju i nastajanju pojavljivaće se kako i kada umetnika budu vodila druga godišnja doba, dokumentovani dnevnicima koji sadrže razmišljanja i materijale iz kojih su nastajala neka od njihovih polazišta." (iz kataloškog teksta kustoskinje Aleksandre Lazar)

Izložbu možete pogledati do 4. avgusta 2018. godine.

Tags:
Povezane teme

Film

Kristen Stjuart kao ikona stila 60-ih godina – Džin Siberg

Većina ljudi je upoznata sa stilom Džin Siberg zahvaljujući ulogama glumice u filmovima Žan-Lik Godara "Zdravo, tugo" i "Poslednji dah".

Film

Ketrin Zita Džons - holivudska lepotica sa snažnim stavom

Iako je vrhunac njene glumačke karijere stvar prošlosti, interes javnosti za Ketrin ne jenjava.

Knjige

Siti i srećni – Tanja Anđelković

Nemate vremena da kuvate i nemate inspiraciju za pripremanje novih jela?

Muzika

"Fine Line": sve što treba da znate o novom albumu Harija Stajlsa

Hari Stajls je prošlog oktobra predstavio video za "Lights Up" a sada je otkrio izdanje svog novog albuma "Fine Line" sa misterioznom naslovnicom.

Film

Krimi drama - Lejdi Gaga kao supruga Mauricija Gučija

Pevačica Lejdi Gaga, spremna je za novu ulogu.

Knjige

Sestre Versaja – Sali Kristi

Dvorskim kuloarima kruže priče da je mladom kralju Luju XV posle sedam godina braka dosadila supruga.

Film

Monika, Rejčel i Fibi ponovo su zajedno

Devojke su podržale Dženifer Aniston.

Knjige

20 citata o tome šta znači voleti

Velika osećanja velikih ljudi!

Knjige

Teodorin Prsten – Vanja Bulić

Pripremajući se za modnu reviju na kojoj će manekenke nositi srednjovekovni srpski nakit, novinar Novak Ivanović odlazi u manastir Banjsku i obilazi ruševine rudarskog grada Novo B...

Muzika

Milijarda pregleda: proglašen je najpopularniji spot 80-ih

Nedavno se na platformi You Tube pojavio još jedan rekorder po broju pregleda.

Knjige

Majke mi, bajka – Mirjana Bobić Mojsilović

Nastavak bestselera Happy End. A šta ide posle Happy Enda?