Umetnost

Posetili smo muzej Yves Saint Laurent u Marakešu

Da li planirate putovanje u Maroko? Ovo mesto morate da vidite!

Muzej Yvesa Saint Laurent u Marekešu, (mYSLm) otvorio je svoja vrata u oktobru 2017. godine. Istovremeno je otvoren i pariski muzej dizajnera.

Saint Laurent je otkrio Marakeš 1966. godine, a zatim je redovno posećivao ovaj grad. Muzej se nalazi u ulici Rue Yves Saint Laurent u blizini poznate Jardin Majorelle - bašte koju je dizajner rado posećivao, i na kraju kupio da bi je zaštio od uništenja.

Za zgrade muzeja je odgovoran francuski arhitektonski studio KO. Olivier Marti i Karl Fournier su projektovali mnoge stambene zgrade i javne površine u Maroku, Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Zaobljena fasada geometrijske gradnje muzeja Yves Saint Laurent, podesća na kuće u Marakešu i pokrivena je ciglama postavljenim u obliku tkanih niti. Cela fasada je izgrađena od terakote, terijskog betona i mermera uz upotrebu lokalnih sirovina.

Na šta možete računati unutra?

U sredini - u hodniku se nalazi veliki YSL logo koji vodi do pojedinačnih soba. Muzej ima četiri stotine kvadratnih metara izložbenog prostora, skice, prototipe, kolekcije odeće i modnih dodataka. Pored toga, muzej ima biblioteku, restoran sa terasom i knjižaru. U prvoj sobi nas pozdravlja poznata haljina u stilu Mondriana. Ovde ćete naći biografske i profesionalne informacije dizajnera - fotografije, isečke iz novina i video projekcije, dokumentujući iz godine u godinu revije, kolekcije i nagrade. Druga soba je posvećena originalnim kreacijama haute couture koje će se redovno zamenjivati iz konzervativnih razloga.

Odeljci pod nazivom „Masculine-Feminine“, „The Colour Black“,„Wymarzona Afryka“, „Ogród“lub „Hommage áMatisse“, predstavljaju lepe, retko viđene originale i neverovatne modne dodatke - cipele, perje, šešire i nakit.

Kada napuštate muzej, posetite baštu Majorelle. Danas se ovde nalazi 300 vrsta biljaka, uglavnom kaktusa, banana i palmi. Pored malog jezera ovde se nalazi i spomenik dizajnera.

Ulaznica košta 10 evra., a muzej je otvoren svakodnevno, osim sredom. Novi muzej Ives Saint Laurent u Marakešu svečano je otvorila prva dama Maroka, princeza Lala Salma. 

foto: elle.pl

Povezane teme

Film

5 klasičnih holivudskih filmova koji su bolji od modernih

Ako niste baš raspoloženi za noćni život, najbolji način da provedete vreme je da se udobno smestite u krevet i uđete u svet stare kinematografije.

Knjige

Pozovi M zbog ljubavi – Medi Doson

Marni Makgro želi jednostavan život: muža, decu, dom u predgrađu i porodični auto, dok sigurnim glasom izgovara sudbonosno da.

Knjige

Šta čitati ovog leta - Predaja – Raj Loriga

Neimenovani junak ovog distopijskog romana o bliskoj budućnosti pripoveda o životu sa suprugom u ratom razorenoj zemlji, dok su njihovi sinovi negde na frontu.

Film

Kameron Dijaz je govorila o braku, starosti i kraju karijere

Već nekoliko godina, Kameron Dijaz nije glumila u filmovima i nestala je sa radara, ali lojalni fanovi se i dalje interesuju za život glumice.

Film

Meril Strip radi na novoj komediji Stivena Soderberga

Postalo je poznato da Stiven Soderberg priprema novu urnebesnu komediju.

Knjige

Knjiga koju ćete voleti: „Grad žena“ Elizabet Gilbert

Elizabet Gilbert se s pravom smatra jednim od glavnih američkih autora današnjice.

Film

Leonardo DiKaprio izdvojio je 5 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji

Neprofitna organizacija za ljudska prava Earth Alliance, koju aktivno podržava Leonardo DiKaprio, izdvojila je 5 miliona dolara za očuvanje amazonske prašume, koju su ovog meseca o...

Film

Rajan Rejnolds je ponovo oduševio fanove duhovitom čestitkom

Blejk Lajvli, supruga Rajana Rejnoldsa je u drugom stanju i nedavno je proslavila rođendan.

Knjige

Opsesija – Nora Roberts

Predlažemo da ovog leta pročitate novi roman „Opsesija“.

Film

Matriks i Neo se vraćaju 20 godina kasnije

Kijanu Rivs i Keri-En Mos igraće u četvrtom nastavku Matriksa.

Film

Kventin Tarantino će prvi put postati otac

Kventin Tarantino, 56-godišnji režiser, priprema se da prvi put postane otac.