Fileti lososa sa sosom od humusa i mirođije

Losos je nutritivno kompletna namirnica koja doprinosi boljoj koncentraciji, pamćenju i održavanju telesne težine, te je na spisku brojnih režima dijetalne ishrane. Bogat je proteinima, kalijumom, vitaminom B, selenom i omega-2 masnim kiselinama.

Potrudite se da ga uvrstite na svoj meni barem jednom nedeljno.

Sastojci:

500 g lososa (2 fileta)
1 kašika maslinovog ulja
prstohvat soli
prstohvat bibera
2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
1 manji limun, za dekoraciju)

Za sos: 

250 g humusa (neutralnog ukusa) ili kisela pavlaka (po ukusu)
1-2 kašike soka limuna
1-2 kašike sveže mirođije (sitno seckane)
2-3 čena belog luka (izgnječena)
½ šolje vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Fileti lososa, pripremaju se tako što se kratko isperu pod hladnom vodom i osuše papirnim ubrusom.

Nakon toga, filete premažite maslinovim uljem i začinite prstohvatom soli i bibera. Začinjeni losos ispecite na grilu, tiganju ili u rerni, petnaestak minuta.

U međuvremenu, pripremite sos od humusa i mirođije tako što ćete pomešati humus neutralnom ukusa sa sitno iseckanom mirođijom i belim lukom. Umesto humusa možete upotrebiti kiselu pavlaku u koju ćete dodati mirođiju, beli luk i sok od pola limuna.

Foto: Pexels

Tekst: Snežana Milošević