SLATKIŠ ZA POČETNIKE: Tiramisu od 10 minuta

Jede vam se nešto slatko, ali niste naročito vešti u kuhinji? Evo kako ćete napraviti jednostavan tiramisu u rekordnom roku. Reč je o italijanskom desertu koji je popularan zbog svog jedinstvenog ukusa, ali mnogi misle da vredi samo ako ga napravi stručnjak. Mi vam nudimo jednostavni recept koji će vas oduševiti.

Za pripremu ovog deserta potrebno vam je svega 10 minuta vremena ako prethodno pripremite sve namirnice.

Potrebni su vam 5 kašičica instant kafe, 250 g tople vode, 4 kašike ruma ili razblaženog ekstrakta, 500 g slatke pavlake ili šlaga iz kesice, 250 g šećera u prahu, 600 g kisele pavlake, 315 g piškota (oko 40 komada), kakao u prahu za dekoraciju.

1. U manju posudu dodajte 1 kašičicu instant kafe, dodajte 2 kašike tople vode. Promešajte da se zrnca otope. U drugu, veću posudu stavite preostale 4 kašičice instant kafe, ulijte 250 g vode, i takođe promešajte.

2. U veliku posudu, koja će vam služiti za namakanje piškota, dodajte 2 kašike ruma i promešajte.

3. U veliku plastičnu posudu ulijte slatku pavlaku ili šlag iz kesice. Umutite mikserom da se zgusne. Dodajte šećer u prahu i nastavite da mešate mikserom na jačoj brzini dok ne dobijete šlag. Dodajte kiselu pavlaku i kratko ga umešajte mikserom.

4. U krem dodajte otopljenu smesu kafe i vode (iz manje činije) i 2 kašike ruma. Ponovo kratko izmiksujte da se sve sjedini.

5. Namočite svaku piškotu u rastvor vode, ruma i kafe koju ste prethodno pripremili i složite ih u posudu za kolače. Rasporedite ih tako da prekriju dno posude.

6. Nanesite polovinu krema na piškote, ravnomerno je rasporedite i zagladite.

7. Ponovite postupak s piškotama. Umočite svaku u rastvor s kafom i rumom i poređajte ih tako da prekrijete svaki deo krema.

8. Premažite piškote ostatkom krema i poravnajte.

9. Ostavite tiramisu u frižideru najmanje šest sati, da se stegne. Pre služenja celu poslasticu pospite kakaom u prahu.