Blog

Ljubi me javno

Možemo samo da pretpostavimo kako reaguje, odnosno koliko cokće i negoduje engleska kraljica Elizabeta II (koja ima 87 godina) kada vidi poslednje snimke na kojima se princezina sestra Pipa Midlton i njen dečko Nik Džekson ljube, tačnije, malo više/niže od toga. Taj kontrast između Pipinog autfita, ta svedena, čista sportska odeća belog kraljevskog sporta, tenisa, i njenog i njegovog ponašanja unose sigurno neki nemir i nered u red propisan u Bakingemskoj palati. Jer šta je u (ne samo kraljevskoj) stvarnosti dozvoljeno na javnom mestu? To javno ispoljavanje emocija i intimnosti (PDA, Public Display of Affection) podrazumeva ljubljenje, grljenje, ali i neke malo konkretnije akcije, kao u slučaju Pipe. Ili hvatanje za zadnjicu svakako nigde nije na listi pristojnog građanskog (a kamoli kraljevskog) ponašanja!

Na nedavno završenom Filmskom festivalu u Kanu paparace je potpuno iznenadila članica žirija ovog prestižnog festivala, uvek decentna i odmerena Nikol Kidman. Fotoreporteri nisu mogli da se načude i naslikaju prizora kako se ona i njen muž Kit Urban strasno ljube. Običan red carpet kiss ili poljubac za kamere neočekivano se pretvorio u filmsku scenu erotskog poljupca! Prisutni kažu da je to bilo pravo (tinejdž) ljubljenje i prepuštanje!

A prepustili su se javnosti, posle skoro godinu dana skrivanja, i Ašton Kučer i Mila Kunis. I dok su oni stalno pričali o svom velikom prijateljstvu, paparaco fotografi pokušavali su da uhvate prvu fotografiju na kojoj se ljube. Ovog leta druže se sa princezom od Jorka Beatris i njenim dečkom na Francuskoj rivijeri i razmenjuju (francuske) poljupce, i to javno!

Međutim, šta kažu psiholozi za ovo još uvek suptilno (da li verujete) intrigantno pitanje? Stručnjaci tvrde da se u ispoljavanju emocija na ulici ne vidi samo želja i strast za partnerom, već se, kako oni potenciraju, pokazuje i naša potreba da partnera obeležimo kao nešto što je naše i da tako upozorimo moguće rivale. Partner koji baš insistira na ljubljenju, grljenju i maženju u javnosti nesiguran je, pa tom nežnom akcijom pokušava svima da stavi do znanja da je ljubljeni/ljubljena zauzet/a.  

Mesta za ljubljenje

Kada se ima 15 ili 25 godina, onda se o ljubljenju na ulici ne razmišlja, već se ono samo upražnjava. Onda dođu godine i zrelost, pa to nešto kao malo postane blam iako je uvek doživljaj! Jer, bez obzira na to da li su u publici i u prolazu namrštena, umorna lica koja to gledaju, cokću, osuđuju, sklanjaju svoj i dečji pogled, za njih dvoje, to dvoje što se ljube u toj gradskoj vrevi i satnici, niko ne postoji i niko im ne smeta! Osim možda ulično svetlo! Ili zakoni, tradicija i običaji.

Poslednji slučaj protivu ljubljenja zabeležen je u Turskoj, u Ankari. Zvaničnici koji su zaposleni u podzemnoj gradskoj železnici apelovali su na poštovanje morala jer su na snimku sigurnosne kamere videli par koji se ljubi. To je izazvalo burne reakcije, pa je više od sto parova protestovalo ljubeći se na ulazu u metro.

Ljubljenje na ulici ili u prevozu možda više od svih svakodnevnih stvari pokazuje razlike u kulturama i kontinentima. I dok je u Americi i Evropi (dobro, Turska je ipak i malo Azija) ljubljenje na javnom mestu kao dobar i sunčan dan, u Aziji je to nedopustivo, toliko, da, na primer, na univerzitetu u kineskom gradu Nanđingu postoje studentske patrole koje obilaze fakultet i opominju kolege koje se ljube. Da izbegavate da se ljubite na ulici, važi i za Singapur, Džakarta, Dubai, zbog čega poslednji nije idealan za medeni mesec, jer se zabrana odnosi i na ljubljenje na plaži. Iako u tradiciji Istočne Azije i zemljama kao što su Kina, Koreja i Tajland nije pristojno pokazivati emocije u javnosti, u poslednje vreme mlađe generacije sve se više udaljavaju od te tradicije i sve se češće mogu videti parovi koji se drže za ruke, ljube i zaljubljuju u metrou.

Uputstva za ljubljenje

U Njujorku, gradu gde je snimljeno najviše filmskih poljubaca, situacija postaje kissing unfriendly! Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg razmišlja da ograniči dužinu trajanja javnog poljupca na 16 sekundi! Prvo, kako kaže, uočava se epidemija ljubljenja na ulici nezapamćena još od sedamdesetih godina, a drugo, kaže, klinci se po parkovima ljube i šire bacile, što može da šteti tek rođenim bebama! Ko bi trebalo da je u sobi i u krevetu, deca ili bebe, pokazaće vreme! Šteta bi bilo da se u glavnom gradu planete zatre javno ljubljenje!

I Beograd ima rezervisana mesta za ljubljenje na ulici! Pošto su u okviru BeFem festivala pohađali radionicu Rodno čitanje grada, koju su vodile Kornelija Sabo i beogradska street artistkinja TKV, studenti Fakulteta za medije i komunikacije došli su na ideju da simbolički podignu, tj. iscrtaju četiri javna zida. Ko se još nije ljubio ispred Doma omladine, na Brankovom mostu, u Ulici braće Krsmanovića ili na bilo kom parčetu gradskog betona, tačno ograđenog za to, taj ovog proleća i leta nije živeo u Beogradu!

Međutim, u Sidneju su otišli još dalje! Tokom juna Metro ST James Cafe ponudio je gostima da kafu plate poljupcem! Oni koji su jutarnju kafu želeli da popiju u ovom kafeu mogli su da je plate javnim poljupcem. U reklamnom spotu oni upozoravaju goste da poljubac mora biti pravi! Kao što je i kafa! Pogađate, kafić je bio pun!

Engleski poljubac

U anketi koju prenosi Daily Mail više od četvrtine Britanki i Britanaca potvrdilo je da su previše stidljivi da bi mogli da se maze, pa čak i da se drže za ruke u javnosti. Jedna od deset devojaka raskinula bi sa muškarcem koji bi u javnosti previše pokazivao svoje emocije, dok se 28 odsto ispitanih oseća neprijatno kada je u blizini para koji je ljubi na ulici.

Britanci smatraju da je na javnom mestu nepriličan peting, ljubljenje sa jezikom, hvatanje za stražnjicu, i to na mestima kao što su kancelarije, teretane i gradski bazeni. 

Online poljupci

Profesor robotike iz Singapura Human Samani izmislio je kissenger (kiss+messenger) spravu koja omogućava ljubljenje na daljinu, online, sa svim takoreći pravim senzacijama. Sprava, koja izgleda kao mali lepo dizajnirani zvučnik u obliku glave sa velikim silikonskim usnama, poveže se sa kompjuterom preko USB kabla i onda jedna strana počne da ljubi silikonska usta koja zatim pokreću senzore koji prenose vibraciju i “osećaj“ na druga usta i srce sa druge strane ekrana i planete. Parovi takođe mogu da se gledaju preko ekrana dok razmenjuju poljupce, a nema ni bojazni da će ih neko videti, pa makar se ljubili i u parku!

Tekst: Željka Mrđa 

 

Povezane teme

U fokusu

Otvara se kafić Saint Laurent u Parizu

Do početka pariske nedelje mode Saint Laurent će otvoriti svoj prvi kafić.

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?