Intervju

Toaleta od vetra i mora – Tonka Alujević

Splitska umetnica, Tonka Alujević predstavila je u Beogradu nesvakidašnju kolekciju od deset haljina, stvorenih od jedra pod kojim je plovila Atlantikom i drugim svetskim vodama.

Nadahnuće Tonki Alujević stiže iz brojnih zanimanja: moreplovca, književnice, režiserke dokumentarnih filmova, modne kreatorke, autorke TV emisije, glumice u sopstvenoj monodrami, a njeni filmovi Mediteranski krug, o putešestviju motociklom, i Pol oriha, o avanturama na najmanjem brodu na svetu, stigli su putem francuskih televizija do publike širom Evrope i sveta.

Odakle stiže ideja da kreirate haljina od jedra sa broda na kojem ste plovili petnaestak godina?

Izložba haljina Od jedra pod kojim sam plovila dogodila se spontano. Kada me je prijatelj pozvao na modnu reviju u Splitu, nisam imala ništa zanimljivo. A onda mi je palo na pamet staro jedro u konobi. Prijateljica mi je rekla za Gordanu (Radnić) koja ima krojački pogon. Ona je, kada je videla debljinu jedra, rekla ne, pucaće mi igle. Ali, nisam ni došla do kuće, kada me je zvala i rekla: “Tonka, imam silikonski pištolj kojim se delovi mogu spojiti”. Tu smo nas tri za petnaestak dana završile celu kolekciju onoliko koliko je jedro moglo pitat, odnosno,

koliko je u njega moglo stati haljina. Na dlanu sam nacrtala modele. Išli smo na to da sve bude jednostavno, a da jedro priča priču. Zato je ostalo neočišćeno i neispeglano. Ali je dobilo na ženstvenosti. Jedro je, inače, ženski element na brodu. Izdaleka izgleda kao ples na moru. Ceo dan kad jedrite gledate u jedro zato što morate, da biste mogli trimat, ugoditi ta jedra i napredovati. Zato je u ovih deset haljina koje sam napravila, puno naših pogleda, soli i vetra.

Jedan komad odeće je istorijski, matrosko odelo iz prošlosti za decu. Šta vam je sve bilo nadahnuće za modele?

Pre sto godina, na toj jednoj jedinoj fotografiji sa roditeljima, deca, ženska i muška, nosila su marinero. Gonji deo je bio isti, a dole su muškići imali pantalone, a curice suknjice. Na drugih deset modela nisam se oslonila ni na šta što je već viđeno. U centru Splita, Dioklecijanovoj palati je Jupiterov hram i pored njega se nalazi jedna uličica koja se zove Pusti me proć, u njoj se ne mogu mimoići dva čoveka. Tako je, recimo, polukrinolina sa širokim bokovima inspirisana tom uličicom.

Kako je izložba stigla u Beograd?

Imam prijatelje koji su videli na Fejsbuk stranici moju izložbu u Renesansnoj lođi na Hvaru. Jelena, PR Beogradske filharmonije, predložila je da probamo u Galeriji Singidunum. Naišla sam na prijateljsko raspoloženje, vi imate i trofejnih jedriličara. A ima i nostalgije, ljubavi prema moru, Dalmaciji, Splitu, Hvaru. Volim Beograd, to je za mene inspirativna sredina, ići u pozorište, na koncerte, na vrlo kvalitetne predstave.

Kako je postala svetski moreplovac, odglumila svoju monodramu „Jubav u vrime kupusa“ i kako je uspela da održi pažnju gledalaca na jednoj splitskoj televiziji svojom emisijom punih šest godina otkrijte u martovskom izdanju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Elizabeta II zvanično je podržala nezavisni status princa Harija i Megan Markl

Bakingemska palata objavila je izjavu njenog Veličanstva.

U fokusu

Megan Markl potpisala ugovor sa kompanijom Disney

Vojvotkinja od Saseksa već je smislila kako da zaradi novac odričući se kraljevskih privilegija!

U fokusu

Konglomerat Kering donirao milion dolara za gašenje požara u Australiji

Šumski požari koji u Australiji bujaju već nekoliko meseci nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Intervju

Grazia intervju – Biljana Tipsarević

Modna dizajnerka, inženjer i menadžer - Biljana Tipsarević je sve to, ali ne samo po kreativnom impulsu, nego i po obrazovanju.

U fokusu

22 modna citata koji će uvek biti relevantni

Od Koko Šanel do Sofije Loren...

U fokusu

Prema Pantone-u - 10 destinacija za putovanja u glavnoj nijansi 2020. godine

Nedavno su stručnjaci Pantone Colour Institute nazvali klasičnu plavu boju glavnom bojom naredne godine.

U fokusu

Kraljevska porodica predstavila božićne čestitke

Prvo mesto dodeljujemo Megan, Hariju i bebi Arčiju!

U fokusu

Time je objavio „Osobu godine“

Ko je dobio titulu "Osoba godine" prema izdanju magazina Time?

U fokusu

Top 10 destinacija za solo putovanje

Kuda otići ako nemate društvo za putovanje?

U fokusu

Top 10 trendova za 2020. godinu prema Pinterestu

Društvena mreža Pinterest sastavila je listu trendova za 2020. godinu.

U fokusu

15 najboljih poklona za one koji imaju sve

Da iznenadite i najsofisticiranije...

U fokusu

Kako ukrasiti novogodišnju jelku: 5 ideja za stvaranje praznične atmosfere

Do Nove godine ima sve manje vremena, što znači da je vreme da razmislite o najvažnijem atributu ovog čarobnog praznika.

U fokusu

5 razloga za zimovanje u Meksiku

Decembar i januar su vrhunac sezone u centralnoameričkoj državi koja, pored tirkiznog mora, belih plaža i tragova drevnih civilizacija, gostima nudi nedelje nezaboravnih proslava N...