Intervju

Toaleta od vetra i mora – Tonka Alujević

Splitska umetnica, Tonka Alujević predstavila je u Beogradu nesvakidašnju kolekciju od deset haljina, stvorenih od jedra pod kojim je plovila Atlantikom i drugim svetskim vodama.

Nadahnuće Tonki Alujević stiže iz brojnih zanimanja: moreplovca, književnice, režiserke dokumentarnih filmova, modne kreatorke, autorke TV emisije, glumice u sopstvenoj monodrami, a njeni filmovi Mediteranski krug, o putešestviju motociklom, i Pol oriha, o avanturama na najmanjem brodu na svetu, stigli su putem francuskih televizija do publike širom Evrope i sveta.

Odakle stiže ideja da kreirate haljina od jedra sa broda na kojem ste plovili petnaestak godina?

Izložba haljina Od jedra pod kojim sam plovila dogodila se spontano. Kada me je prijatelj pozvao na modnu reviju u Splitu, nisam imala ništa zanimljivo. A onda mi je palo na pamet staro jedro u konobi. Prijateljica mi je rekla za Gordanu (Radnić) koja ima krojački pogon. Ona je, kada je videla debljinu jedra, rekla ne, pucaće mi igle. Ali, nisam ni došla do kuće, kada me je zvala i rekla: “Tonka, imam silikonski pištolj kojim se delovi mogu spojiti”. Tu smo nas tri za petnaestak dana završile celu kolekciju onoliko koliko je jedro moglo pitat, odnosno,

koliko je u njega moglo stati haljina. Na dlanu sam nacrtala modele. Išli smo na to da sve bude jednostavno, a da jedro priča priču. Zato je ostalo neočišćeno i neispeglano. Ali je dobilo na ženstvenosti. Jedro je, inače, ženski element na brodu. Izdaleka izgleda kao ples na moru. Ceo dan kad jedrite gledate u jedro zato što morate, da biste mogli trimat, ugoditi ta jedra i napredovati. Zato je u ovih deset haljina koje sam napravila, puno naših pogleda, soli i vetra.

Jedan komad odeće je istorijski, matrosko odelo iz prošlosti za decu. Šta vam je sve bilo nadahnuće za modele?

Pre sto godina, na toj jednoj jedinoj fotografiji sa roditeljima, deca, ženska i muška, nosila su marinero. Gonji deo je bio isti, a dole su muškići imali pantalone, a curice suknjice. Na drugih deset modela nisam se oslonila ni na šta što je već viđeno. U centru Splita, Dioklecijanovoj palati je Jupiterov hram i pored njega se nalazi jedna uličica koja se zove Pusti me proć, u njoj se ne mogu mimoići dva čoveka. Tako je, recimo, polukrinolina sa širokim bokovima inspirisana tom uličicom.

Kako je izložba stigla u Beograd?

Imam prijatelje koji su videli na Fejsbuk stranici moju izložbu u Renesansnoj lođi na Hvaru. Jelena, PR Beogradske filharmonije, predložila je da probamo u Galeriji Singidunum. Naišla sam na prijateljsko raspoloženje, vi imate i trofejnih jedriličara. A ima i nostalgije, ljubavi prema moru, Dalmaciji, Splitu, Hvaru. Volim Beograd, to je za mene inspirativna sredina, ići u pozorište, na koncerte, na vrlo kvalitetne predstave.

Kako je postala svetski moreplovac, odglumila svoju monodramu „Jubav u vrime kupusa“ i kako je uspela da održi pažnju gledalaca na jednoj splitskoj televiziji svojom emisijom punih šest godina otkrijte u martovskom izdanju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

U fokusu

Rijana o svom ličnom životu, porodici i planovima da postane majka

Rijana je dala iskren intervju i govorila o svojim planovima za budućnost.

U fokusu

Virdžil Ablo otvara ekskluzivnu knjižaru Louis Vuitton

 Virdžil Ablo je najavio otvaranje knjižare.