Intervju

Toaleta od vetra i mora – Tonka Alujević

Splitska umetnica, Tonka Alujević predstavila je u Beogradu nesvakidašnju kolekciju od deset haljina, stvorenih od jedra pod kojim je plovila Atlantikom i drugim svetskim vodama.

Nadahnuće Tonki Alujević stiže iz brojnih zanimanja: moreplovca, književnice, režiserke dokumentarnih filmova, modne kreatorke, autorke TV emisije, glumice u sopstvenoj monodrami, a njeni filmovi Mediteranski krug, o putešestviju motociklom, i Pol oriha, o avanturama na najmanjem brodu na svetu, stigli su putem francuskih televizija do publike širom Evrope i sveta.

Odakle stiže ideja da kreirate haljina od jedra sa broda na kojem ste plovili petnaestak godina?

Izložba haljina Od jedra pod kojim sam plovila dogodila se spontano. Kada me je prijatelj pozvao na modnu reviju u Splitu, nisam imala ništa zanimljivo. A onda mi je palo na pamet staro jedro u konobi. Prijateljica mi je rekla za Gordanu (Radnić) koja ima krojački pogon. Ona je, kada je videla debljinu jedra, rekla ne, pucaće mi igle. Ali, nisam ni došla do kuće, kada me je zvala i rekla: “Tonka, imam silikonski pištolj kojim se delovi mogu spojiti”. Tu smo nas tri za petnaestak dana završile celu kolekciju onoliko koliko je jedro moglo pitat, odnosno,

koliko je u njega moglo stati haljina. Na dlanu sam nacrtala modele. Išli smo na to da sve bude jednostavno, a da jedro priča priču. Zato je ostalo neočišćeno i neispeglano. Ali je dobilo na ženstvenosti. Jedro je, inače, ženski element na brodu. Izdaleka izgleda kao ples na moru. Ceo dan kad jedrite gledate u jedro zato što morate, da biste mogli trimat, ugoditi ta jedra i napredovati. Zato je u ovih deset haljina koje sam napravila, puno naših pogleda, soli i vetra.

Jedan komad odeće je istorijski, matrosko odelo iz prošlosti za decu. Šta vam je sve bilo nadahnuće za modele?

Pre sto godina, na toj jednoj jedinoj fotografiji sa roditeljima, deca, ženska i muška, nosila su marinero. Gonji deo je bio isti, a dole su muškići imali pantalone, a curice suknjice. Na drugih deset modela nisam se oslonila ni na šta što je već viđeno. U centru Splita, Dioklecijanovoj palati je Jupiterov hram i pored njega se nalazi jedna uličica koja se zove Pusti me proć, u njoj se ne mogu mimoići dva čoveka. Tako je, recimo, polukrinolina sa širokim bokovima inspirisana tom uličicom.

Kako je izložba stigla u Beograd?

Imam prijatelje koji su videli na Fejsbuk stranici moju izložbu u Renesansnoj lođi na Hvaru. Jelena, PR Beogradske filharmonije, predložila je da probamo u Galeriji Singidunum. Naišla sam na prijateljsko raspoloženje, vi imate i trofejnih jedriličara. A ima i nostalgije, ljubavi prema moru, Dalmaciji, Splitu, Hvaru. Volim Beograd, to je za mene inspirativna sredina, ići u pozorište, na koncerte, na vrlo kvalitetne predstave.

Kako je postala svetski moreplovac, odglumila svoju monodramu „Jubav u vrime kupusa“ i kako je uspela da održi pažnju gledalaca na jednoj splitskoj televiziji svojom emisijom punih šest godina otkrijte u martovskom izdanju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Pariz s juga planete

Srce Buenos Ajresa krase grandiozna stara zdanja koja su građena u Evropi, a onda, kamen po kamen preneta i sastavljena u prestonici Argentine.

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.

U fokusu

Kajli Džener je pokazala kako izgledaju kancelarije njene kompanije

Kajli Džener nije uzalud najmlađa milijarderka u istoriji.

U fokusu

Prve fotografije sa venčanja tenisera Rafaela Nadala

Teniser Rafael Nadal, 19. oktobra oženio je svoju dugogodišnju partnerku Mariju Fransisku Pereljo.

U fokusu

Trospratna gradska kuća na Menhetnu za 2,75 miliona dolara: poseta Karli Klos

Zavirili smo u elegantnu gradsku kuću modela Karli Klos.

Intervju

Intervju: Bred Pit – Pogled u sebe

Otkriva nam koliko je važno duboko zaroniti u svoju dušu, suočiti se sa sobom, kako za ulogu, tako i privatno, i ističe da muškarci odrastaju sa idejom da moraju uvek da budu snažn...