Intervju

Anika Božić

Modeling je način života! 

 

Izreka po kojoj lepota i pamet ne idu zajedno jednostavno ne pije vodu. Za to je najbolja potvrda Anika Božić model modne agencije "International Scouting Office" i modni bloger. Svoje prve manekenske korake napravila je još kao četrnaestogodišnjakinja, ali se intenzivnije posvetila tom pozivu tek sa osamnaest.


Radila je u modnim prestonicama  - Milanu, Parizu, Njujorku za mnoge modne brendove poput brendova Cavalli, MaxMara, La Perla... Plavooka lepotica anđeoskog lica, priča o modi, stilu i šta je to što je trenutno ispunjava.

 

Koje su prednosti, a koje mane modelinga?


Modeling ne može biti hobi ili honorarni posao, modeling je način života. Kada sam počela intenzivnije da putujem, nisam mogla da sagledam ni jednu manu takvog načina života. Sa 16, 17 godina većini tada još tinejdžerki prija život u nekoj od modnih prestonica: prividna samostalnost, putovanja, upoznavanje novih ljudi, mesta, svaki dan je proživljen kao novi poslovni izazov i nova prilika. Takav način života ne samo da mi se dopadao, već mi je i imponovao. Za relativno kratko vreme sam sazrela, danas sve to vidim iz drugog ugla i doživljavam na realističniji način. Modeling ne vidim kao prestižan posao u modi, nego samo kao kariku mnogo moćnije industrije koja stoji iza toga.


Nakon završetka Faklulteta političkih nauka u Beogradu, studije si nastavila na jednom prestižnom univerzitetu u Parizu. Kakvi su tvoji utisci sa tamošnjeg fakulteta?

Prošle godine sam završila intenzivan program stajlinga i imidž savetnika na Marangoni univerzitetu i zadivljena načinom rada i celokupnom atmosferom, odlučila sam da upišem master studije modne komunikacije koje su fokusirane na sticanje znanja i veština na polju modnog novinarstva, advertajzinga, pr-a, predviđanja trendova, modnog marketinga, istorije i sociologije mode. Pored toga, svakodnevno druženje sa studentima koji dolaze iz više od 100 različitih zemalja i donose neverovatne ideje i navike kao deo kulturnog nasleđa, jednostavno menjaju moj pogled ne samo na modu, već na čitav svet.

 

Možeš li da napravis paralelu između naše i pariske modne scene?

Pariz je jedna od prestonica mode, gde trendovi nastaju, žive i rađanjem novih umiru. Takođe je kolevka visoke mode i sa te strane je neuporediv sa bilo kojim gradom na svetu. S druge strane, Beograd ima više potencijala, nego realizovanih ideja, ali je i pored toga lider u regionu. Duboko verujem da bi sa porastom kupovne moći građana Srbije porastao i značaj Beograda kao modnog centra u Evropi, a samim tim i u svetu.

 

Kako se oblače Parižanke, a kako naše devojke?

Protivnik sam generalizovanja stvari i pojava, ali naše devojke su stvarno najlepše, što znači da šta god da obuku neosporno je da izgledaju prelepo. Prave Parižanke ne mogu da pobegnu od kulturnog nasleđa, one recimo Hermes tašnu nose na tako spontan način, kao da su rođene sa njom. Sa druge strane naše devojke što se tiče kulturnog nasleđa imaju turbo folk ikone i reinkarnirane  turbo folk ikone u pop kulturi i ne mogu da pobegnu od toga.


Koko Šanel je govorila da je moda više od odeće , da ona postoji u vazduhu i da je živimo svakog dana. Kako bi je ti definisala?

Za mene moda je mnogo više od garderobe i šminke, ona je svedok i najlikvidnija forma socijalnih zbivanja.


Kakav je tvoj stil odevanja?

Moj stil je uvek eksperimentalan, prilagođen prilici i vremenu, sa uvek prisutnom damskom notom.


Omiljeni dizajner?

Osamdesetih i devedesetih cela modna industrija uključujući dizajnere, stiliste i magazine je bila neuporedivo eksperimentalnija, zato što nisu imali mnogo toga da izgube. Danas, u eri gde velike korporacije upravljaju brendovima i gde se dizajneri prilagođavaju, sve je mnogo više business deal nego sloboda kreiranja. Zato je odgovor na ovo pitanje krajnje komplikovan.

 

Šta je to čime si trenutno preokupirana i što te u ovom trenutku ispunjava?

Dugo vremena mi je trebalo da se ohrabrim i započnem modni blog anikabozic.com, web portal na kome ću pored modnog deliti i životni stil sačinjen od nezaboravnih mesta, ljudi, umetnosti, istorijskih momenata koji su me inspirisali, a nadam se da će inspirisati i vas.

 

Dugo te nema na domaćoj modnoj sceni. Da li možemo očekivati tvoj povratak ili su pak tvoji ciljevi sada u nekom drugom pravcu?

Sve više me interesuju drugi aspekti mode, nego sam modeling. Ali, to ne isključuje mogućnost da radim u zemlji ili inostranstvu kao model. Pogotovo u Beogradu gde rad sa mnogim dizajnerima, stilistima i fotografima doživljavam mnogo više kao zadovoljstvo nego posao.


Tvoj savet čitaocima grazia.rs, kako da izgrade sopstveni stil?

Citiraću Oskara Vajlda: "Nikada ne možete biti preterano obučeni ili obrazovani". 

 

 

Tekst: Aleksandra Isailović

Povezane teme

U fokusu

U Švedskoj postoji "ostrvo ideja" na kojem možete besplatno živeti

Želite li da boravite besplatno na ostrvu u Švedskoj?

U fokusu

Objavljena lista najbogatijih porodica na svetu

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je rangiranje najbogatijih svetskih porodica.

U fokusu

Princ Hari: "Megan i ja ćemo imati najviše dvoje dece"

Dok Kejt Midlton planira četvrto dete, vojvoda od Saseksa izveštava da ne želi više od dvoje dece.

U fokusu

Alacati - najrelevantnija letnja destinacija

Otkrivanje Turske sa nove strane.

U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode.

U fokusu

Sara Džesika Parker je lansirala sopstveno vino

56-godišnjoj glumici ne nedostaje energije i kreativnosti...

U fokusu

Lego je objavio set kockica posvećen seriji "Prijatelji"

Proslavu 25. godišnjice serije „Prijatelji“ podržali su mnogi poznati brendovi.

U fokusu

Otvoren karirani pop-up Christian Dior u londonskom Harrods-u

Mesto gde možete da nađete stvari iz kolekcije jesen-zima Christian Dior do kraja avgusta!

U fokusu

Grazia tema - Zašto zvezde bankrotiraju

Nevolje sa novcem šire se među zvezdama kao epidemija, a svi se uvek spotiču na isto kamenje.

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi koktel bar bez barmena

Tehnologija ne miruje i ako nam se pre činilo da je gotovo nemoguće zameniti neka zanimanja, sada su stvari drugačije.

U fokusu

Proglašeno je najglamuroznije jezero na svetu

Ako se još niste odlučili gde da putujete poslednjeg meseca leta, saveti stručnjaka CNNTravel-a će vam pomoći.

U fokusu

Nove olimpijske medalje napravljene od recikliranih pametnih telefona

Organizatori letnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koje će se održati 2020. godine, kreiranju medalja pristupili su vrlo mudro.

Intervju

Marina Ćosić – Pozorišna publika je najvernija!

Lepotu nikada nije smatrala adutom u borbi za uloge.