grazia

Intervju

Ema Votson - najzad loša devojka

Ako na internetu ukucate pojam pole dance, ubrzo ćete na sajtu Wikipedia pronaći sledeće objašnjenje – disciplina koja kombinuje ples i gimnastiku, a često se povezuje sa striptiz barovima (mada smo vam ovu novu sportsku disciplinu već predstavili još u našem oktobarskom broju 2011). Prvo što je Ema Votson morala da nauči da bi ušla u lik koji tumači u novom filmu Sofije Kopole jeste upravo pole dance, tj. da igra oko šipke u diskoteci. U pitanju je film The Bling Ring, jednom od najiščekivanijih na Festivalu u Kanu. Rađen je po istinitoj priči iz magazina Vanity Fair o događajima iz oktobra 2008. i avgusta 2009. godine, kada je jedna banda adolescenata opsednutih slavnim ličnostima obila kuće Paris Hilton, Lindzi Lohan, Orlanda Bluma i još nekih holivudskih zvezda i ukrala im novac, nakit, odeću i obuću u vrednosti od tri miliona dolara.

Dakle, pripremite se i resetujte. Zaboravite na Emu Votson sa šiškama i u mokasinama, u ulozi male štreberke Hermione, prijateljice Harija Potera. To je uloga koju je tumačila dvanaest godina i koja ju je učinila slavnom. Sada imamo priliku da je vidimo u potpuno drugačijem izdanju, ona je loša devojka u vrućim pantalonicama, sa votkom u rukama. Da je glumica u stanju da se toliko promeni, nije verovala ni Sofija Kopola. “Srele smo se u Njujorku i mnogo mi se svidela, ali sa tim britanskim akcentom i izgledom dobrog deteta teško mi je bilo da je zamislim u ulozi Niki. Ona je, međutim, insistirala da dođe na audiciju i, kad sam je videla kako glumi, bila sam impresionirana. Bila je to druga osoba. I tako me je ubedila”, govori rediteljka filmova Izgubljeni u prevodu, Marija Antoaneta i Negde. Nema sumnje – Ema Šarlot Dajer Votson ima čeličnu volju. “Želela sam ovu ulogu, bila je to za mene jedinstvena prilika”, tvrdi ona.

Posle filma Stivena Čboskija Čarlijev svet, koji govori o adolescentima, homoseksualnosti, drogama i seksualnom iskorišćavanju, Ema se i zvanično transformisala u lošu devojku u filmu The Bling Ring.

Ovo je prvi put da tumačite lik stvarne osobe, koja se pritom veoma razlikuje od vas. Kakvo je bilo to iskustvo?

Bilo je veoma zabavno. Da krenem od stajlinga Niki, čiji lik tumačim: mini-suknje, Ugg čizme, šarene trenerke i haljinice od streča. Za mene je to nešto potpuno novo. Takođe, radila sam skroz šašave stvari... Naučila sam da igram pole dance, za koji pre toga nisam ni čula. Lepota mog posla je upravo to što ti otkriva neke nepoznate aspekte života, a i mnogo toga što nisi znao o samom sebi. 

Vi ste se zabavljali, ali ovaj film nije komedija...

Upravo tako. Da bih postala Niki, morala sam da uđem u njenu kožu, da pokušam da shvatim njene misli, emocije i prave motive koji su je doveli dotle da počne da krade. Želela sam da je oživim.

I kako ste u tome uspeli?

Proučavala sam lik Nikine mame i njenu generaciju. Bile su to godine u kojima su, posebno u Kaliforniji, roditelji čvrsto verovali da je za razvoj samopoštovanja kod dece potrebno da im se stalno ponavlja kako su divni i da u životu treba da rade sve što požele. Deca su odrastala s idejom da im niko ništa ne može i da je ispravno sve što rade. Tako Niki uopšte nema osećaj za granice. Za nju je normalno da uradi sve što će je usrećiti, pa i da krade stvari svojih omiljenih glumica. Kada kaže policiji da je ona jedna dobra osoba, ona to stvarno misli. Da biste shvatili njen lik, trebalo bi sagledati psihologiju njenog odrastanja.

Kakva je prava Ema Votson?

Odlučna. Ne plašim se da branim svoje ideje i, kada sam ubeđena da sam u pravu, želim da uradim po svome. Odlučna sam, ali i stidljiva.

Da li je zbog toga teško saznati nešto više o vašem privatnom životu?

Ja sam odlučna, stidljiva i uzdržana.

Da li vas je to što ste odmalena u svetu šou-biznisa na neki način promenilo?

Ne. Divim se francuskim glumicama koje, dok šetaju crvenim tepihom, uspevaju da ostanu ljudska bića, prave žene. Ne pokušavaju da liče na nekoga, niti se podvrgavaju plastičnoj hirurgiji da bi izgledale mlađe.

Šta stoji iza vašeg prirodnog izgleda?

Opsednutost kožom. Počela sam da koristim šminku još u osnovnoj školi, a šminkerke su mi postale druga mama.

Postali ste zaštitno lice kozmetičke kuće Lancome za kolekciju Gloss in Love. A kad smo kod ljubavi, da li sebe smatrate romantičnom devojkom?

Obožavam praznik Svetog Valentina. Od moje pete godine otac mi svake godine piše jednu čestitku punu ljubavi. Ima onih koji smatraju da je to lažan praznik, a za mene je to prilika da dragim ljudima kažem da ih volim, uključujući prijateljice. Ako to znači da sam romantična, onda jesam.

Od Hermione do Lancome zvezde

Rođena je u Parizu, u braku Francuskinje i Engleza, oboje advokata. Sa pet godina preselila se u Oksfordšir, kada su se i njeni roditelji razveli. Sa devet godina ponuđena  joj je uloga Hermione Grendžer u prvom delu serijala Hari Poter i kamen mudrosti. Od tada, pa sve do njene 21. godine tumačila je lik male čarobnice, ženskog protagoniste svih osam nastavaka ove sage sa rekordnom zaradom na blagajnama. U međuvremenu je upisala studije na dva univerziteta (Braun i Oksford) i postala zaštitno lice kozmetičke kuće Lancome.

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Ženske priče iz Avganistana: Koliko košta kada se sloboda osvoji pa izgubi?

Dok žene širom zemlje beže i pokušavaju da se sakriju, donosimo vam priče o Avganistankama koje su pokazale koliko košta kada se sloboda osvoji pa izgubi.

U fokusu

Džoni Dep i Miloš Biković okupili srpski glumački krem na promociji zajedničkog projekta

Mladi srpski glumci prisustvovali su događaju u centru Beograda u čast animirane serije sa Depom kao jednim od glavnih likova.

U fokusu

Ne sanjamo: Džoni Dep privatnim avionom stigao u Beograd

Razlog je promocija glumčeve nove serije koju je producirala kompanija Miloša Bikovića.

U fokusu

Nova seks igračka Gvinet Paltrou već je osvojila poznate dame

Gvinet Paltrou ponovo oduševljava svojim poslovnim potezima!

U fokusu

Mesec borbe protiv raka dojke: Zbog čega je #RozeOktobar najvažnija tema svakog dana oktobra?

Rak dojke je najčešći oblik karcinoma i mesec borbe protiv ove bolesti ima za cilj podizanje svesti o učestalosti oboljenja i važnosti prevencije i pregleda, odnosno rane dijagnost...

U fokusu

Omaž slavnoj majci: Retko pojavljivanje ćerke Nikol Kidman i Toma Kruza oduševilo javnost

Retko pojavljivanje ćerke bivšeg bračnog para kojim je demonstrirala novi izgled.

U fokusu

Opra Vinfri otkrila da ima samo troje bliskih prijatelja

Čuvena američka voditeljka poseduje ogroman broj poznanika, od kojih većina dolazi iz sveta poznatih ličnosti.