Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

Dve britanske vojvotkinje, jednu prvu damu i niz drugih javnih ličnosti u koje su uprte oči sveta povezuje jedna stvar - kaputi srpske dizajnerke sa adresom u Torontu.

U Kanadu se Bojana Sentaler doselila kada je imala osam godina. Ubrzo je otkrila ljubav prema crtanju i umetnosti, stvorivši prve modne kreacije. Opredelila se ipak za studije Schulich School of Business na York univerzitetu u Torontu, zatim u tom gradu i u Dubaiju sticala iskustvo u oblasti marketinga, medija i finansija. Jedno putovanje u Južnu Ameriku usmerilo ju je ka današnjoj profesiji, a vetar u leđa dao susret sa legendarnim Karlom Lagerfeldom.

Kako ste se posle studija marketinga i finansija odlučili da postanete modni dizajner?

Moj mladalački san je oduvek bio da kreiram internacionalno prepoznatljiv luksuzni brend za elegantnu odeću. Kada je kraj 2008. označio početak globalne finansijske krize, vratila sam se iz Dubaija u Toronto, i otišla na novi put, u Južnu Ameriku. Imala sam 23 godine. U Peruu sam otkrila alpaku, materijal baršunastog izgleda i prirodnog sjaja, izuzetno lagan i sa izvanrednim toplotno-izolacionim osobinama. Kod porodičnih prijatelja u Limi počela sam da kreiram i izrađujem elegantne kapute od alpake, kakve sam oduvek želela da nosim. Osećala sam da donosim nešto novo u toj oblasti. Vratila sam se u Toronto sa prvom kolekcijom od sedam kaputa, koje su po mojim nacrtima sašili vešti peruanski artizani. Mnogi prijatelji i poznanici su počeli da naručuju te kapute za sebe i bližnje, i da šire glas o njima. Tako je 2009. stvoren luksuzni brend Sentaler. Sve počinje sa verovanjem u sebe, svoj talenat i energiju da ga ostvarite. Početna vizija se vremenom obogaćuje iskustvom. Uspeh doživljavam prvenstveno kao novu slobodu koja mi pruža mogućnost da nastavim da radim ono što me čini srećnom.

Koji trenutak smatrate prelomnim u pohodu na modnu scenu?

Sentaler je od osnivanja bio sa entuzijazmom prihvaćen među damama u Torontu koje cene eleganciju i kvalitet. Dok sam razvijala brend, uporedo sam se trudila da gradim i dobre odnose sa raznim kolegama iz industrije, uključujući stiliste. Tako je 2015. godine Sofi Gregoar-Trudo uz pomoć svoje stilistkinje izabrala da nosi Sentaler beli kaput od alpake za inauguraciju svoga supruga, kanadskog premijera Džastina Trudoa. Verujem da se odlučila za baš ovaj kaput jer su se osnovne vrednosti mog brenda poklapale sa njenom željom za ličnim utiskom koji je htela da ostavi u toj svečanoj prilici. Preko noći, brend je postao poznat širom Kanade. Sofi je nosila moje kreacije i u nekoliko sledećih prilika na internacionalnoj turneji sa premijerom, što je doprinelo popularnosti brenda i na svetskoj pozornici.

Vaše kapute od alpake proslavile su britanske vojvotkinje različitog stila, Megan Markl i Kejt Midlton. Na koji način uspehu modela doprinose poznate ličnosti?

Efekti takvih događaja su momentalni, jer u trenutku doprinose da ceo svet sazna za vas. Tako se meni dogodilo da je 2016. godine, vojvotkinja od Kembridža, Kejt Midlton nosila Sentaler kaput sa rebrastim rukavima, zaštitni znak brenda, dok je bila u pratnji princa Vilijama na kraljevskoj turneji po Kanadi. Taj događaj je bio prekretnica u svetskom usponu brenda. Preko onlajn prodaje imali smo porudžbine iz najrazličitijih krajeva sveta i to ne samo za model koji je Kejt nosila, već i za druge iz kolekcije, u svim bojama. Dobijala sam brojne pozive za intervjue iz Engleske, Amerike i Kanade. Samo nekoliko dana pre ovog događaja, donela sam na svet sina, drugo dete posle trogodišnje ćerke. Osećala sam se kao u divnom snu: dve predivne stvari na privatnom i profesionalnom planu... Nije bilo lako, ali su zato nagrada i počast bili veliki.

Poznanstvo sa Megan Markl traje još iz perioda njenog višegodišnjeg boravka u Torontu gde je snimala TV seriju Suits. Megan je još tada imala nekoliko Sentaler kaputa u kojima se često pojavljivala u javnosti. Kada se 2017. preselila u London, kao verenica princa Harija, na svom prvom zvaničnom pojavljivanju sa britanskom kraljicom, nosila je Sentaler kaput u kamel boji. Bilo je to prilikom božićne ceremonije u Sandrigamu u prisustvu cele kraljevske porodice. I u januaru ove godine, na moje veliko oduševljenje, prilikom njenog prvog ovogodišnjeg javnog nastupa, zablistala je u pratnji princa Harija u skarletnom Sentaler kaputu. Kombinovala ga je sa ljubičastom haljinom, što je bilo podsećanje na omiljeni crveno-ljubičasti sklop boja kompleta koji je princeza Dajana odvažno nosila mnogo godina pre. Taj događaj je na najbolji način lansirao jubilarnu jesen/zima 2019. kolekciju Sentaler X.

Da li planira saradnju sa domaćim dizajnerima, čiji radovi je privlače, kako uspeva da uskladi profesionalni i porodični život i još mnogo toga otkrijte u intervjuu koji možete pročitati u septembarskom izdanju magazina Grazia.

Tekst: Milica Đorđević Fotografije: Kourosh Keshiri

Povezane teme

U fokusu

Pariz s juga planete

Srce Buenos Ajresa krase grandiozna stara zdanja koja su građena u Evropi, a onda, kamen po kamen preneta i sastavljena u prestonici Argentine.

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.

U fokusu

Kajli Džener je pokazala kako izgledaju kancelarije njene kompanije

Kajli Džener nije uzalud najmlađa milijarderka u istoriji.

U fokusu

Prve fotografije sa venčanja tenisera Rafaela Nadala

Teniser Rafael Nadal, 19. oktobra oženio je svoju dugogodišnju partnerku Mariju Fransisku Pereljo.

U fokusu

Trospratna gradska kuća na Menhetnu za 2,75 miliona dolara: poseta Karli Klos

Zavirili smo u elegantnu gradsku kuću modela Karli Klos.

Intervju

Intervju: Bred Pit – Pogled u sebe

Otkriva nam koliko je važno duboko zaroniti u svoju dušu, suočiti se sa sobom, kako za ulogu, tako i privatno, i ističe da muškarci odrastaju sa idejom da moraju uvek da budu snažn...