Intervju

Intervju sa Jovanom Joksimović: “Poštovanje je važnije od rejtinga“

Zastupnici moderne filozofije života i mudraci iz drevne prošlosti slažu se u jednom – vrlo je važno kako započinjete dan.

Prvo uradi nešto što voliš – ohrabrujući je imperativ vremena. Za mnoge među nama pritisak dugmeta na daljinskom upravljaču jeste ta prva stvar. Jer, jedan televizijski par je odavno stekao monopol nad svim našim jutrima. Jovana Joksimović je prvo lice koje, pored Srđana Predojevića, veliki deo građana Srbije vidi nakon što se probudi. U izobilnoj televizijskoj ponudi, a u konkurenciji sa novim, digitalnim medijima, takav izbor je obaveza, priznanje i odgovornost.

O karijeri Jovane Joksimović sve se zna. Bilo kakvo taksativno nabrajanje je nepotrebno. Razvijala se pravolinijski, od manjih ka većim izazovima, sve do onog trenutka za koji živi svako TV lice. Pronaći format koji predstavlja idealan okvir za izražavanje ličnih talenata. Jovana ga je ne samo pronašla u jutarnjem programu već je ovu, u to doba okoštalu formu predvidivog sadržaja učinila popularnom i gledanom. Poslednjih godina često se govori o feminizaciji srpskog novinarstva. Jovana Joksimović pripada prvoj postavi autorki i novinarki koje su sinonim za savremeni domaći televizijski program. Činjenica da je uspeh u karijeri pratilo i ispunjenje na privatnom planu čini je sagovornicom čija su iskustva dragocena.

Šta smatrate najzahtevnijim u profesiji kojom se bavite?

Ponekad je to činjenica da ustajem svakog jutra u pola šest, ponekad što moram da se šminkam i pre nego doručkujem, nekad potraga za gostima, jer je nedovoljno kvalitetnih sagovornika. Svakog dana mi ugostimo oko petnaest ličnosti i ponekad se baš namučimo. S druge strane, imamo punu slobodu da pričamo o svakoj temi, da otvorimo probleme koji muče ljude, jer je to svrha ove vrste javnog posla i to kompenzuje sitne izazove kroz koje ponekad prolazimo.

Da li televizijska publika danas više veruje novinarkama nego pre, recimo, deset godina?

Publika, ne samo televizijska nego ukupna, potpuno je promenila način na koji se informiše. Vi danas nešto saznate na jednoj društvenoj mreži, proverite na drugoj, pa pročitate na portalima, pa na televiziji, u printu, te dobijete drugačije uglove svakog izvora. To je, s druge strane, ojačalo kredibilne izvore, što voditelji svakako jesu, kao i kolumniste, novinare, urednike sa kredibilitetom. Poverenje se gradi godinama, to je ozbiljan posao, morate svakog dana iznova potvrđivati da znate o čemu pričate, da imate relevantne sagovornike i da ne jurite rejting, već poštovanje. A danas je važnije koliko vas je ljudi gledalo nego šta su čuli. U toj trci koja je opasna na neki način – morate da pazite da ne izdate publiku.

Da li je svetu medija ženama podjednako komotno kao muškarcima ili i dalje postoje predrasude u vezi s vrednovanjem njihovog rada i generalnim pogledom na žene?

Mislim da je borba žena za jednake poslovne uslove – neprolazna stvar. Mediji su možda jedina industrija gde su se izjednačile plate žena i muškaraca, odnosno gde je fer trka. Vrediš onoliko koliko su tvoji rejtinzi visoki, bez obzira kog si pola.

Sigurno je da ste nekada doživeli neki seksistički ispad kolege ili sagovornika. Kako ste reagovali? Koliko ste strogi po tom pitanju?

Vrlo retko, zaista. Mislim da je to do mog stava. Da, vrlo sam stroga, takva sam i ranije bila kada nisam bila majka. Trudim se da verbalno ponizim svakoga ko se tako obraća, ne meni, bilo kome u mom okruženju.

Muškarci se danas neguju gotovo u istoj meri kao i žene. Ipak, to se i dalje tradicionalno smatra ženskim domenom. Koliko vremena trošite na negu i održavanje tela, generalno?

Mislim da sam pronašla meru u tome da uvek izgledam negovano i uredno, ali da ne odvajam previše vremena, jer ga i ovako nemam mnogo. Recimo da su to rutine za koje mi je na dnevnom nivou potrebno manje od pola sata.

Kakav je vaš odnos prema starenju? Da li se bojite promena koje godine nose sa sobom?

Ne, ne razmišljam o tome. Živim za danas i ne zamišljam sebe kako ću izgledati kao baka. To će mi biti normalna stvar, kao sto su i ove godine koje sada nosim. Volela bih da se na mom licu vidi ono što sam iznutra, kako se osećam, jer je ljubav uvek najlepša kada je ugledamo u tuđim očima.

Imate i porodicu i uspešnu karijeru. Dokazali ste da se ne mora birati između njih. Kojom porukom biste ohrabrili ili posavetovali žene koje se dvoume oko toga da li je moguće objediniti sve aspekte života?

Sedite i razmislite šta vam je važno. Uzmite parče papira i napišite. I preko, velikim slovima napišite JA MOGU. I videćete da možete sve, ako zaista sledite ono što vam je važno.

Ceo intervju sa Jovanom možete pročitati u novom broju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

U fokusu

Rijana o svom ličnom životu, porodici i planovima da postane majka

Rijana je dala iskren intervju i govorila o svojim planovima za budućnost.

U fokusu

Virdžil Ablo otvara ekskluzivnu knjižaru Louis Vuitton

 Virdžil Ablo je najavio otvaranje knjižare.