Intervju

Intervju: Vasilije Kovačev

Kada je nakon svog predstavljanja kolekcija „ Odiseja“ nagrađena gromoglasnim aplauzom, bilo je jasno da će se o njoj dugo pričati. Haljine crne, sive i golubije plave boje, začinjene umetničkom glazurom u vidu srpske narodne nošnje, ostavila je bez daha i najveće kritičare mode.  A na dodeli nagrada ove modne manifestacije, kvalitet i posebnost  „Odiseje“ prepoznali  su i novinari, koji su ga nagradili za najbolju dizajnersku kolekciju.

Kada su se utisci malo slegli porazgovarali smo sa poznatim kreatorom koji nam je izneo svoje impresije i opisao put nastanka „ Odiseje“. Otkrio nam je kakvu damu, ali i muškarca vidi u svojim kreacijama, i gde je pronašao inspiraciju za ovu kolekciju. Takođe, izneo nam je svoje viđenje modne scene u Srbiji, a dotakli smo se i njegovog stila oblačenja.

Dodelom nagrada nedavno je završen 22.Fashion Selection, a vaša kolekcija odnela je značajno priznanje za najbolju dizajnersku kolekciju. Kakvi su vaši utisci, da li ste očekivali nagradu?

- Dobio sam nagradu za najbolju dizajnersku kolekciju, i očekivao sam je iz dva razloga. Uložio sam celog sebe u nju, i drugi, utisci i oduševljenje ljudi koji su bili oko mene - prijatelji, saradnici i novinari, tako da mi je bilo i potpuno očekivano da je dobijem. Mada opet nisam do kraja bio siguran - ipak je ovo Srbija.

Kako je nastala nova modna priča pod nazivom „ Odiseja?”

- Kolekcija „ Odiseja” rađena je dugo. Prve skice nastale su još 2009. posle revije „Zlatna jabuka i devet paunica”, ali prosto puštao sam da odstoji i tako su se izmene dešavale sporadično da do samog kraja prošle jeseni, kolekcija koja je bila nacrtana nije ni ličila na prvobitnu ideju. 

Ono po čemu se vaša kolekcija izdvojila jesu originalni unikatno rađeni modeli. Koliko dugo ste radili na njoj i gde ste pronašli inspiraciju?

- Inspiraciju sam tražio svuda, a po najviše u sebi. Kolekcija „ Odiseja” nosi u sebi duh i emociju svega onoga što sam proživljavao kao stvaralac i umetnik u zemlji Srbiji proteklih deset godina. Međutim, modno, ona se oslanjala na srpski narodnu baštinu, koju sam kroz svoju kreativnu akumulaciju transponovao u jednu futurističku, modernu i unikatnu kolekciju. U skicama kolekcija je rađena dugo, sama realizacija jeste šest meseci.

Kakvu damu vidite u svojim kreacijama?

- U mojim kreacijama uvek vidim devojke i žene koje su svesne sebe i znaju da ponesu ono što nije samo obična krpa tj. haljina.

Na reviji smo mogli videti i dva muška unikatno rađena modela. Kako biste opisali muškarca u vašim kreacijama?

-Ja volim da se bavim i muškom modom, i sigurno će ona biti prisutna u mom radu uvek. Muškarac koliko god imao moj kreativni pečat je uvek muškarac. Ja ne volim poigravanje sa muškom seksualnošću.

Koje boje preovlađuju i na šta ste stavili akcenat kada su krojevi u pitanju?

- Boje u ovoj kolekciji su crna, siva i golubije plava. Crna kao početak, kraj i ponovni početak kroz ledenu svetlost. Sa druge strane crna je imperativ za sezonu proleće-leto 2013.

Kako iz vašeg ugla izgleda modna scena u Srbiji?

- Modna scena iz mog ugla je otužna. Materijalna situacija je učinila svoje i to se oseća u svakom segmentu.

Kako biste vi definisali stil?

- Stil je ono što imaš ili nemaš kroz svoju energiju i to prenosiš i na svoje oblačenje. Stil se ne može kupiti. 

Kako biste opisali vas stil odevanja?

- Moj stil je definitivno ono što sam ja. Individualan, opušten, praktičan i prilagođen prostoru i vremenu u kojem živim.  Nisam opterećen brendovima i skupim stvarima, ne kupujem namenski, već ako mi se nešto u prolazu svidi to je to. 

Šta predlažete kao must have ovog proleća?

- Must have ovog proleća, a i leta definitivno je osmeh pošto sve ostalo može i ne mora.

Dalji planovi u nekom narednom periodu?

- Planova uvek mnogo i to je ono što mi daje energiju, a i brzo će jesen i nova modna sezona.

Vaša poruka citateljkama, čitaocima grazia.rs?

-  Poruka za sve čitaoce i čitateljke Grazie je da koliko god mogu sačuvaju sebe u ovim ludim vremenima i neka im osmeh i ljubav budu lajt motiv za sve.

 

Tekst: Aleksandra Isailović 

 

Povezane teme

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.

U fokusu

Kajli Džener je pokazala kako izgledaju kancelarije njene kompanije

Kajli Džener nije uzalud najmlađa milijarderka u istoriji.

U fokusu

Prve fotografije sa venčanja tenisera Rafaela Nadala

Teniser Rafael Nadal, 19. oktobra oženio je svoju dugogodišnju partnerku Mariju Fransisku Pereljo.

U fokusu

Trospratna gradska kuća na Menhetnu za 2,75 miliona dolara: poseta Karli Klos

Zavirili smo u elegantnu gradsku kuću modela Karli Klos.

Intervju

Intervju: Bred Pit – Pogled u sebe

Otkriva nam koliko je važno duboko zaroniti u svoju dušu, suočiti se sa sobom, kako za ulogu, tako i privatno, i ističe da muškarci odrastaju sa idejom da moraju uvek da budu snažn...