grazia

Intervju

Milena Radović, dizajnerka

Veče baleta i mode u Narodnom pozorištu!


Scena Raša Plaović u Narodnom pozorištu biće mesto gde će se u ponedeljak održati jedan zanimljiv kulturno-umetnički modni performans koji će spojiti dve umetnosti - balet i modu. Inače, ovaj događaj je nastavak niza akcija "Doterane za" koje su dve dame kreatorka Milena Radović i balerina pomenutog pozorišta osmislile 2011. godine. Naime, imajući u vidu da se baletu ne posvećuje dovoljno pažnje, njihova želja bila je da podignu interesovanje o umetničkom igranju i istaknu važnost baletske umetnosti uopšte. Prema rečima kreatorke Milene Radović veče je osmišljeno kao sinteza više oblasti umetničkog stvaralaštva, sa željom da se dočara važnost pokreta i kostima u ovoj umetnosti. Ona ističe da se prilikom izrade kolekcije "Premijera" koju će ovom prilikom predstaviti, vodila potrebom žene da u posebnim prilikama uživaju u gracioznosti i slobodi pokreta koje će im ovi modeli dozvoliti.


 

Šta je to što ste ovoga puta pripremili za ljubitelje mode i baleta?

Ovo veče je osmišljeno kao sinteza više oblasti umetničkog stvaralaštva, dok su ključne niti koje ih povezuju pokret i kostim. Program će početi u 20:30h na sceni Raša Plaović, a biće otvoreno mojoj mini kolekcijom pod naziv "Premijera". Suzana Šuvaković-Savić će delom operske arije dočarati koliko je pokret bitan u ovoj umetnosti, kao i kostim. U nastavku sledi izvođenje dve baletske minijature mladog i izuzetnog baletskog igrača Aleksandra Ilića. Tema večeri će biti propraćena pisanom rečju i promocijom knjige "Igrač". Iva Štrljić će pojasniti značaj pokreta u glumačkoj profesiji, dok će specijan gost biti upravnik Narodnog pozorišta Maestro Dejan Savić. Program

 

Događaj će  otvoriti vaša revija. Kakva je nova kolekcija?

Iz samog imena kolekcije "Premijera" možete zaključiti da je reč o modelima namenjenim posebnim prilikama, koje karakteriše doza ženstvenosti, šika, romantike. U skladu sa tim, modeli su oslikani bojama šampanjca, zelenom u neobičnim prelivima, bordo-crvene i neizbežnom crnom. Dozu glamura daje sam materijal - pliš u kombinaciji sa kožom od kojeg je kolekcija izrađena.

 

Koliko ste vi lično zadovoljni nizom akcija "Doterane za" i načinom na koji ste pubici podigli interesovanje o umetničkom igranju spajanjem baleta i mode?

Povezujući modu kao prisutniji i zastupljeniji oblik umetnosti sa baletom, na žalost manje promovisanom umetnošću, mislim da smo našle pravi način da širu publiku zainteresujemo za ovu vrhunsku umetnost, posebno kroz performanse koji su zaista naišli na pozitivne kritike i veliko interesovanje.

 

Čime ste se vodili prilikom stvaranja ove kolekcije?

Vodila sam se potrebom žene da u tim izuzetnim prilikama, pored jedinstvenog izgleda, u kome će uživati okolina, i same uživaju u gracioznosti i slobodi pokreta, koje će im ovi modeli dozvoliti.

 

Kom tipu žena je namenjena?

Namenjena je damama izgrađenog stila, kao i mlađim osobama koje pokušavaju da pronađu svoj vizuelni identitet. Svakako je reč o javnim, samosvesnim i mističnim osobama.

 

Kada je ovaj događaj u pitanju, već smo navikli da u vašim modelima vidimo i neke naše poznate ličnosti. Možete li nam otkriti neka imena?

Ovog puta u ulozi manekenki biće i balerine Narodnog pozorišta, dok ćemo sve ostalo sačuvati kao iznenađenje večeri.

 

Godinama smo navikli da vas gledamo na Fashion Selectionu. U oktobru se ipak niste predstavili svojom autorskom kolekcijom. Da li možemo očekivati vaš povratak već u aprilu?

Kao što ste rekli, godinama sam, tačnije šest godina, redovno izlagala kolekcije u okviru te manifestacije. Kada sam uporedo počela da radim na drugim projektima kao što su već spomenuti "Doterane za", otvaranje prodajnog prostora u okviru Belgrade District Dizajna (BDD), učestovanje kao deo tog udrženja u okviru Fashion Week-a gde se svaki kreator predstavio modelom, kao i priprema mini kolekcije, tako se u skladu sa ovim angažovanjima ukazala potreba da svoje kolekcije izlažem samostalno.

 

Kakvi su vaši planovi u nekom narednom periodu?

Svakako rad na novim kolekcijama, neki zanimljivi projekti, putovanja...

 

Koji trendovi su modni imperativ za narednu sezonu?

Sezonama unazad teško je govoriti o jednom stilu koji bi se izdvojio kao trend, ali ono što je vidno prisutno podrazumeva ženstvenost,  romantičnost i eleganciju.

 

Koja je vaša poruka za čitaoce grazia.rs?

Puno radite, uživajte u životu, pravim ljudima, putovanjima i budite osoba sa stavom-stilom.

 

Tekst: Aleksandra Isailović

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Roze bajka nije tako roze: Mašin Gan Keli pokušao da se ubije

Muzičar je u novom dokumentarcu otkrio svoju mračnu stranu.

U fokusu

Amerika na nogama: Protesti zbog odluke Vrhovnog suda o zabrani abortusa

Vrhovni sud SAD ukinuo je zakon koji je donet pre 50 godina.

U fokusu

Hana Selimović: Za kratki film potrebni su veština, ideja i ozbiljan fokus

Ovog leta, na Bašta Festu u Bajinoj Bašti, koji se održava od 30. juna do 3. jula, biće prikazan i kratkometražni film “Nula” rediteljke Lee Filipovski, gde je Hana Selimović odigr...

U fokusu

Horoskopski znak Nikol Kidman otkriva zašto ona ne stari

Može li astrologija zaista objasniti način na koji starimo?

U fokusu

Ko je novi dečko Demi Mur?

Glumica već neko vreme uživa u novoj ljubavi.

U fokusu

Mali, ali moćan: Gvinet Paltrou predstavila vibrator

Glumica je snimala krajnje interesantnu reklamu za novi proizvod svoje kuće Goop.

U fokusu

Kiki Palmer - prva crnkinja u ulozi Pepeljuge

Nakon Toni Brekston koja je igrala Belu na Brodveju, Kiki je druga afroamerička glumica koja tumači junakinju iz neke poznate bajke.

U fokusu

Najbolji tata na svetu: Dejvid Bekam na odmoru sa Harper

Fudbaler uživa na odmoru u Veneciji, a društvo mu pravi desetogodišnja ćerka.

U fokusu

(Lažni) moralista Čarli Šin: Da je ćerka živela pod mojim krovom ne bi završila na OnlyFansu

Glumac kritikuje bivšu suprugu Deniz Ričards za postupke njihove ćerke Sami.

U fokusu

Za vikend na Kalemegdanu prvi regionalni festival pasa

U petak 17.juna u podne na Kalemegdanu ( kod fontane Ribar ) počinje prvi regionalni festival pasa svih rasa pod nazivom “Ulični psi”.

U fokusu

Intimna ispovest: "Odluka je pala - smanjiću grudi"

Svoju priču posvećujem svim ženama koje se i dalje dvoume.