Intervju

Odbojkašica Maja Ognjenović – „Sport je najlepše i najteže iskustvo“

“Priznanja privatno znače tek toliko da vas podsete koliko vredite – jer ja vrlo često zaboravim.“

Bogata sportska karijera koju je gradila u više zemalja donela joj je nemerljivo iskustvo kako sportsko, tako i životno - pronašla je recept kako da svaki put krene u život iz početka.

Kako uspevate da u svakoj zemlji počnete iznova i koliku podršku imate od domaćina i porodice?

- Promena sredine i dalje su za mene dosta teške. U određenom periodu postoji strah, ali više od privikavanja i pronalaženja sebe u novoj državi, gradu. Kod mene to traje obično do mesec dana. Pokušavam da se što brže i lakše prilagodim, umnogome zahvaljujući mojoj porodici i Danilu koji se trudi da baš taj prvi deo bude što više uz mene. Mnogo zavisi i od domaćina, ali s obzirom na to da si stranac i nov, zaista se svi trude da ti što više ugode i olakšaju život. Iskreno se nadam da će tako biti i sa Rusima.

Gde ste se osećali najbolje, i koliko je taj osećaj zavisio od uspeha postignutih i na terenu?

- Uspesi na terenu, a uspešnost jedne sezone meri se trofejima, doprinose mnogo da li ćete neki klub i grad pamtiti lepše od ostalih. Ipak, ne mogu da kažem da mi je u najlepšem sećanju ostala Rumunija, iako su to bile moje prve dve sezone u inostranstvu i osvojili smo sve rumunske trofeje, kao ni u Poljskoj, jer mi je život van  terena podjednako bitan. Najviše mi je prijala Italija. Način na koji Italijani žive i uživaju u životu imperativje i za moju budućnost, kad završim karijeru. Atina je postala jedan od mojih omiljenih gradova u koji odlazim jednom godišnje, što dovoljno govori.

Javnost vas najviše zna kao jednu od najboljih tehničarki sveta, osvajača zlata na Evropskom prvenstvu. Šta vam znače priznanja koja ste dobili i koja vam je utakmica ostala u najemotivnijem sećanju i zašto?

- Priznanja su zasluga cele ekipe, a vi ste imali privilegiju da se izdvojite kao pojedinac, dok privatno znače tek toliko da vas podsete koliko vredite - jer ja vrlo često zaboravim. Pružaju određeno samopouzdanje, znate da to što radite vredi i da je mukotrpan rad nagrađen. Motivišu vas još više za budući rad. Najemotivnija utakmica je polufinale Olimpijskih igara u Riju, protiv Amerikanki, kada smo dobile izgubljeno i obezbedile medalju o kojoj smo sanjali prethodnih godina, da ne kažem deceniju. Posle suza na terenu, sedela sam nepomično u svlačionici i gledala u jednu tačku. Potpuni šok.

Vaš suprug Danilo Ikodinović, bivši vaterpolista, takođe je proslavljeni sportista. Koje su prednosti života sa čovekom iz istog profesionalnog sveta i ima li i mana?

- Niko ne može bolje da razume jednog sportistu od sportiste. Isti način života, navike, sve što smo proživeli u životu što se tiče sporta. Jedina mana je razdvojenost.

Nastavak zanimljive priče sa Majom Ognjenović pročitajte u junskom izdanju magazina Grazia!

Povezane teme

U fokusu

Megan Markl, Donald Tramp, Kardi Bi: Time je proglasio 25 najuticajnijih korisnika interneta

Američki časopis Time objavio je listu od 25 najuticajnijih ljudi na internetu.

U fokusu

Majli Sajrus je objasnila zašto ne želi decu

Odavno smo shvatili da Majli Sajrus ima malo zajedničkog sa atraktivnom tinejdžerkom Hanom Montanom.

U fokusu

Leto na švajcarskoj rivijeri

Romantična avantura po obali Ženevskog jezera počinje putem ka Montreju, kroz gradiće koji su u isto vreme mondenska letovališta, domovi umetnika i poprište istorije

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.