Intervju

Političarka Irena Vujović – „Svaka žena je uspešna“

Kao jedina žena na mestu predsednika opštine u Beogradu, mlada političarka otkriva zašto se posvetila borbi za rodnu ravnopravnost, koliko muške podrške ima u tome, a koliko u profesionalnim dostignućima znači lični stil.

Koje bi svoje profesionalne kvalitete, možda i privatne, izdvojili kao presudne za poziciju predsednice jedne beogradske opštine?

- Pre stupanja na dužnost predsednice opštine Savski venac bila sam narodna poslanica u Skupštini Srbije, potom pomoćnik gradonačelnika Beograda. U ovom poslu najvažnije je da ste svakodnevno na usluzi građanima i da što brže i efikasnije izlazite u susret njihovim potrebama. To iziskuje veliku odgovornost, ali je ujedno i velika privilegija. Za mene je najveći uspeh kada vidim zadovoljne građane i motivacija da radim još više.

Zašto su žene u očiglednoj manjini u odnosu na muškarce na rukovodećim mestima, da li se kod nas ta razmera menja, i na koji način se može menjati?

- Rodna ravnopravnost dugo je bila samo deklarativna. Danas imamo ženu na čelu Vlade Srbije, četiri žene na čelu ministarstava, imamo predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije, guvernerku Narodne banke, sve više žena u preduzetništvu. Smatram da je važno da se žene što više uključuju u sve društvenoekonomske tokove, time i u politiku, a zadatak svih nas koji smo na čelnim pozicijama jeste da ih podržimo u tome, što i činimo.

Koliko je danas za uspešnu ženu važan izgled?

- Iako nije presudan, spoljašnji izgled za mene je pre svega pitanje urednosti, potom i umerenost koja se ogleda u prikladnom odabiru garderobe, frizure i šminke. Nijedna žena ne bi trebalo da ga zanemari, a baš u vezi sa pojmom uspešna žena moram reći da su za mene sve žene uspešne - i one koje su se odlučile da grade karijeru i one koje su najjači oslonac svojih porodica, i sve one vredne, hrabre, odlučne žene koje rade na poboljšanju svog života, života svojih najbližih, kao i uže i šire zajednice. Dakle, fizički izgled je samo segment nečeg mnogo složenijeg.

Na čelu ste Saveta za rodnu ravnopravnost Beograda. Odakle potiče zanimanje za to osetljivo društveno pitanje i kako biste ocenili doprinos muških kolega?

- Kao žena na važnoj funkciji smatram da je moja obaveza da brinem o svim ženama, naročito o onima koje trpe neku vrstu nasilja, jer se pokazalo da su to uglavnom žene koje su nezaposlene i ekonomski zavisne od muškaraca. Prepoznali smo potrebu za postojanjem tela na nivou grada koje će se baviti ovom važnom društvenom temom i koje će pomoći ženama u borbi za bolji položaj i veću zastupljenost u svim sferama društvenog života. U tome su nas podržale i muške kolege, a posebnu zahvalnost dugujemo tadašnjem premijeru, danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je dao veliki doprinos da žene imaju jednake šanse da napreduju u karijeri kao i muškarci. Vlada Srbije je prvi put 2016. usvojila i Strategiju za rodnu ravnopravnost u okviru koje će se planski, do 2020, raditi na poboljšanju položaja svih žena. Za dve godine, koliko Savet postoji, postigli smo dobre rezultate na polju ekonomskog osnaživanja žena kroz različite projekte podrške njihovom zapošljavanju.

Sa kojim se predrasudama o uspešnim ženama najviše susretala u karijeri i koje uzore pronalazi u svetskoj i domaćoj politici saznajte u najnovijem izdanju magazina Grazia!

 

 

Povezane teme

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

U fokusu

Rijana o svom ličnom životu, porodici i planovima da postane majka

Rijana je dala iskren intervju i govorila o svojim planovima za budućnost.

U fokusu

Virdžil Ablo otvara ekskluzivnu knjižaru Louis Vuitton

 Virdžil Ablo je najavio otvaranje knjižare.