U fokusu

AIR SERBIA VODI NA TRI STRANE SVETA

Budite kreativni u izboru putovanja tokom leta 2019. godine. Air Serbia od juna uvodi direktne letove ka devet novih destinacija, a mi smo izabrali tri kao najzanimljivije i najneobičnije. Srećan put!

Kairo na severu Afrike, Helsinki na severu Evrope i Krasnodar na jugu Rusije gradovi su u tri tako različita kutka sveta da mogu zadovoljiti isto tako različite turističke ukuse. Bilo da ste zainteresovani za istoriju starog veka ili za grad kojem život određuju čudesne bele noći, ili ste raspoloženi za istraživanje jednog od najvećih centara kulture u Rusiji, nećete pogrešiti šta god da izaberete.

 

KAIRO

Poseta zemlji faraona nije potpuna bez boravka u glavnom gradu Egipta, koji tu titulu nosi još od 10. veka. Letom od oko tri i po sata prelazi se Sredozemlje, a već iz aviona u obrisima egipatske obale uočavate kontrast koji odlikuje geografiju ove afričke zemlje: zelena delta Nila okružena ogromnom pustinjom. Prva tačka u upoznavanju bogate istorije zemlje je Egipatski muzej. Počinje statuama faraona Kefrena, kao i Keopsa, zatim vas dočekuju Hatšepsut, jedina faraonka Egipta, i mistični Ehnaton, osnivač jednoboštva usred staroegipatskog panteona. A onda, neverovatno blago Tutankamona, koje povremeno gostuje na izložbama širom sveta. Reč je o jedinom faraonu čija je grobnica pronađena neopljačkana u Dolini kraljeva. Posle obilaska velike džamije Al Azhar, sa čijeg se minareta vidi panorama grada, eto vas na trgu Midan Husein, odakle uske ulice vode u čuveni bazar Kan el Kalili, koji postoji još od 14. veka. U blizini je lokal Felfela, uvek pun i meštana i turista, jer nudi ukusnu domaću hranu za bagatelu. Jeftin je i taksi kojim se stiže do nekadašnje egipatske prestonice Memfisa, a onda pravac Sakara, dom četiri milenijuma stare piramide faraona Džosera. Grobnica Mereruke još čuva obojene reljefe koji nam govore o svakodnevnom životu u starom veku. U Gizi ćete obići svetski poznate piramide - Kefrenovu, Keopsovu i Mikerinovu, kao i njihovu čuvarku, ogromnu Sfingu, oko kojih se možete prošetati i na kamilama. Preporučujemo i krstarenje Nilom, a na kraju i obilazak nekadašnje gradske tvrđave, a sada veličanstvene džamije, Citadele.

 

KRASNODAR

Grad na jugu Rusije koji je još krajem 18. veka osnovala carica Katarina Velika na reci Kubanj bio je poznat isprva kao Jekaterinodar. Podignut isprva kao glavno uporište kozaka, u pravi grad je počeo da se razvija dolaskom železničke pruge krajem 19. veka. Današnji naziv nosi od 1920. godine. U vreme Sovjetskog Saveza Krasnodar je postao industrijski centar, i to je ostao do danas, sa velikim rafinerijama i fabrikama za proizvodnju poljoprivrednih mašina. Okružuje ga veoma plodna zemlja, pa je veliki izvoznik voća, povrća, pšenice, suncokreta, pirinča. Krasnodarom dominira čelični vodotoranj, koji je još 1928. dizajnirao poznati arhitekta i naučnik Vladimir Šukov. Kao obrazovni centar, ima najveći Poljoprivredni fakultet u Rusiji. Takođe je grad kulture. Pozorišni trg je dom jednoj od najvećih fontana u Evropi.

Krasnodarsko filharmonijsko društvo domaćin je mnogim umetnicima u svojoj raskošnoj dvorani iz 1909. godine, a tu je i Državni hor kozaka. U blizini je velika katedrala Svete Katarine sa pet kupola, podignuta 1914. godine. Jedno od najzanimljivijih mesta je Crvena ulica, sa mnogim znamenitostima - počinje Glavnom koncertnom halom, a završava se bioskopskim centrom Aurora. Turiste privlače još i Muzej umetnosti, park i pozorište koji su dobili ime po piscu Maksimu Gorkom, i predivno uređen park Čistjakovskaja Roška, koji ponosno čuva stoletno drveće.

 

HELSINKI

Najlepši grad u Finskoj razvio se od švedskog ribarskog sela i trgovačke postaje, preko ruske rezervne prestonice, do savremenog haj-tek grada, i to u svega 500 godina. Izgledom imitirajući Sankt Peterburg, Helsinki je zadržao velike art-nuvo zgrade, pokazujući da je na prelazu u 20. vek doživeo i pravi umetnički procvat, sa čuvenim kompozitorom Janom Sibelijusom na čelu. U obilazak je najbolje krenuti od Senatskog trga, prelepe pešačke zone kojom dominira moćna, bela crkva Svetog Nikole. Ovaj trg je podignut kada je prestonica Finske početkom 19. veka premeštena iz starog grada Turkua u Helsinki, da bi bio bliže pokroviteljki Rusiji. U ime uspomene na dobre odnose sa Rusijom, Finci su zadržali statuu ruskog cara Aleksandra Drugog. Nešto dalje nalazi se čuvena pijaca Kaupatori. Voće, sveža riba i makara (kobasice) koje se peku na ulici, zatim lutke Laponaca, mali irvasi, šeširi, rezbarije... sve to je moguće kupiti na Pijačnom trgu, koji je posebno živ u vreme letnjih belih noći. Ljupka sirena Havis Amanda ili Manta iz 1908. postala je simbol ne samo Helsinkija, već i cele Finske. Obalom Baltika se možete spustiti do Južne luke, potom do elegantnih zdanja Predsedničke palate i Parlamenta u neoklasičnom stilu. Na ostrvu Katanajoka, koje je spojeno s kopnom, nalazi se čuvena ruska crkva Uspenje presvete Bogorodice sa čudotvornom ikonom Bogorodice Kazanjske. Još jedan simbol grada je i Crkva u steni, podignuta 1969. godine, u jeku raznih revolucija u zemlji, od političkih i seksualnih do arhitektonskih.

Povezane teme

U fokusu

Luksuzna vila na Karibima gde su princ Vilijam i Kejt Midlton proveli odmor

Ogroman bazen, pet spavaćih soba i slikovita terasa s prekrasnim pogledom na more...

U fokusu

Flashback – kako su poznate ličnosti odmarale na Kapriju

Od Brižit Bardo do porodice Puči - saznajte kako su poznate ličnosti odmarale na ovom čudesnom italijanskom ostrvu.

U fokusu

U Švedskoj postoji "ostrvo ideja" na kojem možete besplatno živeti

Želite li da boravite besplatno na ostrvu u Švedskoj?

U fokusu

Objavljena lista najbogatijih porodica na svetu

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je rangiranje najbogatijih svetskih porodica.

U fokusu

Princ Hari: "Megan i ja ćemo imati najviše dvoje dece"

Dok Kejt Midlton planira četvrto dete, vojvoda od Saseksa izveštava da ne želi više od dvoje dece.

U fokusu

Alacati - najrelevantnija letnja destinacija

Otkrivanje Turske sa nove strane.

U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode.

U fokusu

Sara Džesika Parker je lansirala sopstveno vino

56-godišnjoj glumici ne nedostaje energije i kreativnosti...

U fokusu

Lego je objavio set kockica posvećen seriji "Prijatelji"

Proslavu 25. godišnjice serije „Prijatelji“ podržali su mnogi poznati brendovi.

U fokusu

Otvoren karirani pop-up Christian Dior u londonskom Harrods-u

Mesto gde možete da nađete stvari iz kolekcije jesen-zima Christian Dior do kraja avgusta!

U fokusu

Grazia tema - Zašto zvezde bankrotiraju

Nevolje sa novcem šire se među zvezdama kao epidemija, a svi se uvek spotiču na isto kamenje.

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi koktel bar bez barmena

Tehnologija ne miruje i ako nam se pre činilo da je gotovo nemoguće zameniti neka zanimanja, sada su stvari drugačije.