grazia

U fokusu

A šta tebe žulja?

Pandemija virusa korona promenila je naše svakodnevne živote bez izuzetka. Većina građanki i građana najveći deo svog vremena i dalje provodi u četiri zida. Pripadnici i pripadnice LGBT+ zajednice usled sistematske diskriminacije, na žalost, većinu svog života provode u svoja četiri zida u strahu od odbacivanja, osude, nerazumevanja i nasilja.

Iako je Beograd Prajd doneo odluku, u skladu sa novonastalom situacijom i principima solidarnosti i odgovornosti, da ovogodišnja Parada ponosa ne bude održana u tradicionalnoj formi šetnje, to ne znači da borba za jednaka prava i pravnu zaštitu može biti stavljena na pauzu. Ovogodišnji slogan Beograd Prajda i Nedelje Ponosa glasi “Solidarni i u četiri zida”.

Još uvek nas žuljaju nasilje, diskriminacija, predrasude, nerazumevanje i strah od odbacivanja. To su “kamenčići u cipelama” pripadnika/ca LGBT+ zajednice koji konstantno žuljaju i koji onemogućavaju slobodno kretanje kroz život.

Zakonske obaveze pripadnika/ca LGBT+ zajednice su iste kao i obaveze svih ostalih građanki I građana na, ali prava koja uživamo nisu. Beograd Prajd i čitava LGBT+ zajednica već godinama insistiraju na punoj primeni međunarodnih standarda I preuzetih obaveza.

Zahtevi Beograd prajda, nažalost, i dalje su isti jer nikakav značajniji pomak u zakonskoj regulativi nije zabeležen, te i ove godine tražimo:

1. Usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima

2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu

Onlajn peticijom za usvajanja zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima želimo još jednom skrenemo pažnju na obavezu države da pravno reguliše istopolna partnerstva. To je izričita obaveza Srbije još od 2005. godine kada je donesena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Oliari i drugi protiv Italije prema kojoj je svaka država članica Saveta Evrope dužna da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola. Države mogu izabrati koji model žele da unesu u zakonski sistem, ali se zajednica osoba istog pola ne mogu ostaviti van zakona. Budite jedan od potpisnika peticije odlaskom na sajt parada.rs/

Ove godine, akcenat stavljamo na solidarnost sa svim članicama i članovima LGBT+ zajednice u Srbiji dok se unapred nadamo da ćemo sledeće godine slobodno, nadamo se neki od nas kao zakonom regulisani istopolni partneri, šetati ulicama naših gradova ujedinjeni u borbi za poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Posebno se zahvaljujemo Nataši Bekvalac jer je i ove godine nesebično podržala LGBT+ zajednicu i učestvovala u kampanji, i televiziji Nova S, urednicima i voditeljki emisije „Među nama“, Maji Nikolić. Veliko hvala i Valentini Savić, vajarki, koja nam je pomogla sa izradom duginih kamenčića, koji su simbol ovogodišnje kampanje.

Tags:
Povezane teme

Intervju

Žene koje kreiraju budućnost biznisa: Jovana Vještica, Communication Manager Carlsberg Srbija

Svaki dan joj je različit zahvaljujući susretima i saradnji sa ljudima različitih profesija, a rado ga završava u veselom društvu kolega iz kompanije i medija na brend promocijama...

U fokusu

Šta treba da znate o voljenoj ženi najbogatijeg čoveka na planeti?

Danas je Forbes objavio listu najbogatijih ljudi na planeti. Četvrtu godinu zaredom osnivač Amazona Džef Bezos ostaje lider liste.

U fokusu

Zvanično je: Kim Kardašijan je postala milijarderka

Kakvo god bilo vaše mišljenje o porodici Kardašijan-Džener, činjenica ostaje - one znaju kako da zarade.

U fokusu

Leticija Kasta je rodila četvrto dete

Čestitamo prelepoj majci i njenom suprugu - Luju Garelu.

U fokusu

Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds vakcinisani protiv korona virusa

Sve više poznatih ličnosti odlučuje se za vakcinaciju protiv COVID-19.

U fokusu

Dru Barimor lansira lifestyle časopis

Dru Barimor lansira istoimenu lifestyle publikaciju.

U fokusu

Princ Vilijam proglašen je "najseksi muškarcem bez kose na svetu"

Princ Vilijam ima novu titulu, pored one budućeg kralja Ujedinjenog Kraljevstva: on je najseksi muškarac bez kose na svetu.

U fokusu

Džon Ledžend i Krisi Tajgen: 5 saveta za savršenu vezu

Kada su u oktobru prošle godine Džon Ledžend i Krisi Tajgen izgubili bebu, čitav svet je žalio sa njima.

U fokusu

Kejt Midlton je objavila knjigu i svoj novi zvanični portret

Nikakvih skandala iz kraljevskog života i ni reči o Megan Markl. Samo dobre namere.

U fokusu

Eva Longorija i Hose Baston: 4 saveta za savršenu vezu

Eva Longorija i meksički medijski mogul Hose Baston u vezi su sedam godina, dok su četiri u braku.

U fokusu

Hiljade priča u jednom snažnom glasu

Globalna inicijativa "Moja priča je važna" je uspela: žene sa svih strana sveta su se odazvale pozivu kompanije Avon i pokazale koliko su snažne, hrabre i moćne

U fokusu

Zvanično je: princ Hari se zaposlio

Vojvoda od Saseksa nastavlja da dokazuje svoju finansijsku nezavisnost i pokušava da „živi normalan život“ - pronašao je prvi posao nakon napuštanja kraljevske porodice.

U fokusu

Kris Džener prvi put prokomentarisala razvod Kim Kardašijan i Kanjea Vesta

Kris Džener je konačno prokomentarisala vesti o razvodu Kim Kardašijan i njenog supruga Kanjea Vesta.