grazia

U fokusu

Breakup hair: zašto žene skraćuju kosu nakon raskida sa svojim voljenim

Hešteg #breakuphair je veoma popularan na Instagramu.

Kada je srce slomljeno žene se ne odlučuju lako da oboje usne crvenim karminom, da promene oblik obrva ili, recimo, da uvećaju  svoje grudi. Ali impulsivno i lako odluče da svoju dugu kosu zamene piksi frizurom.

Frizura je za kraljice drame simbol novog početka (ili, kako one često kažu, "novo ja"), proširenje sopstvenih prava i mogućnosti. Štaviše, ovo pravilo se odnosi i na holivudske zvezde, pa čak i na kultne umetnike - dovoljno je podsetiti se Fride Kalo ili Britni Spirs.

Teorija da ljudska kosa transformiše izgled lica dolazi još iz Biblije. Sećate se biblijske priče Samsona, koji je izgubio svoju snagu nakon šišanja. Ali u današnjem svetu, žene su više zainteresovane za vraćanje sile nego za gubitak.

Učiniti radikalne promene u izgledu je najpopularniji način da pošaljete poruku drugima: u vaš život je došlo do manjih ili radikalnih promena. Kao što je Koko Šanel jednom rekla: “Žena koja je skratila kosu verovatno će uskoro promeniti i život. I to je najoptimalnija i bezbolna alternativa bilo kojoj drugoj transformaciji.Još jedno objašnjenje psihologa: frizura - način da steknete kontrolu nad situacijom. Sposobnost da učinite nešto vrlo radikalno bez potrebe nijednog mišljenja ili odobrenja. Ovo je izazov za tradicionalne rodne uloge, mali čin pobune, klasičan način da se distancirate od podređenosti i pravila. Žena ne želi samo "novu kosu", već izražava slobodu, koja joj, možda, nije bila dostupna u vezi.

Postoji i mišljenje drugačije od drugih – kosa je čuvar memorije. Pošto jezgro sadrži DNK, na nivou podsvesti, čini nam se da možemo bukvalno odseći bolne uspomene. Tako psihosomatici funkcionišu: nakon razdvajanja, fizički osećamo težinu kose i želimo da osetimo olakšanje.

Da, slažemo se, u većini slučajeva, frizura neće rešiti probleme u životu, već je to uobičajeni mehanizam prevazilaženja problema.  Dakle, ako mislite da ćete se osećati bolje, jednostavno potražite „najnovije trendove u stilizovanju kose" i sa lakoćom uradite to.

 

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Redak selfi Džulije Roberts nosi važnu poruku o zahvalnosti

Džulija Roberts podelila je svoju fotografiju na Instagramu kako bi obeležila američki praznik Dan zahvalnosti.

Intervju

Amer Mohamad - Eklektika u službi futurizma

Inspirisan nadrealizmom, živopisnim bojama i vibrantnim motivima fotograf Amer Mohamad vodi nas na vanvremensko modno putovanje.

U fokusu

Ovo je Eva: Ćerka Stiv Džobsa koja neće naslediti njegovo bogatstvo

To nije sprečilo Evu da živi luksuznim životom, a sa svojim dosadašnjim dostignućima, verovatno je i više nego spremna da napravi ime za sebe.

U fokusu

Udaje se Dženifer Lopez?

“Znate me, ja sam romantična.”

U fokusu

Zvanično je! Ovaj 28-godišnjak je novi partner Kim Kardašijan

Pit Dejvidson će zvanično morati da drži korak sa Kardašijanovima.

U fokusu

Britni Spirs priznaje: Pokret "Oslobodite Britni" spasao mi je život

Pevačica će uskoro gostovati kod čuvene Opre, gde se očekuju dodatni detalji o njenom životu u prethodnih 13 godina.

U fokusu

Iznenađenje nedelje! Nasmejani Irina Šajk i Bredli Kuper u prisnoj šetnji Njujorkom

Bivši partneri pojavili su se u šetnji ruku pod ruku dve godine nakon završetka njihove veze.

U fokusu

Čestitamo! Verili su se Kris Martin i Dakota Džonson

Frontmen Koldpleja i bivši muž Gvinet Paltrou zaprosio je ćerku Melani Grifit.

Intervju

Petar Benčina o ulozi kojom je osvojio srca publike: ”Doktorova sudbina može svakome da se desi”

Petar Benčina briljantno je odigrao ulogu doktora tragične životne priče, zbog čega su gledaoci nakon odgledane projekcije napuštali bioskopske sale pod veoma snažnim utiskom onoga...