grazia

U fokusu

Elizabet Tejlor i Ričard Barton: glavna romansa Holivuda

U čast 87. rođendana Elizabet Tejlor, prisetimo se najzanimljivijeg dela života glumice.  

Ričard Barton je bio oženjen pet puta, dva puta sa Elizabet Tejlor. Elizabet je bila udata osam puta, dva puta sa – Ričardom Bartonom. Susreli su se na snimanju "Kleopatre" 1962. godine i prvi put su se venčali 15. marta 1964. u Montrealu.

Ričard Barton, koji je bio dvanaesto dete u porodici, bio je zvezda londonskog pozorišta koje nije bilo veoma poznato u Holivudu krajem pedesetih godina. Početkom šezdesetih otišao je u osvajanje Amerike, a 1962. dobio je ulogu Marka Antonija u filmu "Kleopatra". Snimanje na kome se radilo nekoliko godina, počelo je romansom koja je postala glavna ljubavna drama veka.

Harizmatični i temperamentni Barton igrao je Marka Antonija, a predivna Elizabeta Tejlor glumila je Kleopatru: tokom snimanja jedne od prvih ljubavnih scena između njih se rasplamsala strast. Poljupci su bili duži nego što je bilo potrebno za set a oni su se često povlačili i nisu dolazili na snimanje. A romansu nije sprečila čak ni činjenica da je Barton dolazio na snimanje sa svojom ženom i dvoje dece, a Tejlor je bila udata za Edija Fišera. Strastvena romansa, s jedne strane, postala je najbolja reklama za film, s druge strane, konstantno je odlagano snimanje: par se svađao i mirio.

Snimanje je završeno i Ričard i Elizabet su se razveli od svojih prethodnih partnera i 15. marta 1964. godine, u hotelu Ritz u Montrealu za 10 minuta postali su muž i žena. Tog dana izgledali su prelepo - Barton u odelu, Elizabet u žutoj šifonskoj haljini, koju je za nju napravila kostimografkinja Irena Šaraf, u kosi je imala zumbule i ljiljane. Pozirali su fotografima u ogledalu, ljubeći se.

 „Ja sam na sedmom nebu. Biću sa Bartonom do kraja mog života.“ – govorila je Elizabet. Njihova veza je bila jedva intimna - čitav Holivud je znao za detalje ličnog života glumaca. Oni nisu ostavili paparace bez posla i rado su dali intervjue: "Od detinjstva sam verovala da je moja sudbina predodređena, i ako je tako, moja sudbina je Ričard Barton", rekla je Tejlor.

Par je divno živeo. Za 10 godina braka zaradili su više od 50 miliona dolara - kao prava kraljica Holivuda, Tejlor je u godinama braka sa Bartonom glumila u filmovima, pod uslovom da tamo pozovu i njenog muža. Temperamentni i izražajni, oni nisu bili samo iza zatvorenih vrata svog doma, već i u kupovini: avion i jahta, nekretnine u Irskoj i na Tenerifima, kolekcija slika i antikviteta...

Elizabet je volela dijamante više od bilo čega drugog. Zli jezici su govorili da je uz pomoć dragulja, pogrešan suprug smirio Elizabetu. "Ona je najlepša žena na svetu. I želim da ona, a ne Sofija Loren ili Katrin Denev, ima najluksuzniji nakit na svetu." Godine 1969. na aukciji u Sotbiju, određeni čovek je kupio čuveni biser La Peregrine (tzv. Lutajući biser) za 37.000 dolara. Bila je to posebna stvar - dragulj pronađen u 16. veku u vodama Panamskog zaliva od strane tamnoputog roba, koji je nekoliko vekova svog postojanja posedovao Maria Tudor, porodica Napoleona. Godine 1969. Elizabet Tejlor je postala vlasnica ovog komada nakita.

Najozbiljniju romansu glumica je naravno imala sa nakitom Bvlgari. Otkrila je italijanski nakit tokom snimanja Kleopatre. Nije teško pogoditi da je Tejlor postala omiljeni gost Bvlgari butika. "Jedna od glavnih prednosti rada na Kleopatri u Rimu bila je prodavnica Bvlgari.“ rekla je glumica.

Jedan od prvih Bvlgari poklona od Bartona za Elizabet bio je smaragdni privezak, okružen dijamantima koji su krasili njenu haljinu za vreme njihovog venčanja u Kanadi. Kasnije je bilo još mnogo luksuznih darova: na primer, Kleopatrino ogledalo je dodatak u starom egipatskom stilu od zlata i tirkiza, koji je kreirala kuća posebno za Tejlor. Barton je „kupio“ za Elizabet jedan od najskupljih i najlepših poklona - legendarni smaragdni set, koji je glumica jako volela. Nosila je set nakita na ceremoniji Oscar 1968. godine, kada je dobila nagradu za ulogu u filmu "Ko se boji Virginia Voolf". Godine 1972. Barton je dao Elizabeti komad nakita koji je postao legendaran - spektakularna ogrlica u stilu Art Decoa, sa 52-karatnim safirom.

Bvlgari stil šezdesetih - svetao, sočan, mediteranski - veoma je odgovarao glavnoj holivudskoj lepotici. Nakit koji je Barton poklanjao glumici bio je sjajn i veliki, sa šarenim kamenjem i cvetnim motivima - jednom rečju, ispostavilo se da je veoma pogodan za karakter odnosa ovog svetlog para, strastvenog i temperamentnog. Dragulji, nažalost, nisu ojačali odnos ovog prekrasnog para - u prvom braku živeli su 10 godina. Kada su se razveli na sudu tokom postupka za razvod braka, Barton je rekao: "Volimo se, ali ne možemo da živimo zajedno." Otišao je u Evropu da leči rane, a Tejlor je ostala u Njujorku.

Par se pomirio, napravili su svadbu i drugo venčanje koje je održano negde u Africi. Istina, ovaj put brak nije dugo trajao - nakon manje od godinu dana, glumci su se rastali, iako su nakon više od jednom priznali u intervjuima da se još uvek vole.

foto:Vogue.ua

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Prijanka Čopra Džonas ekskluzivno za magazin GRAZIA: "Konačno dobijam uloge koje sam oduvek želela"

Od Bolivuda do Holivuda, Prijanka Čopra Džonas osvojila je svet. A tek je počela...

U fokusu

Design by superhuman: Veštačka inteligencija preuzima vlast, od mode do filma i advertajzinga

Kada su pre četrdeset godina u akcionom klasiku Terminator mašine preuzele vlast, beše to čista utopija. Danas računari zaista dizajniraju, zaljubljuju se, čak dižu ljude iz mrtvih...

U fokusu

Femicid u Srbiji nije novost, ali jesu načini kojima se protiv njega borimo

Femicidi se često dešavaju upravo kada žena napusti nasilnika, kada on izgubi kontrolu i moć koju je imao nad njom

Intervju

U Srbiji se ženski glas ubrzano budi i naširoko čuje

Iva Parađanin, osnivačica podkasta Tampon Zona, govori o feminizmu danas, borbi za ženska i ljudska prava i njenoj perspektivi u budućnosti

U fokusu

Koje slavne ličnosti će prisustvovati Met Gali 2023?

U trenutku kada je objavljeno da će tema ovogodišnje Met Gale biti „In Honor of Karl“, najveći modni događaj godine još nestrpljivije isčekujemo.

U fokusu

Đovani Boldini: Slikar ženske duše

Izložba u Italiji, sa više od osamdeset portreta plemkinja, ističe sposobnost majstora Đovanija Boldinija ne samo da uhvati lik svojih modela, nego i da ih podvrgne psihoanalizi

Intervju

Staša Koprivica: Povratak rediteljke u velikom stilu

Odsustvo sa scene donosi umetniku strah od zaborava. To ne važi za jednu od naših najuspešnijih rediteljki, jer su njene predstave i dalje omiljene, iako je bila opravdano odsutna...

Intervju

Lenka Dunđerski: Tamara Aleksić ekskluzivno za magazin Grazia o ovoj i drugim ulogama zbog kojih smo je zavoleli

Za nju kažu da je bumer u svetu milenijalaca. Ona nije sigurna šta to znači, ali zna kakav čovek želi da bude: onaj koji polaže starinsku NADU U TO DA SE TRUD, RAD I PRISTOJNOST C...

U fokusu

Karijera za generaciju Z: Menja se način zaposlenja!

Spajajući ljude kojima treba posao sa kompanijama koje ih traže, TikTok će promeniti način na koji se traži zaposlenje. Samo oni koji se plaše da govore pred kamerom nadaju se da n...

U fokusu

Rijana je najpraćenija žena na Tviteru

A sa trona je skinula Kejti Peri.

U fokusu

Vensan Kasel izbrisao sve slike supruge sa instagrama

O razlazu sa Tinom Kunaki počelo je da se šuška još početkom godine.