U fokusu

Grazia fenomen - Rent-a-deveruša

Danas se može iznajmiti sve, pa i mladina najbolja drugarica na svadbi. Pojedine žene su od toga napravile biznis i postale slavne, a pitanje je vremena kada će tradicija početi da se naplaćuje i kod nas.

Menadžerka za romantiku Tifani Rajt proslavila se širom planete tako što je od jedne zabavne svadbene dužnosti napravila unosan posao. Već tri godine ova 36-godišnja Britanka radi kao profesionalna deveruša. Do sada je pomogla da više od 150 žena stane pred matičara, a da ne brinu da će im išta poći naopako. Njen posao, međutim, odavno je prevazišao tradicionalne pratilje mlade na venčanju, koje su poslednjih godina sve popularnije i kod nas. Svuda se dužnost deveruše uglavnom svodi na to da organizuje devojačko veče, pomogne mladi oko oblačenja, povede računa o sitnicama kao što su maramice, flasteri, kozmetika, igla i konac… Naravno, ne sme da izgleda bolje od glavne zvezde i, na kraju, treba da podstakne dobar provod među gostima, a da usput ne pretera sa alkoholom.

Posao Rajtove, međutim, koja je nekada studirala novinarstvo, sada ima veze sa romantikom onoliko koliko i botoks sa botanikom. Za oko 5.800 evra, koliko uzima po venčanju, mora dosta da radi. - Mnoge mlade sebe ponosno nazivaju brajdzilama - opisuje Tifani klijentelu, aludirajući na čudovišne zahteve koji im padaju na pamet. Isprva je bila plaćena samo da bi bila nevestina najbolja prijateljica: da joj podigne moral, raspoloženje, samopouzdanje… Njena podrška je bila naročito dragocena onim nevestama koje nisu bile po volji mladoženjinoj porodici.

Danas Tifani ispunjava i druge zadatke, a oni su sve bizarniji. O tome je nedavno progovorila i za medije. Jedna ljubomorna klijentkinja poslala ju je da špijunira mladoženju na Ibici, gde je slavio momačko veče, kako bi se uverila da se lepo zabavio, ali ne previše lepo. Sledeća mlada je smatrala da su joj deveruše predebele, pa im je Rajtova organizovala wellness izlet, koji je zapravo bio logor za strogu dijetu. Devojke su provele nekoliko nedelja na hlebu i vodi. - Odlazili smo na spavanje već u osam sati uveče. Posle toga su sve uspele da uđu u haljine za deveruše - ponosna je Tifani Rajt.

Bilo je i neprijatnih iznenađenja. Na jednom venčanju se, tako, među gostima pojavio superatraktivan par. - Mlada je zahtevala da sprečim da se oni pojave na fotografijama kako joj ne bi “ukrali slavlje” - ispričala je Rajtova. Proslava je bila na brodu, pa je jedva pronašla fotografa koji je pristao odmah da dođe i slika svadbu tako da sporni par uvek postavlja iza nekih šešira ili drveća. - Ostatak je uradio fotošop - priznala je ona. Njeni klijenti su često zaokupljeni karijerom i nemaju mnogo slobodnog vremena. - Jedan par me je angažovao samo zato što sam imala istu figuru kao mlada, pa sam isprobavala venčanice umesto nje…

I pored svega, profesionalna deveruša danas ne može da zamisli da radi nešto drugo. - Biti pri ruci mladi, to je najbolji posao na svetu - zaključuje Tifani Rajt.

Američka industrija venčanja godišnje zaradi 53,4 milijarde dolara, a par srednje klase u proseku potroši 35.329 dolara na svoj najsvečaniji dan, objavila je medijska mreža CNBC. Tu se odlično snašla 30-godišnja Njujorčanka Džen Glanc, ali ne kao planerka venčanja, gde je konkurencija ogromna, već kao plaćena desna ruka neveste. Danas je Glancova vlasnica firme Deveruše u najam. Ideja za bisnis joj se rodila pre nekoliko godina, dok je još bila studentkinja Univerziteta Južna Kalifornija. Na jednom venčanju je gledala kako je mlada, i pored buljuka deveruša, ostala sama u neprijatnom trenutku.

Planer venčanja je bio zauzet dovođenjem drugih stvari u red, a njeni prijatelji su se slikali i popravljali šminku, tako da nikog nije bilo u blizini kada je mlada doživela emotivni slom - ispričala je Glancova. Ona je pomagala u otklanjanju problema koji su se događali iza kulisa drugih slavlja. - Džen, postala si profesionalna deveruša - rekla joj je cimerka pošto su izračunale da je ovu ulogu igrala na četiri venčanja svojih drugarica. Posle kratkog razmišljanja, i više šale radi, Glancova je na jednom velikom veb oglasniku poslala ponudu da glumi deverušu na tuđim venčanjima. - Za samo 48 sati javilo mi se stotinu nevesta sa raznih strana sveta koje su želele moje usluge! I tako ja, diplomac poezije, kupujem veb domen, sastavljam i nudim paket usluga. Sve to se dogodilo u tri dana, 2014. godine - ispričala je ona za CNBC.

U to vreme radila je kao kopirajter u start-ap firmi u Njujorku. Možda se ne bi opredelila da stabilan posao zameni neizvesnošću da u međuvremenu nije otpuštena kao višak. U početku joj je bilo neprijatno da naplaćuje svoje usluge, a onda je počela sa po nekoliko stotina dolara. Danas Džen Glanc godišnje ima oko 35 klijenata i dobija najmanje 2.000 dolara za svaku nevestu koju uspešno dovede pred oltar i provede kroz svadbu. Paket usluga je proširila na uvežbavanje ceremonije venčanja, pisanje govora i kurseve za prave deveruše i kume. Čak je osnovala program obuke za žene koje takođe žele da budu deveruše u najam. Do sada je, kaže, imala 25.000 polaznica. Posao joj je da gasi svaki požar na svadbama, bilo da je to pozajmljivanje rezervnog brushaltera mladinoj majci ili uskakanje umesto kume koja se posvađala sa mladom pa se nije pojavila na venčanju. Napisala je dve knjige, ne samo o tome kako biti večita deveruša nego i kako pokrenuti mali biznis. O tome ima i emisiju na internetu. - Najbolji savet je da sa preduzetništvom počnete odmah, jer nikada nećete biti savršeni, niti dovoljno pametni ili imati dovoljno novca - zato počnite odmah - rekla je Džen Glanc.

Tekst: Milica Đorđević

 

Povezane teme

U fokusu

Otvara se kafić Saint Laurent u Parizu

Do početka pariske nedelje mode Saint Laurent će otvoriti svoj prvi kafić.

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?