U fokusu

Grazia istražuje - Luksuz u lažnom krznu

Sve više modnih brendova podržava aktiviste za zaštitu životinja, ali i industrija koja još obrće milione od dragocenih životinjskih vrsta uzvraća udarac.

Lista luksuznih brendova koji okreću leđa prirodnom krznu sve je duža. Minula Nedelja mode u Londonu upisana je u istoriju kao prva od glavnih modnih nedelja koja je bila u znaku prijatelja životinja. Proteklih godinu i po, krzna su se odrekle kompanije Gucci, Michael Kors, Versace, Furla, Burberri i DVF. Svetska trgovina krznom vredi 40 milijardi dolara, ali je danas glavni izvor prihoda - i imidža - ostala za svega nekoliko velikih brendova, utvrđuje magazin Business of Fashion (BoF).

Prirodno krzno je oduvek bilo statusni simbol, da bi osamdesetih godina 20. veka stiglo među vodeće simbole luksuza. U međuvremenu je nastao pokret za zaštitu prava životinja i procvetao zahvaljujući internetu. Tako nove generacije, milenijalci, danas vode računa i o društvenim vrednostima proizvoda koje kupuju. U modnom svetu je prošle godine gotovo kao bomba odjeknula izjava iz vrha kompanije Gucci da je krzno postalo staromodno. Do istog zaključka je nedavno došla i DVF (Diane von Furstenberg).

- Reč je o tome da budemo moderniji u razmišljanju i pristupu biznisu, kao i načinu na koji se povezujemo sa našim klijentima, i sa zajednicom žena - objasnila je Sandra Kampos, izvršna direktorka DVF, kuće koja je iz narednih kolekcija odbacila i egzotičnu kožu, moher i angoru. - Niko ne želi da mu se brend poveže sa krznom. Više nam ne treba pravo krzno kao statusni simbol - zaključuje Kampos.

TRIJUMF AKTIVISTA

Pokretu za zaštitu životinja među prvima se pridružio Calvin Klein još 1994, iste godine kada je organizacija Peta pokrenula kampanju protiv okrutnosti prema životinjama i u pomoć pozvala supermodele. Naomi Kempbel, Kristi Tarlington, Sindi Kraford i još neke njihove koleginice tada su tvrdile da bi radije išle gole nego da ponesu krzno. Ralph Lauren, Tommy Hilfiger i Selfridges odrekli su se krzna 2000. godine, Hugo Boss je to učinio 2015, zatim Armani, a prošle godine Gucci. Pobeda nad najpopularnijim luksuznim brendovima bila je istinski trijumf aktivista za prava životinja. Oni su celu deceniju zapravo i ciljali određene kompanije, što putem medija, što javnim protestima. U julu 2017, dvadesetak aktivista je preslišalo americkog dizajnera Majkla Korsa usred jednog njegovog govora, a nešto kasnije, u septembru, 250 demonstranata prekinulo je reviju Burberry na Nedelji mode u Londonu. Kompanija Michael Kors složila se da izbaci krzno već krajem iste godine, a Burberry je to učinio proteklog leta.

Društveni mediji se šire i jačaju, pa su obezbedili veliku publiku za ovu temu, tako što su se direktno obratili kompanijama, a otvorili su i platforme za mišljenja i proteste. Tako su otežali brendovima da ostanu gluvi za napore aktivista, objašnjava BoF. Sve ovo je omogućilo organizacijama za prava životinja da na akciju pokrenu i klijente tih brendova. Međutim, industrija krzna uzvraća udarac. Lansiraju se kampanje u kojima se njihova roba predstavlja kao prirodan, održiv proizvod, bolji za životnu okolinu od alternativa, koje se najčešće prave od plastike. Među skorašnjim primerima društvenu odgovornost i inovacije - uveren je P. J. Smit, modni direktor u Humane Society US.

- Kompanije koje žele da se pozicioniraju kao lideri u korporativnoj društvenoj odgovornosti uočile su marketinški potencijal u odricanju od krzna, naročito kada je reč o novim kupcima luksuznih stvari - kaže on. Za brendove Michael Kors ili Burberry odustajanje od krzna neće imati mnogo uticaja na konačni račun, dok će u isto vreme obezbediti marketinški proboj, pronalazi BoF. U DVF na upotrebu prirodnog krzna odlazi minimalni procenat ukupnog poslovanja, kaže SuzanKampos.

- Na krzno se ni nismo mnogo oslanjali, ima smisla ako ga se potpuno odreknemo - ističe izvršna direktorka ove kompanije. Sličnu logiku sledio je i Gucci, budući da je prošle godine na proizvodima od krzna zaradio deset miliona evra, a to je manje od 0,2 procenta njihovog ukupnog prihoda. Rezultat: objava kuće Gucci o ovoj odluci, na Instagramu smesta je dobila neverovatnih 179.524 lajka, što je rekord među objavama svih brendova.

Nastavak ovog zanimljivog istraživanja možete pročitati u decembarskom izdanju magazina Grazia.

 

Povezane teme

U fokusu

Otvara se kafić Saint Laurent u Parizu

Do početka pariske nedelje mode Saint Laurent će otvoriti svoj prvi kafić.

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?