U fokusu

Jovana Stokić: Moj NY u 10 slika

Priznajte – čim ste pročitali Njujork, bili ste ubeđeni da ćemo vam predstaviti samo luda mesta za provod i šoping? Ali, prevarili ste. Naša namera je sasvim drugačija – želimo da sa vama prošetamo kroz pravi, umetnošću pokrenut, zatrpan i proslavljen, hedonizmom obojen i unutrašnjom radošću njegovih žitelja obavijen – Njujork kakav bi nam svima prijao kao mesto za punjenje baterija.

 

Za vodiča kroz Veliku jabuku izabrali smo damu koja goreopisanu stranu ovog grada poznaje u prste – Jovanu Stokić, istoričarku umetnosti, koja trenutno predaje na School of Visual Arts i Fashion Institute of Technology u Njujorku. Ova rođena Beograđanka već 11 godina živi na Menhetnu, a na Njujorškom univerzitetu  (New York University, NYU) je, pošto je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dobila zvanje doktora nauka. Osim što ima karijeru koja začudo staje u njen životni vek, ova šik mlada dama autor je više kataloških eseja o savremenoj umetnosti, bila je kustos Kimmel Centra na NYU, potom kustos performansa u Location One non-profit galeriji u Njujorku, autorka je eseja za katalog retrospektive Marine Abramović u MOMA... Jovana živi pravi njujorški život koji bi mnogi (uključujući i nas) što nakratko dođu u ovaj grad trebalo da slede. Zato obratite pažnju na strane koje slede!

 

Rockaway Beach

Mesec dana posle olujne Sendi koja je poplavila Njujork život se gotovo svuda vratio u normalu, iako se i dalje prepričava kako je bilo biti bez struje nekoliko dana i noći. Najugroženija mesta Njujorka bile su njegove čuvene plaže, a ja ne mogu da prežalim uraganom razorene Breezy Point i Rockaway Beach, najromantičnije plaže u okviru samog grada, koje pripadaju Kvinsu, a do kojih se može doći gradskim prevozom, iako su kilometrima daleko od gradske vreve. Breezy Point je prirodna oaza peščanih dina na kojoj nema građevina, na samom špicu Long Ajlenda, otvorena prema Atlantskom okeanu. Nekad vojna baza, poslednjih godina ova plaža omiljena je među bruklinskom omladinom koja do nje dolazi uglavnom biciklima. Rockaway Beaches, sa lepim šetalištem (boardwalk) i ogromnim talasima, poznata je surferska plaža i ima fenomenalnu energiju otvorenog okeana i neograničenog horizonta. Hiljade kuća ovog skromnog naselja u delu Njujorka koji se zove Kvins potpuno su uništene, boardwalk više ne postoji, a pesak sa plaže odneo je uragan. Nadam se obnovi i izgradnji ovog čarobnog mesta.

 

New Museum for Contemporary Art

Muzej posvećen savremenoj umetnosti. Kada je o njemu reč, potpuno sam pristrasna budući da sam u njemu stažirala – u izuzetnoj zgradi japanskih arhitekata SANAA. Ali, ovaj prostor se nametnuo i kao stecište omladine koja živi umetnost, u kojem umetnici na otvaranjima svojih izložbi priređuju divlje žurke… Tek da načnemo temu – noćni život u Njujorku...

 

Ace Hotel – Opening Ceremony

Hipster tačka i avangardni butik u okviru hotela – Opening Ceremony – mesto je okupljanja istinskih trendsetera. S obzirom na to da radim na Fashion Institute of Technology, koji se nalazi do hotela Ace, i inače veoma zanimljivog zbog mnogih drugih sadržaja, tokom dana često dolazim u lobi tog hotela i posmatram ljude i ono što mi poručuju njihov stajling i ponašanje.

 

Mcnally Jackson Books

Najbolja knjižara koja služi i kao okupljalište. Kafe, šik izbor magazina iz celog sveta i najbolji izbor knjiga u žiži interesovanja javnosti – šta bi čoveku više moglo biti potrebno?! Nezaobilazno mesto da se oseti intelektualni puls grada. Dokaz da se knjige i dalje čitaju i kupuju, ali i da se o njima polemiše!

 

Alice Tully Hall

Izuzetna koncertna i filmska sala moje je omiljeno mesto za gledanje filmova na Njujorškom filmskom festivalu svake jeseni. Deo je Lincoln Centera – koji obuhvata operu Met, salu Njujorške filharmonije Avery Fisher Hall i Julliard School of Music. Alice Tully Hall renoviran je 2009. godine po projektu arhitetkonske firme Diller Scofidio +Renfro, jedne od najuticajnijih američkih avangardnih arhitektnonskih firmi. Ove arhitekte razumeju javni prostor – učinili su dinamičnijim njujorški ugao ulica, otvorili mesta za sedenje, napravili uzdignute travnjake, kao i čuveni novi park Highline. Ono što me iznova ovde vraća jeste lepa sala, neverovatno dobra akustika, vrhunski koncerti… i, naravno, New York Fashion Week.

 

On Stellar Rays galerija

Orchard Street, fenomenalna istorijska ulica donjeg istočnog (Lower East Side) Menhetna, nekad je bila četvrt u kojoj su stanovali siromašni jevrejski emigranti iz Evrope, a poslednjih nekoliko godina postala je poznata po galeriijma savremene umetnosti. Desetine galerija u nizu smenjuju se ovde s novootvorenim trendi barovima, restoranima, knjižarama i buticima, a jedna od mojih omiljenih ima neobičan naziv – On Stellar Rays (Na zvezdanim kracima). Vlasnica galerije je izuzetna, nadahnuta mlada žena Kendis Madi, koja je svoju poetsku viziju harmonije sfera i povezivanja umetnosti prenela u komercijalni prostor (izuzetno uspešan, a nije platio danak pukom konzumerizmu).

 

Williamsburg

Uzbudljivi deo Bruklina, Williamsburg, dobar je razlog da se napusti Menhetn na jedno veče. Trenutno je u ovom kvartu apsolutni hit restoran koji povezuje starinski duh Njujorka, Pariza i Njuorleansa - Maison Premiere. U ovom restoranu sluša se delta bluz, jedu ostrige i pije apsint. Moram i da dodam da ima atmosferu koju bih opisala kao karakterističnu za Beograd 30-ih godina prošlog veka. 

 

James Hotel, Soho, Jimmy’s

Još jedan bonus života u Njujorku – nekoliko izuzetnih krovova na kojima se nalaze restorani sa neverovatnim pogledom. Pored Standarda, koji je sad već samo turistička atrakcija, moje omiljeno mesto je hotel The James u Sohou, i sam izuzetno šik, ali meni izuzetno drag zbog bara na krovu koji se zove Jimmy’s. Otmeno mesto s najlepšim pogledom na južni Menhetn.

 

Guggenheim Museum

Njujork ne bi bio Njujork bez ikoničke zgrade muzeja Guggenheim. Iskreno, jedan od razloga zbog kojih živim na Upper East Sideu jeste to što se nalazi blizu ovog muzeja. Izuzetna kolekcija moderne umetnosti i nekoliko solidnih izložbi svake godine uvek me ponovo tamo odvedu, a dodatnu radost pričinjavaju pogled na Central park i čuveni rezervoar – veštačko jezero u visini muzeja. Samo malo dalje niz Petu aveniju je i Metropolitan Musem of Art, enciklopedijski muzej u kome sam stasala kao istoričar umetnosti i u koji sada vodim studente.

 

 

Il Cantuccio pekara

Lično ne volim poznatu Magnolia Bakery i američke čuvene kapkejks, ali zato obožavam ovo autentično toskansko mesto gde možete naći najbolju fokaču u Njujorku. Posle romantične šetnje po Greenwich Villageu, mmmmmmm…

 

 

 

 

     

Povezane teme

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?

U fokusu

Luksuzna vila na Karibima gde su princ Vilijam i Kejt Midlton proveli odmor

Ogroman bazen, pet spavaćih soba i slikovita terasa s prekrasnim pogledom na more...

U fokusu

Flashback – kako su poznate ličnosti odmarale na Kapriju

Od Brižit Bardo do porodice Puči - saznajte kako su poznate ličnosti odmarale na ovom čudesnom italijanskom ostrvu.

U fokusu

U Švedskoj postoji "ostrvo ideja" na kojem možete besplatno živeti

Želite li da boravite besplatno na ostrvu u Švedskoj?

U fokusu

Objavljena lista najbogatijih porodica na svetu

Američka novinska agencija Bloomberg objavila je rangiranje najbogatijih svetskih porodica.

U fokusu

Princ Hari: "Megan i ja ćemo imati najviše dvoje dece"

Dok Kejt Midlton planira četvrto dete, vojvoda od Saseksa izveštava da ne želi više od dvoje dece.

U fokusu

Alacati - najrelevantnija letnja destinacija

Otkrivanje Turske sa nove strane.

U fokusu

Grazia istraživanje - Kapitalizam u znaku duge

Rekordan broj kompanija mode i lepote tokom proteklog meseca prajda prodavao je multikolorne proizvode.

U fokusu

Sara Džesika Parker je lansirala sopstveno vino

56-godišnjoj glumici ne nedostaje energije i kreativnosti...

U fokusu

Lego je objavio set kockica posvećen seriji "Prijatelji"

Proslavu 25. godišnjice serije „Prijatelji“ podržali su mnogi poznati brendovi.

U fokusu

Otvoren karirani pop-up Christian Dior u londonskom Harrods-u

Mesto gde možete da nađete stvari iz kolekcije jesen-zima Christian Dior do kraja avgusta!