U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku: i na poslu, i u kafiću, i u teretani, i kod lekara… Šećeri se nalaze prirodno u voću, povrću, mleku, medu... Ali ih ima i u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u supermarketu.  Pored slatkoće obezbeđuju ukus, teksturu i boju i produžuju rok trajanja hrani i piću. Budući da je šećer prisutan u svakodnevnoj ishrani i da je nemoguće izbaciti sasvim, jer bi to bio beznadežan poduhvat, treba preduzeti neke druge korake a ne odricati se slatkih stvari. Pa šta onda možemo da uradimo za sebe, za koliko treba da smanjimo unos slatkiša kako bismo imali vitko telo i koje „pametne” zamene postoje za šećer?

Najnoviji svetski vodič za decu i odrasle uslovno određuje dnevne preporuke unosa šećera. Zaključak je da unos šećera treba smanjiti u svim populacionim grupama, ali to ne znači da šećer ne treba uopšte unositi već ga smanjiti na 10 posto od dnevnih energetskih preporuka, odnosno na 200 kalorija. Treba znati i da 100 grama unetog šećera iznosi 400 kalorija, što može da se izgubi, na primer, jednim odlaskom na čas zumbe.

Šećeri su se uvek konzumirali, i ranije su se jeli kolači, ali nije bilo svaki dan kolača i ljudi su više hodali i radili nego danas. Nije se svaki dan usput pojelo nešto slatko, štaviše, retko se to dobijalo. Danas je ponuda ogromna jer su niske cene, a svi ti proizvodi imaju i šećere i masti zajedno – ističe profesor dr Budimka Novaković, sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Izbalansirana ishrana – pun pogodak

Biomolekularni naučnici savetuju raznovrsnost u ishrani a ne da prestanemo da uživamo u omiljenoj hrani. Neophodno je izbalansirati ishranu jer preteran unos kalorija iz bilo kog izvora, sa nedovoljnom potrošnjom energije, povezuje se sa povećanjem rizika od prekomerne težine i bolesti povezanim sa gojaznošću. Tu nam u pomoć mogu „priteći” veštački zaslađivači, koji su nam odlični saveznici u kontroli težine. Možemo da koristimo i namirnice sa smanjenom energetskom vrednošću poput proizvoda koji su zaslađeni stevijom. Dobro je imati na umu da su zaslađivači slađi od šećera 200 i više puta i da se koriste u malim količinama da bi se postigao sladak ukus. I naravno – nisu štetni. Osim toga, zaslađivači se ne metabolišu u organizmu pa se većina njih izlučuje u nepromenjenom obliku, što je njihova dobra osobina. Ovo je dokaz da uz redovnu fizičku aktivnost i izbor hrane i pića sa manje kalorija a omiljenim slatkim ukusom može se voditi računa o izbalansiranoj ishrani.

Niskolorijski zaslađivači kao dobar izbor

Šećer je među vodećim „krivacima” za prekomernu telesnu masu zbog čega stručnjaci smatraju da ga treba zameniti niskokalorijskim zaslađivačima. Zaslađivači su idealan način da se sačuva uživanje u hrani a istovremeno potstakne osoba na pridržavanje određenog načina ishrane. Istraživanja pokazuju da niskokalorijski zaslađivači ne izazivaju glad niti povećavaju potrebu za slatkimim i potrebni su u savremenom načinu života. Zato je dobar izbor kada se čaj, kafa, limunada zaslađuju veštačkim zaslađivačem. Čak i dijabetičari mogu da zaslađuju napitke niskokalorijskim zaslađivačima, kao i trudnice.

– Veštački zaslađivači mogu biti neklorijski i niskokalorijski i imaju od 0 do 4 kalorije po gramu. Mogu da budu veoma korisni u održavanju poželjne telesne mase i smanjenju rizika za prekomernu telesnu masu i gojaznost – pojasnila je profesor dr Budimka Novaković.

Povezane teme

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?

U fokusu

Luksuzna vila na Karibima gde su princ Vilijam i Kejt Midlton proveli odmor

Ogroman bazen, pet spavaćih soba i slikovita terasa s prekrasnim pogledom na more...