U fokusu

Leto na švajcarskoj rivijeri

Romantična avantura po obali Ženevskog jezera počinje putem ka Montreju, kroz gradiće koji su u isto vreme mondenska letovališta, domovi umetnika i poprište istorije

Bajkovita evropska zemlja ima sve što priroda može da pruži: livade, proplanke, planine, reke. Nema samo more, ali ga uspešno zamenjuje jezerima. Najveće je Ženevsko, a njegova obala prozvana je Švajcarskom rivijerom. Palme, uvale, uske ulice, građevine, istorijske i moderne - sve bi podsećalo na Mediteran da vas snežni planinski vrhovi ne podsete da ste ipak usred kontinenta. Drugi deo polumesečaste obale pripada Francuskoj.

Od kraja jezera, iz Ženeve, čije ime, poreklom iz latinskog, upravo to znači - koleno ili ugao - počinje romantična letnja avantura. Gradići i sela odlično su povezani autobusima, vozovima, brodovima. Na putu ka Montreju nižu se Nion, Morž, Lozana, Veve, La Tur de Pe. U isto vreme mondenska letovališta, dom umetnika i centri istorije i kulture. Šta ko više voli.

SLAVNI ŽITELJI

Na montrejskom trgu Plas di Merše dočekaće vas Fred Merkjuri, sa bronzanom rukom podignutom u znak trijumfa. Slavni pevač grupe Queen tu je živeo, komponovao i, na kraju, snimio poslednji album. Zbog montrejskog studija tu su dolazili i drugi veliki muzičari, kao što su Frenk Zapa i ceo Led Cepelin. Deep Purple je rok evergrin Dim na vodi posvetio, verovali ili ne, požaru koji je progutao kazino na obali. U Palasu je živeo ruski disident Vladimir Nabokov, dok su mnogi drugi pisci proslavili srednjovekovno sedište savojskih prinčeva, zamak Šilon: Ruso, Igo, Dima, lord Bajron. Bard engleskog romantizma bio je i član ekscentričnog društva koje se jedne olujne noći u Montreju, 1816, takmičilo u pričama o natprirodnim silama. Pobedila je Meri Šeli i začela žanr načne fantastike romanom o Frankenštajnu.

Danas, Švajcarska rivijera nudi bezbroj uživanja. Jedrenje, zabavni parkovi, vožnja biciklima po stazi Montre - Veve - Lavo, izleti brodom i vozom. Na primer, do vrha Le Roše de Naj, koji se oglašava kao raj za oči i - mrmote. Otuda potiče ideja za reklamu čokolade iz kompanije koju je Anri Nestle osnovao na obali Ženevskog jezera, u Veveju. Lepota ovog gradića opčinjavala je mnoge umetnike, poput Stravinskog, Grejema Grina, Hemingveja, a pre svih, Čarlija Čaplina. Velikan filma je Veve birao i za ovozemaljsku, i za večnu kuću. U Ameriku, zemlju svoje slave i propasti, vratio se samo jednom, 1972, da primi Oskara za životno delo. Nekada je hodao istim onim vevejskim šetalištem, na kojem danas stoji, u poznatom kostimu sa polucilindrom i štapom.

EVROPSKI SAN FRANCISKO

Odmah je jasno zašto Lozanu nazivaju evropski San Francisko - gradske ulice su toliko strme da već šetnja od obale do centra podseća na trening za alpiniste. Srce grada se nalazi na vrhu brda, gde vas dočekuje gotska katedrala iz 13. veka, najstarija u zemlji. Lozana je živ univerzitetski grad, kao i sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta, kojeg je osnovao francuski baron Pjer de Kuberten potkraj 19. veka. Uprkos tome, žitelji su još davno, na referendumu, odbili da budu domaćini Zimskih olimpijskih igara.

Uprkos alpskom okruženju, leto je na Švarcarskoj rivijeri toplo, kao i voda jezera. Cela obala je jedna velika plaža na koju se možete spustiti sa bilo kog mesta na promenadi. Ipak, prateći domaćine, gostima Montreja je omiljen šljunkoviti deo obale kod zamka Šilon, dok Vevejska plaža za nekoliko evra nudi i pristup bazenima za decu i odrasle, i prostor za letnje sportove.

HOTELI LUX&BUDGET

Montre je pun hotela za svačiji džep, bilo da je reč o luksuznom Eurotelu, gde dan boravka za dve osobe staje najmanje 800 evra, do deset puta niže cene noćenja sa doručkom u privatnim kućama kao što je Les Airelles. Čuvena Beau-Rivage palata u Lozani nudi udobnost za dvoje po najnižoj ceni od 400 evra za dan, a gost može odsesti i u privatnim kućama van grada, kao što je Au Bonheur des Iris, za 50 evra. Sličan izbor nudi Vevej.

HRANA I PIĆE

Restorani na Ženevskom jezeru su elegantni i nude obroke za sve ukuse, bilo da tražite Mišelinove zvezdice, kao u vevejskoj La Veranda, ili lokalnu kuhinju u montrejskom Caveau des Vignerons. Domaća vina su doživljaj za čula, a gastronomija je mešavina švajcarskih, italijanskih i francuskih jela, što znači mnogo paste, kolača i jela sa junetinom i sirom. Ne propustite fondu, švajcarski izum iz 18. veka, mešavinu sira, starog hleba, vina, belog luka i aromatičnih biljaka.

ČUDESNI MUZEJI

Ako vas zanimaju riznice nesvakidašnjih stvari, krenite od Čaplinove kuće u Veveju, a onda produžite ka La Tur de Peu. Tu su muzeji fotografije, vina, satova, železnice. Lozana se, pored Olimpijskog muzeja, ponosi i jedinstvenim Muzejem ružne umetnosti. U Nionu možete posetiti Istorijski i Muzej porcelana, koji vas vraćaju u doba Gala, Rimljana i Cezara.

FESTIVALSKI JUL

Svakog jula, u Montreu se već pola veka održava festival koji dovodi džez majstore sveta. Ove godine nastupaju i Elton Džon, Sting, Dženet Džekson, Džoan Bajz, ZZ Top, Chemical brothers, Tom Džons, Anita Bejker, Čik Korija, kao i mlađe zvezde, Lizo, Džanel Mone. Festival vinogradara u Veveju ovog jula će privući stotine hiljada gostiju sa svih strana sveta, jer se održava samo jednom u 20 godina. Ovaj praznik domaće kulture, pun veselih događaja, nastao u 18. veku, bio je prva švajcarska baština koja je primljena na listu Unesko.

 

 

Povezane teme

U fokusu

Miroslava Duma otvoreno o retkoj fatalnoj bolesti pluća

Miroslava Duma, 34-godišnja influenserka je jedna od glavnih zvezda uličnog stila svih Nedelja mode.

Intervju

Grazia intervju - Marija Bergam

Glumica o kojoj se ponovo najviše govori.

U fokusu

Pariz s juga planete

Srce Buenos Ajresa krase grandiozna stara zdanja koja su građena u Evropi, a onda, kamen po kamen preneta i sastavljena u prestonici Argentine.

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.

U fokusu

Kajli Džener je pokazala kako izgledaju kancelarije njene kompanije

Kajli Džener nije uzalud najmlađa milijarderka u istoriji.