U fokusu

Magija Pariza u nedelji mode

Uz malo planiranja, postoji mnogo načina da uživate u atmosferi jednog od najvažnijih praznika stila, čak i ako nemate ulaznice za revije.

Čaroliju jesenje Nedelje mode u Parizu, koja se održava od 23. septembra do 1. oktobra, moguće je doživeti i ako nemate ulaznice za revije ženske i muške odeće ili visoke mode. Ovo je preporuka samih Parižana. Ukoliko ne dobijete pozivnicu ili niste akreditovani predstavnik medija, slabe su nade da ćete prisustvovati glavnim događajima na jednom od najvažnijih godišnjih praznika stila i luksuza. Ali, uz malo planiranja, ima mnogo načina da i gosti i domaćini Pariza uživaju u blistavoj atmosferi ovih dana, poručuju nam gradski novinari i stručnjaci za modu i turizam.

PROŠETAJTE PRVIM ARONDISMANOM

To je dom Luvra, Parka Tiljerije, Palate Rojal - što znači, srce Nedelje mode. Izložbe samo za modnu industriju održavaju se u šatorima duž zapadne strane Tiljerija, ali izvan tog dela, ulice ovog živahnog dela Pariza i same postaju piste - modeli i pratioci trendova u svojim najboljim kombinacijama paradiraju ne bi li privukli pažnju profesionalnih fotografa. Parižani zato kažu da je u to vreme njihov grad sabor najelegantnijih žena i muškaraca na svetu. Potom, svratite u poslastičarnicu hotela Maris, koju vodi šef Sedrik Grole, praveći pecivo toliko lepo da vam je žao da ga pojedete. Izdvaja se noisette, specijalitet punjen pralinama i karamelom.

  Park Tiljerije je jedna od značajnijih znamenitosti grada svetlosti

PRONAĐITE SPECIJALNE REVIJE

Lokacije ovakvih revija se poslednjih godina iz bezbednosnih razloga održavaju u tajnosti do poslednjeg trena, ali se raspored može pronaći na internetu, a modni novinari tvrde da su za najveće brendove neka mesta gotovo tradicionalna. Chanel, na primer, bira Grand Palais, a Dior Musee Rodin. Ako su revije zatvorene za javnost, održava se pre-šou spektakl ispred tih mesta, sat vremena ranije. A ako sačekate kraj revije i zadržite se u okolini, modeli i slavne zvanice obično izađu da se fotografišu, pa možete baciti pogled na njihov novi stil.

PRAVAC DŽET-SET BAROVI I RESTORANI!

Pronađite mesta koja su u visokoj modi! Bar Les Ambassadeurs hotela Krijon otvoren je pre dve godine. Tu su viđeni Nina Garsija, Olivija Kulpo i Đovana Batalja Engelbert kako slušaju džez, uživaju u pogledu na Trg Konkord i srkuću šampanjac - bar je poznat po selekciji od sto vrsta šampanjca, i prostoru inspirisanim 18. vekom. La Maison du Caviar, kod Jelisejskih polja, nedavno je renoviran u stilu Pariza ‘30-ih godina, sa potpisom studija Oitoemponto. Od tada privlači ljubitelje kavijara i dimljene ribe više nego ikad. U trendu su Derrière, L’Avenue i Hotel Amour, kao i koktel-salon inspirisan visokom modom, u hotelu Plaza Athenee.

Specijaliteti poslastičarnice u hotelu Maris

U MUZEJIMA MODE

Muzej Iv Sen Lorana otvoren je 2017. godine u istoj zgradi u kojoj je legendarni dizajner stvarao kolekcije visoke mode skoro 30 godina. Izložba prikazuje kreativnog genija kroz retrospektivu koja uključuje njegove crteže i modele. Musée des Arts Décoratifs (MAD) je još jedan koji treba posetiti tokom Nedelje mode. Smešten u kompleksu Luvra, u novoj postavci sadrži kostime, aksesoar i materijale od srednjeg veka, renesanse i gotike do savremenog vremena, uključujući art deco i modernizam.

Bar Les Ambassadeurs nudi više od sto vrsta šampanjca

ŠOPING, ŠOPING, ŠOPING

Idealno je vreme da dobijete inspiraciju od žena i muškaraca na ulicama Pariza. Parižani svedoče da su tokom Nedelje mode ulice prepune živopisnih kombinacija, koje se razlikuju od svakodnevnih uniformi u tonovima crne, plave i sive. U sve popularnijoj oblasti St-Germain-des-Pres, poznavaoci pariske mode preporučuju posetu luksuznim buticima duž Rue St-Honore, budući da su već njihovi izlozi napravljeni kao male galerije. Zatim produžite do koncept radnje Merci, smeštene u šarmantnoj oblasti Mara u Četvrtom arondismanu. Napravljenja u maniru robnih kuća, ima odeljenja koja predstavljaju ne samo poslednju žensku i mušku modu, nego i trendove u nameštaju. Sa mnoštvom radnji čuvenih dizajnera, ali i klasičnih butika i buvljih pijaca, Pariz je izvor stila tokom cele godine, ali je poseta gradu svetlosti tokom Nedelja mode odličan razlog da dodate malo glamura svom garderoberu.

 

Povezane teme

U fokusu

5 razloga za zimovanje u Meksiku

Decembar i januar su vrhunac sezone u centralnoameričkoj državi koja, pored tirkiznog mora, belih plaža i tragova drevnih civilizacija, gostima nudi nedelje nezaboravnih proslava N...

U fokusu

Poznate ličnosti koje su ove godine postale roditelji

U 2019. godini, mnoge poznate ličnosti postale su roditelji i dale svetu prelepe bebe.

U fokusu

Miroslava Duma otvoreno o retkoj fatalnoj bolesti pluća

Miroslava Duma, 34-godišnja influenserka je jedna od glavnih zvezda uličnog stila svih Nedelja mode.

Intervju

Grazia intervju - Marija Bergam

Glumica o kojoj se ponovo najviše govori.

U fokusu

Pariz s juga planete

Srce Buenos Ajresa krase grandiozna stara zdanja koja su građena u Evropi, a onda, kamen po kamen preneta i sastavljena u prestonici Argentine.

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.