U fokusu

Make up trikovi kulinarskih majstora

Šminka se, stilizuje, namešta, pozira – hrana je postala najtraženiji model za fotografisanje, a stilisti hrane cenjeni su koliko i najbolji šefovi kuhinja i modni dizajneri. Pred praznike GRAZIA vam otkriva tajne ovih majstora i unapred vas priprema da ne budete razočarani ako vaš sto ne izgleda kao na fotografiji!

 

 

Jelo ne samo što treba da bude ukusno već obavezno mora da zavede svojim izgledom, reći će vam svaki pravi hedonista, ali i fotograf i stilista hrane. Sve je tu važno: pozicija svetla, lepi tanjiri, ubrusi i čaše, i to da li krem od brokolija lepo izgleda u svetloroze posudi kao kontrast jarkozelenom povrću, kao i u kojoj činiji pečenje deluje kao kralj trpeze. Nehajno ostavljene mrvice pored brusketa, iz dlana slučajno ispale borovnice pored frapea ili hladna minimalistička postavka sušija na tanjiru, sve to, uz mnogo drugih detalja za slikanje, priprema stilista hrane.


Svaki dobar kuvar i svaka kulinarska biblija, uz detaljne recepte, imaju još bolje ilustracije hrane. To su one fotografije koje raspaljuju apetit, pa odmah poželite da pojedete sve što se na njima nalazi, bez obzira na to što ste minut pre toga obilno ručali. Sve veća popularnost kulinarske industrije (tzv. food porn – kad se hrana predstavlja na najsladostrasniji način, o čemu je GRAZIA već pisala) iznedrila je novo zanimanje – stilistu hrane. Oni kreativno slažu i dekorišu hranu, i to kako bi nas ona mamila sa fotografija u menijima restorana, kuvarima, magazinima i reklamama. Svoj talenat na blogovima pokazuju i obični ljudi (neprofesionalci) i veliki kuvari, koji u svojim kuhinjama fotografišu i stilizuju ono što sami spreme, s namerom da pojedu obrok odmah pošto nam postuju svoje umetničko delo. Razlika između stilista hrane i šefova kuhinja je u tome što prvi imaju neograničeno vreme za dekoraciju, za razliku od kuvara koje stalno ubrzavaju  gladni stomaci gostiju. Još jedna bitna činjenica jeste da hrana pripremljena za slikanje najčešće nije za jelo. I dok bi nekad, pa i danas, slikari pojeli jabuke i pomorandže pošto završe svoje kompozicije mrtve prirode, stilisti hrane nikada ni ne pokušavaju da probaju ono što dekorišu, na primer jagode, koje su lakom za nokte dodatno našminkane kako bi se bolje slikale!  


 

Beauty trikovi


Svaki pravi majstor svog zanata ima trikove kojima postiže čuda. Tako i fotografi i stilisti hrane, naročito u reklamnoj industriji, koriste hiljadu sitnica za bolji efekat.

- Meso se uvek kuva samo dotle dok lepo izgleda. Do kraja pripremljeno meso postaje smežurano, samim tim ružno za oko. Pečeno pile ili ćurka dodatno se premazuju braon farbom (krema za cipele ili drveni nameštaj) kako bi na fotografiji kožica izgledala tako sočno, slano i krckavo.

- Umesto mleka koriste se teški beli kremovi kojima se prelivaju žitarice jer mleko (tečno i providno) ne daje utisak raskošnog i zdravog doručka, kako se inače pahuljice reklamiraju. Proizvođači su nedavno zabranili da se za slikanje koristi tečni beli lepak umesto mleka.

- Prelivi za salate se ne koriste, kako se zeleni listovi ne bi spljeskali. Izgled začinjene salate postiže se tako što se ona posipa začinima i samo listovi koji su na vrhu činije premazuju se uljem, i to četkicom.

- Sendviči se stavljaju na vlažan papir kako se hleb ne bi isušio.

 

Dečji zalogajčići


A sada nešto zaista korisno! Dekoracija hrane važna je i najmlađima. Većina mama služi se raznim trikovima kako bi decu naterale da jedu. Umesto da pričate uz svaki zalogaj: “Otvori usta, ide auto u garažu. Ham… Bravo! Ostalo je još 30 malih automobila od mesa...” GRAZIA vam preporučuje da (probate) da zajedno napravite mišiće, prasiće i druge slatke i slane zalogaje. Mada, biće sasvim dovoljno da napravite takozvanu smešnu facu od povrća, jaja i krastavčića ili od mafina i čokolade.

Povezane teme

U fokusu

Pariz s juga planete

Srce Buenos Ajresa krase grandiozna stara zdanja koja su građena u Evropi, a onda, kamen po kamen preneta i sastavljena u prestonici Argentine.

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.

U fokusu

Kajli Džener je pokazala kako izgledaju kancelarije njene kompanije

Kajli Džener nije uzalud najmlađa milijarderka u istoriji.

U fokusu

Prve fotografije sa venčanja tenisera Rafaela Nadala

Teniser Rafael Nadal, 19. oktobra oženio je svoju dugogodišnju partnerku Mariju Fransisku Pereljo.

U fokusu

Trospratna gradska kuća na Menhetnu za 2,75 miliona dolara: poseta Karli Klos

Zavirili smo u elegantnu gradsku kuću modela Karli Klos.

Intervju

Intervju: Bred Pit – Pogled u sebe

Otkriva nam koliko je važno duboko zaroniti u svoju dušu, suočiti se sa sobom, kako za ulogu, tako i privatno, i ističe da muškarci odrastaju sa idejom da moraju uvek da budu snažn...