U fokusu

Moderni grad u pećinama

Od mesta kome je i Bog rekao zbogom, Matera je stigla u središte turističke pažnje, pošto je proglašena evropskom prestonicom kulture za 2019. godinu.

Na samom kraju italijanske čizme stoji Matera, jedno od najstarijih sačuvanih naselja na svetu, o čemu sve­doči paleolitski grad sastavljen od pećina zvan Sasi. Zahvaljujući tome, kao i činjenici da je postala inspi­racija piscima i filmadžijama, ova kaskadna varoš je stigla i na listu svetske baštine Unesko.

Sve do pre nekoliko decenija, u stenama su živeli najsiromašniji stanovnici regije Bazilikata. Danas su mnoge pećine komforni domovi, otmeni hoteli, restorani, noćni klubovi. “Svako ko vidi Materu mora ostati zadivljen u strahopoštovanju - tako je izražajna i dirljiva njegova žalosna lepota“, zapisao je književnik Karlo Levi. On je knjigom Hrist je stao u Eboli opomenuo italijanske vlasti na apsurd, da su nemogući uslovi za život rasterali stanovništvo iz krajolika koji lepotom oduzima dah. Opčinjeni Mel Gibson je odabrao Materu da bude Jerusalim u njegovoj Pasiji, a Peti Dženkins ju je pretvorila u amazonsko ostrvo za film Čudesna žena. Matera se danas ponosi znamenitostima u kojima ćete uživati, uključujući muzeje, barokne katedrale i Park rupestrijanskih crkvi, što je drugo ime za milenijumima staru galeriju pećinskog slikarstva.

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture održano je krajem januara, a svaki mesec do kraja godine obeležavaju događaji podeljeni u šest glavnih tema - Udaljena budućnost, Kontinuitet i odstupanja, Refleksije i veze, Utopije i distopije, Koreni i putevi. Reč je o mnoštvu radionica i performansa za svačiji ukus. Na primer, koncert elektronske muzike Brajana Enoa u čast godišnjice misije Apola 11 na Mesec, izložba posvećena hlebu ili muzičkim instrumentima od povrća. U martu radi Laboratorija za haljine, u kojoj zajedno sa lokalnim krojačima možete pomagati dizajneru Ibrahimu Savani u kreiranju odeće, a tu je i izložba fotografija Matera i Petra, koja otkriva kako su ove drevne varoši, italijanska i bliskoistočna, zapravo sestre rođene od istog kamena. Do jula traje Ars exavandi, prilika za istraživanje podzemnog sveta koji čuva tajne istorije čak do kamenog doba, a do aprila Put Argonauta, šampionat u jedrenju. Vremenska kapsula Matera 3019. instalacija je zamišljenog grada za hiljadu godina. Ako nameravate da obiđete ovaj kutak Italije, možete za 19 evra nabaviti takozvani pasoš Matere, koji će vam omogućiti da učestvujete u svim događajima do kraja ove godine.

 

DIZAJN

Dizajneri originalnog nameštaja, lampi i drugih kućnih predmeta izlažu svoje radove u šarmantnim malim radnjama kao što su Tommaso Schiuma, Massimo Casiello, Eustachio Rizzi, BG Arte, Daciarte Dacia Capriotti i Gepetto. U Materi je po unikatnom nakitu od dragog kamenja i žice poznat neobičan tandem, italijanska zlatarka Elisa i švedski gemolog Jana.

HRANA I PIĆE

Restorani u pećinama su atrakcija Matere. Soul kitchen nudi tradicionalna bazilikanska jela sa dahom moderne kuhinje, dok će vegeterijanci uživati u povrtnim pastama Osteria al Casale. Dedalo je za sve koji vole neobičnu večeru od mesa i retkih začina u umetničkom okruženju, a Baccanti privlači glamuroznim ambijentom, a jednostavnim jelima kao što su ravioli sa kobasicom i pasuljem ili pečeni paradajzom sa straćatelom i krekerima. Domaćini su ponosni i na vinoteke kao što je Vino & Dintorni sa biranim domaćim proizvodima.

HOTELI LUX & BUDŽET

Smeštaj u brojnim gradskim hotelima u proseku staje oko 100 evra za noć. Najotmeniji hotel je Palazzo Gattini, otvoren u bivšoj palati istoimene plemićke porodice, a noćenje je oko 200 evra. Brojne privatne kuće kao što su Il Gardinetto ili Lo Scrigno nude apartmane za dva putnika za oko 50 evra.

MUZEJI

Matera odlično mesto da zalutate, kažu meštani, tako da turisti koji nemaju mnogo vremena radije istražuju gradske zanimljivosti u muzejima. Musma izlaže predmete moderne umetnosti u pećini-palati iz 17. veka, a u Casa Grotta di Vico Solitario može se upoznati pećinski život porodica iz novije istorije ovog dela Italije.

Povezane teme

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

U fokusu

Rijana o svom ličnom životu, porodici i planovima da postane majka

Rijana je dala iskren intervju i govorila o svojim planovima za budućnost.

U fokusu

Virdžil Ablo otvara ekskluzivnu knjižaru Louis Vuitton

 Virdžil Ablo je najavio otvaranje knjižare.