U fokusu

Na šta žene troše novac?

Vitalnost stereotipa o polovima najviše dolazi do izražaja u staroj nikada zapostavljenoj disciplini - šopingu. Koliko su novi trendovi u domenu životnog stila korigovali kupoholičarske navike žena, odnosno tvrde stavove muškaraca?

Kada žena krene u šoping, muškarac dobije glavobolju. To je predstava sa kojom su generacije odrastale. Odnos prema novcu oduvek je bio jedan od najčešćih razlog za konflikt među polovima. Da li je i danas tako? Preciznije postavljeno pitanje bi glasilo – Koliko su promene koje su se odigrale u sferi životnog stila savremenih ljudi od starog pravila koje nalaže da muškarci imaju racionalniji odnos prema novcu napravile običnu predrasudu? Jer, danas svako ima svoje igračke, a imunitet na carstvo lepih stvari koje se mogu platiti novcem drastično je pao. Muškarci možda šoping ne doživljavaju kao zabavu, instant tretman za oslobađanje od stresa, rutinu za popunjavanje vremena ili malu katarzu na kraju teškog dana, ali vrlo su svesni da od slike koju u vizuelnom smislu šalju o sebi zavisi mnogo toga. U epohi neverbalne komunikacije i prvih utisaka, pravila su vrlo jasna. Imidž je sve, a on se prvenstveno odnosi na pakovanje – telesnu građu i izbor odeće. U poslednjih nekoliko decenija, muškarci su ozbiljno proširili garderober, ali i ormarić za kozmetiku. I niko više nema problem s tim. Ipak, istraživanja vršena na globalnom nivou potvrđuju da su stare razlike među polovima i dalje vitalne. U manjem procentu, ali odolevaju vremenu. Naime, 35% žena koristi bar dva kozmetička preparata dnevno, dok 48% muškaraca ne koristi nijedan.

U trci spaljivanja kartica i pražnjenja novčanika žene ubedljivo vode. Ma koliko stereotipno zvučalo, ali lista njihovih prioriteta nije se mnogo promenila u odnosu na prohujala vremena. Odeća je i dalje ono na šta će najradije potrošiti novac, a prema istraživanjima, petinu svoje plate žene troše upravo na garderobu. Uostalom, čuvenu frazu – Nemam šta da obučem – gotovo nikada nećete čuti iz muških usta, ma koliko muškarci danas vodili računa o tome u čemu će izaći iz kuće.

Godinama smo gledali isti scenario. Muškarac pre odlaska na posao oblači ono što mu je na stolici pored kreveta ostavila lepša polovina. Ne samo čisto i ispeglano već i starim jezikom rečeno upareno, sklopljeno da liči na nešto. Verovalo se da muškarac nije sposoban da ne pogreši u slaganju boja tih par osnovnih komada koje stavlja an sebe.

Ova predstava je zaista relikt prošlih vremena i može joj se svašta prigovoriti spram pozicija polova, ali nas podseća na tradicionalnu postavku stvari. Carstvo dekorativnosti, ulepšavanja, estetike u najširem i primenjenom smislu reči je carstvo kojim vladaju žene. I danas su ponegde žive predrasude koje izražavaju odbojnost prema preterano nakinđurenom muškarcu. I ne samo odbojnost već i sumnju u njegovu muževnost.

Bajke su prvi narativ s kojim se u životu susrećemo, a tamo sve vrvi od lepo odevenih devojaka koje plene lepotom. Štaviše, lepota je njihovo oružje u borbi sa svetom i determinator njihove sudbine. Od Pepeljuge do Keri Bredšo. Nikada nije razjašnjeno kako kolumnistkinja prestižnog ženskog magazina može da priušti sebi takav životni stil i to u srcu Njujorka. Ili – da li honorar za jedan tekst mesečno dovoljan za cipelarnik od kojeg se gledateljkama popularne serije ledila krv u žilama. Doslovno, delovao je kao galerijski prostor – od vintage do najnovijih modela. U tolikom broju da je jedan par čak završio i u rerni. Scene šopinga iz serije Seks i grad ilustruje psihološko objašnjenje ove aktivnosti koja je ženama toliko omiljena. Šoping može biti opsesivan, može imati status zabave, nekada je mehanizam koji maskira prazninu u drugim aspektima života.

Kada se odeća i kozmetika ostave po strani, prema rangiranju uticajnih online medija koji presipituju kupoholičarske navike polova, treće mesto nas neće odvesti mnogo daleko. Frizerski salon redovna je stanica u kojoj će se većina žena zaustaviti bar dva puta mesečno. Vrlo je važno u slučaju ovog istraživanja pomenuti raslojavanje koje se prvenstveno odnosi na generacijsku pripadnost i finansijski status. Žene starije od trideset godina su redovnije u frizerskim salonima što je sasvim očekivano spram obaveza koje to životno doba nosi. Studentkinje će se lako snaći, ofarbati se same, dok su zaposlene devojke svesne pravila koje nalaže da je negovana kosa koja ima formu i oblik deo celokupne predstave koju o sebi ostavljaju. Dalja deljenja odnose se na rang kozmetičkih preparata koji se koriste za negu tela, lica i kose. Kozmetički saloni jesu mesta koja će žene posetiti najmanje jednom u četrdeset pet dana. Ukoliko je posebno važan par Manolo Blanik sandala smešten u rerni Keri Bredšo onda je sasvim jasno, a i kroz čitavu seriju se vidi, čemu ta rerna služi. Konkretnije, sredili smo se, idemo napolje.Na petom mestu liste ženskih prioriteta nalaze se izlasci, u najširem smislu reči, od odlaska na kafu s drugaricama do klabinga.

Istraživanja pokazuju da u toj discipline pripadnice lepšeg pola gube trku i ostaju na drugom mestu. Muškarci troše više novca na izlaske generalno, a na Balkanu u odnosu na svetski prosek čak 10% više. Treba li postaviti pitanje zbog čega? Tradicija nalaže da je on taj koji plaća piće i utisak je da je feminizam tu potpuno nemoćan. Iako se, na sreću, davno odustalo od prastarih uloga gde je muškarcu bila rezervisana rola snabdevača (sakupljača hrane, lovca), dakle aktivna uloga, a ženi ostavljena sfera oikosa (kučišta, ognjišta), znači pasivna pozicija, račun će u 92% posto slučajeva završiti u rukama muškarca. Ženska finansijska nezavisnost, pravo na karijeru i odvajanje od uloge u domu, nisu izmenili pravilo koje se prenosi s kolena na koleno. Kroz njega ne preživljavaju samo ostaci nekadašnje muške pozicije zaštitnika, hranitelja, već i relikt džentlmenstva shvaćenog u skladu sa starom i prevaziđenom koncepcijom muškoženskih odnosa.

Savremena filozofija tela preti, mada nikada neće uspeti, da potisne odevanje sa imperativnog prvog mesta modernih priroriteta. Fitnes centri su danas podjednako krcati kao i storovi popularnih brendova. I tu su svi bar a bar. Jer, bilbord predstava o telu kojem se ne opraštaju nepravilnosti, bilo kakav višak, neravnina ili nedostatak tonusa rapidno je napredovala tokom poslednje decenije, što se odrazilo na dnevnu rutinu oba pola – od režima ishrane do režima treniranja. Statistike potvrđuju da žene češće angažuju privatne trenere, dok se muškarci više oslanjanju na sopstveno znanje, ali dosta novca troše na suplemente i dodatke ishrani koje žene koriste u mnjoj meri. Razlika gotovo da ne postoji, jer iako angažuju profesionalne vodiče žene treniraju mahom tri puta nedeljno, dok muškarci u teretanu odlaze gotovo svakog radnog dana.

Opet, u poređenju sa parametrima s kraja prošlog veka, žene su i dalje prilično ravnodušne prema čitavom spektru superiorne tehnike i gedžeta koji kod muškaraca zauzima visoko treće mesto, ali će svaka druga težiti tome da ima što moderniji model mobilnog telefona. Globalno gledano, žene 20% više troše na mesečne telefonske račune, što nas ponovo privodi razlikama među polovima jer dobro je poznato da muškarci manje razgovaraju i kreću se u krugu ustaljenih tema. Vreme menja navike ali ono što je arhetipsko odoleva pritisku nužne evolucije. Devojke samo žele da se zabave, kaže poznati refren i ne žale novac da bi u tome i uspele. Dečaci će uvek biti dečaci, privrženi interesovanjima sa kojim su odrastali. Odnos prema novcu, kada se generalni pogled ostavi po strani, jeste stvar vaspitanja, karaktera i shvatanja stečenih u najranijim godinama.  

Tekst: Milan Nikolić

Povezane teme

U fokusu

Lejdi Gaga i Bredli Kuper su počeli da žive zajedno

Izgleda da su se glasine o njihovoj romansi pokazale istinitim!

U fokusu

Kuća u kojoj su živeli mladenci Elizabeta II i princ Filip

Gde je provela najsrećnije dane kraljica Elizabeta II?

U fokusu

Kako zaslađivači mogu da pomognu u kontroli težine i koje su „pametne” zamene za šećer

„Ne mogu da se odreknem slatkih stvari, a želim da smršam.” Ovo je jedna od najčešćih rečenica koja se može čuti na svakom koraku...

U fokusu

Nikol Kidman će biti mama po peti put?

Nikol Kidman, 52-godišnja glumica želi veliku porodicu.

U fokusu

Kako preživeti u svetu bez lajkova

Nedavno je Instagram na području Kanade izveo zanimljiv eksperiment sa korisnicima i konačno dao konkretan dokaz da društvene mreže mogu da utiču na mentalno zdravlje.

Intervju

Ana Stanić – Kada emocije vode glavnu reč

Vlasnica kolekcije balada koje nadilaze hirove vremena i promene ukusa otkriva nam kako nastaje muzika koju stvara, na šta kao autorka nikad neće pristati, koje boje smatra sinonim...

U fokusu

Zvanično: Monika Beluči i Nikolas Lefebvre su raskinuli

Glumica je rekla u intervjuu sve o rastanku sa 36-godišnjim partnerom.

U fokusu

Milioni za prevaru: Dženifer Lopez je pripremila bračni ugovor koji se ne dopada Aleksu Rodrigezu

Dženifer Lopez, 49-godišnja glumica i pevačica će se uskoro venčati.

U fokusu

Nova funkcija: Airbnb servis nudi iznajmljivanje ostrva na Pacifiku

Sa ličnim trenerom, šefom kuhinje i terapeutom za masažu!

U fokusu

Rijana o svom ličnom životu, porodici i planovima da postane majka

Rijana je dala iskren intervju i govorila o svojim planovima za budućnost.

U fokusu

Virdžil Ablo otvara ekskluzivnu knjižaru Louis Vuitton

 Virdžil Ablo je najavio otvaranje knjižare.