grazia

U fokusu

Održana konferencija Pro-Femine

Prva Regionalna konferencija Pro-femine 2013 magazina Lepote i Zdravlja održana je juče u kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency. Preko 150  profesionalaca iz oblasti medija, PR-a, komunikacija, umetnosti, kao i predstavnici najuticajnijih kompanija i medijskih agencija iz celog regiona, i univerzitetski profesori i studenti raspravljali su na itekako inspirativnu temu Šta žene žele?

Podeljeni u pet panela učesnici su pričali o strahovima, snovima, dilemama sa kojima se susreću žene kako u Srbiji tako i u regionu. Kako uskladiti karijeru sa  materinstvom? Koji je ključ rešenja suzbijanja ega koji nas često ometa da budemo srećne? Koje su prednosti, a koje mane estetske hirurgije kao nametnutog ideala lepote? Zašto je toliko zanemarljiv i ponižavajući broj nagrađenih književnica? Kakva je slika žene u javnosti i šta se od nje očekuje? Kakva je moda u Srbiji sa prosečnom platom od oko 400evra i da li stil ima cenu? Ovo su samo neka od pitanja na koje su učesnici diskutovali.

Iako nismo dobili završne odgovore, što je i logično jer  su mišljenja na neke teme različita, svi su bili saglasni u tome koliko je emancipacija i edukacija važan korak ka samosvesti i poboljšanja položaja žena u svim sferama.

Ovo je definitvno robovlasnički sistem. Robovi su i žene i muškarci, ne samo u Srbiji ili na Balkanu već i u svetu- rekla je Vedrana Rudan, književnica i kolumnistkinja iz Hrvatske i dodala da se svi mi delimo na robove i robovlasnike.

Između ostalog, Prezentovani su nam zabrinjavajući podaci, poput toga da je svaka druga žena žrtva nekog oblika nasilja, da je 60% žena završilo fakultet, a samo 23% je na vlasti, da je od 1954.godine od kada se dodeljuje NIN-ova nagrada, samo 4 dobitnice su bile žene, kao i da recimo u BIH žene uopšte ne glasaju za žene. Sve to izazvalo je muk u sali, ali i podstaklo učesnike da inteligentnim odgovorima nasmeju prisutne i daju  adekvatne smernice ka prevazilaženju svih strahova koje lome žene.

Blokade koje mi lično stvaramo dovode do raznih bolesti, ali čovek mora sam sebe da leči. Kluč izlečenja je u nama samima, lekar je tu samo instruktor - rekla je Dr. Mirjana Mićović, pedijatar iz Beograda.

Shodno interesovanju i temama koje Grazia obrađuje, kao i učestvovanja u diskusiji glavne urednice Svetlane Preradović,  nas je svakako najviše privukao 5. panel: Da li je Đavo odneo pradu? Kroz definicije stila i luksuza učesnici su dali svoje viđenje mode u Srbiji, ali i u regionu.

U Sloveniji ljudi koji imaju puno novca ne kupuju garderobu domaćih dizajnera. Oni kupuju markiranu garderobu. Za one koji nemaju novca, i koji imaju platu 300-500 evra mesečno, kreacije slovenačkih dizajnera su preskupe - rekla je dizajnera iz Slovenije Maja Štamol Droljc.

Kreatorka  Afrodite Mode Colection,Valentina Obradović veruje u komercijalnu modu i kaže da je komercijalno za nju spoj snova i realnosti.

Urednica magazina JOY Gabrijela Vinković Mirković kaže da oni u magazinu pretežno predstavljaju mas brendove, ali da čitateljke kažu da su danas čak  i ti brendovi skupi.

Modna industrija i modni magazini su u krizi. Ipak ako se vratimo nekoliko godina unazad shvatićemo da su naše majke imale jedne ili dvoje čizama godišnje, a mi žene želimo više. Moda se danas demokrazivala, a magazini su se tome prilagodili. Mi se u Graziji borimo da kroz jednu šarenu lažu, kroz sadržinu dopremo da kupca i time pokažemo kako se stil gradi sa malo para. Mislim da je ovo srećno doba za modu i da bi trebalo pronaći modus kako da iz ove krize isplivamo - rekla je Svetlana Preradović, glavna urednica Grazie.

Posle diskusije Snežana Dakić je zaključila da Đavo ipak nije odneo Pradu, a ženama je poručila da se oblače isključivo na sniženjima jer nije bitno da li se na tržištu nešto pojavilo ove ili prošle godine.

Ne dozvolite da vam drugi nameću trendove, budite jedinstvene i kreativne.

 

Tekst: Aleksandra Isailović

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Ima li dejta bez aplikacije?

Istražujemo da li je moguće pronaći ljubav bez digitalnih posrednika i kako to učiniti

Intervju

Branko Rosić: U društvu nesvakidašnjeg junaka

Iako je završio studije mašinstva, tom profesijom se nikada nije bavio. Ljubav ga je odvela najpre u muziku i pank, potom u novinarstvo, i konačno, među književnike

U fokusu

Ko je pravi Mr Big: Ejdan, Zverka ili Stiv?

U susret drugoj sezoni “I samo tako”, zahuktala se rasprava oko toga ko je idealan muškarac u panteonu Seksa i grada.

Intervju

Ida Prester: Nasmeši se kad me vidiš

“Osnovni recept je: radi na sebi i svom okruženju, usreći koga možeš, ostavi zrno dobre energije gde god je moguće. Ono što ne možeš promeniti, samo pusti, ne fokusiraj se na to”

U fokusu

Prijanka Čopra Džonas ekskluzivno za magazin GRAZIA: "Konačno dobijam uloge koje sam oduvek želela"

Od Bolivuda do Holivuda, Prijanka Čopra Džonas osvojila je svet. A tek je počela...

U fokusu

Design by superhuman: Veštačka inteligencija preuzima vlast, od mode do filma i advertajzinga

Kada su pre četrdeset godina u akcionom klasiku Terminator mašine preuzele vlast, beše to čista utopija. Danas računari zaista dizajniraju, zaljubljuju se, čak dižu ljude iz mrtvih...

U fokusu

Femicid u Srbiji nije novost, ali jesu načini kojima se protiv njega borimo

Femicidi se često dešavaju upravo kada žena napusti nasilnika, kada on izgubi kontrolu i moć koju je imao nad njom

Intervju

U Srbiji se ženski glas ubrzano budi i naširoko čuje

Iva Parađanin, osnivačica podkasta Tampon Zona, govori o feminizmu danas, borbi za ženska i ljudska prava i njenoj perspektivi u budućnosti

U fokusu

Koje slavne ličnosti će prisustvovati Met Gali 2023?

U trenutku kada je objavljeno da će tema ovogodišnje Met Gale biti „In Honor of Karl“, najveći modni događaj godine još nestrpljivije isčekujemo.

U fokusu

Đovani Boldini: Slikar ženske duše

Izložba u Italiji, sa više od osamdeset portreta plemkinja, ističe sposobnost majstora Đovanija Boldinija ne samo da uhvati lik svojih modela, nego i da ih podvrgne psihoanalizi