grazia

U fokusu

Održana konferencija Pro-Femine

Prva Regionalna konferencija Pro-femine 2013 magazina Lepote i Zdravlja održana je juče u kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency. Preko 150  profesionalaca iz oblasti medija, PR-a, komunikacija, umetnosti, kao i predstavnici najuticajnijih kompanija i medijskih agencija iz celog regiona, i univerzitetski profesori i studenti raspravljali su na itekako inspirativnu temu Šta žene žele?

Podeljeni u pet panela učesnici su pričali o strahovima, snovima, dilemama sa kojima se susreću žene kako u Srbiji tako i u regionu. Kako uskladiti karijeru sa  materinstvom? Koji je ključ rešenja suzbijanja ega koji nas često ometa da budemo srećne? Koje su prednosti, a koje mane estetske hirurgije kao nametnutog ideala lepote? Zašto je toliko zanemarljiv i ponižavajući broj nagrađenih književnica? Kakva je slika žene u javnosti i šta se od nje očekuje? Kakva je moda u Srbiji sa prosečnom platom od oko 400evra i da li stil ima cenu? Ovo su samo neka od pitanja na koje su učesnici diskutovali.

Iako nismo dobili završne odgovore, što je i logično jer  su mišljenja na neke teme različita, svi su bili saglasni u tome koliko je emancipacija i edukacija važan korak ka samosvesti i poboljšanja položaja žena u svim sferama.

Ovo je definitvno robovlasnički sistem. Robovi su i žene i muškarci, ne samo u Srbiji ili na Balkanu već i u svetu- rekla je Vedrana Rudan, književnica i kolumnistkinja iz Hrvatske i dodala da se svi mi delimo na robove i robovlasnike.

Između ostalog, Prezentovani su nam zabrinjavajući podaci, poput toga da je svaka druga žena žrtva nekog oblika nasilja, da je 60% žena završilo fakultet, a samo 23% je na vlasti, da je od 1954.godine od kada se dodeljuje NIN-ova nagrada, samo 4 dobitnice su bile žene, kao i da recimo u BIH žene uopšte ne glasaju za žene. Sve to izazvalo je muk u sali, ali i podstaklo učesnike da inteligentnim odgovorima nasmeju prisutne i daju  adekvatne smernice ka prevazilaženju svih strahova koje lome žene.

Blokade koje mi lično stvaramo dovode do raznih bolesti, ali čovek mora sam sebe da leči. Kluč izlečenja je u nama samima, lekar je tu samo instruktor - rekla je Dr. Mirjana Mićović, pedijatar iz Beograda.

Shodno interesovanju i temama koje Grazia obrađuje, kao i učestvovanja u diskusiji glavne urednice Svetlane Preradović,  nas je svakako najviše privukao 5. panel: Da li je Đavo odneo pradu? Kroz definicije stila i luksuza učesnici su dali svoje viđenje mode u Srbiji, ali i u regionu.

U Sloveniji ljudi koji imaju puno novca ne kupuju garderobu domaćih dizajnera. Oni kupuju markiranu garderobu. Za one koji nemaju novca, i koji imaju platu 300-500 evra mesečno, kreacije slovenačkih dizajnera su preskupe - rekla je dizajnera iz Slovenije Maja Štamol Droljc.

Kreatorka  Afrodite Mode Colection,Valentina Obradović veruje u komercijalnu modu i kaže da je komercijalno za nju spoj snova i realnosti.

Urednica magazina JOY Gabrijela Vinković Mirković kaže da oni u magazinu pretežno predstavljaju mas brendove, ali da čitateljke kažu da su danas čak  i ti brendovi skupi.

Modna industrija i modni magazini su u krizi. Ipak ako se vratimo nekoliko godina unazad shvatićemo da su naše majke imale jedne ili dvoje čizama godišnje, a mi žene želimo više. Moda se danas demokrazivala, a magazini su se tome prilagodili. Mi se u Graziji borimo da kroz jednu šarenu lažu, kroz sadržinu dopremo da kupca i time pokažemo kako se stil gradi sa malo para. Mislim da je ovo srećno doba za modu i da bi trebalo pronaći modus kako da iz ove krize isplivamo - rekla je Svetlana Preradović, glavna urednica Grazie.

Posle diskusije Snežana Dakić je zaključila da Đavo ipak nije odneo Pradu, a ženama je poručila da se oblače isključivo na sniženjima jer nije bitno da li se na tržištu nešto pojavilo ove ili prošle godine.

Ne dozvolite da vam drugi nameću trendove, budite jedinstvene i kreativne.

 

Tekst: Aleksandra Isailović

Pročitajte još

Povezane teme

U fokusu

Francuski baget dospeo je na Uneskovu listu kulturne baštine

Čuveni hleb Francuzima presdstavlja svakodnevni ritual, sastavni element obroka, sinonim za deljenje i druženje

U fokusu

Finaliziran razvod decenije: Šta dobijaju, a šta gube Kim Kardašijan i Kanje Vest

Određeni su starateljstvo nad decom, iznos alimentacije i još mnogi detalji.

U fokusu

Vil Smit najavio povratak na bioskopska platna prvi put nakon čuvenog šamara na dodeli Oskara

Glumac je svestan da neće svima biti drago da ga ponovo vide na filmu

U fokusu

Emili Ratajkovski i Pit Dejvison prvi put zajedno u javnosti

Par je vezu, koja samo što je počela, već podigao na viši nivo.

U fokusu

Pod sjajem zvezda: Decembarsko izdanje magazina GRAZIA je u prodaji!

Iza nas je godina u kojoj je pandemija ustuknula pred novim izazovima, posle kojih svet definitivno neće biti isti.

U fokusu

Prvi je dostigao 500 miliona pratilaca na Instagramu: Kristijano Ronaldo nije najbolji samo u fudbalu

Fudbaler je prestigao neke od najpoznatijih influensera na svetu kao što su Kajli Džener, Arijana Grande, Selena Gomez.

U fokusu

Lažnoj najlmađoj milijarderki preti duga robija

Iako joj je krivica sudski dokazana, Elizabeth Holmes i dalje uživa sa suprugom, decom i dva psa na raskošnom imanju u Kaliforniji. Pravni stručnjaci tvrde da neće još dugo

U fokusu

Ko je nova devojka Breda Pita? Slavni glumac ljubi bivšu suprugu svog kolege

Bred je novu devojku izveo na dejt i na koncert, a upoznao ju je i sa prijateljima.

U fokusu

Dženifer Aniston prvi put iskreno o borbi za potomstvo

Glumica je otkrila da je u tridesetim i četrdesetim pokušavala da postane majka.

U fokusu

Bono Voks: Kako je slavni pevač neplanirano zanoćio u Beloj kući

Sklonost Bona Voxa, frontmena čuvenog benda U2, ka političkom aktivizmu dobro je poznata, ali je on krio šta se dešavalo iza kulisa takvih događaja.