U fokusu

Pariz s juga planete

Srce Buenos Ajresa krase grandiozna stara zdanja koja su građena u Evropi, a onda, kamen po kamen preneta i sastavljena u prestonici Argentine.

U novembru, u Argentini počinje proleće. Argentinci žive za zabavu, naročito na otvorenom, tako da se glavni grad, Buenos Ajres, nestrpljivo budi iz zimskog sna - kreće se u parkove na piknike, raspaljuje asado, porodični roštilj, na terasama stanova prave večerinke sa prijateljima, a u noćni provod se ne ide pre ponoći. Srećni ljudi u srećnom, dobrom vazduhu, što je i doslovan prevod imena ovog grada. Nije daleko ni mesto San Antonio de Areko, gde se u ovo doba održava Festival gaucosa, argentinskih kauboja, koji se nadmeću u jahačkim akrobacijama.Konjički sportovi su južnoamerička tradicija, i na gradskom hipodromu Palermo u novembru imaju glamurozno izdanje - Argentinski polo šampionat. Da biste bili publika u ovoj igri kraljeva, dovoljno je da se pojavite u elegantnoj odeći. I da volite šampanjac.

Šetajući centralnim ulicama otkriva se zašto Buenos Ajres nazivaju Pariz sa juga planete.Ne samo zato što je modna prestonica čitave Južne Amerike, nego i zbog grandioznih starih zdanja - mnoga su zapravo građena u Evropi, a ovde su samo sastavljena. Duhu Pariza doprinose restorani Café Arroyo i Le Sud, koji nude jednostavna, a elegantna jela iz kuhinje najboljih francuskih šefova. Baš kao u Parizu, i u srcu Buenosa srešćete profesionalne šetače pasa koji ponekad zakrče trotoare šetajući i po petnaest pasa odjednom. Zato, pazite gde stajete...

Bogati i slavni Argentinci veruju da se i u smrt odlazi sa stilom, pa su od groblja Recoleta napravili atrakciju. To je, skoro dva veka star lavirint od raskošno dekorisanih spomenika i mauzoleja. U njemu počivaju mnoge moćne ličnosti zemlje, uključujući celu porodicu Peron. Iako je Buenos Ajres masivan grad, najbolje ga je obilaziti pešice, četvrt po četvrt, uz pomoć metroa i autobusa - od raskošne zgrade Nacionalnog kongresa, kroz glavne avenije i zgrade od istorijskog značaja, sve do Casa Rosada ili Ružicaste kuće, predsedničke palate. Palata Barolo, pak, pokazuje koliko su Argentinci opčinjeni Italijom - gradio ju je italijanski arhitekta, inspirisan Danteovom Božanstvenom komedijom, u njoj se govori španski sa italijanskim akcentom. Mnogi građani imaju pasoš te zemlje, a tipično italijansko piće, ferne sa koka-kolom, omiljeno je još samo u Argentini.

VEGETERIJANCI, IZVINITE!

Meso je važan deo argentinske kulture, pa je biftek obično prvi ručak gostiju Buenos Ajresa. Specijalitete od govedine služe mnogi restorani koji su prepuni porodica, prijatelja, parova na sastanku. Kravama kao simbolu argentinskih pampasa posvećena je naročita parada, i najveća svetska izložba pod otvorenim nebom, gde se na ulicama mogu videti desetine krava od fiberglasa, a česta su tema modernih slikara.

SLATKI SNOVI

Hoteli u gradskoj oblasti Retiro u blizinu su kulturnih atrakcija i najboljih kafea, pa su idealni ako tražite pristojno prenoćište. A ako biste boravak upotpunili dahom glamura, pravi izbor je prestižni Sofi tel hotel. Građen 1890, nekada je bio najviša zgrada u Buenos Ajresu, a zbog staklenog atrijuma, i najmodernija.

PARK IZ BAJKE

Ogroman park Tres de Febrero, nastao je pre oko 150 godina, što ga čini jednim od najstarijih u svetu. Najlepši je u proleće, kada se drvo hakaranda okiti cvećem ružičaste i ljubičaste boje. Prizoru kao iz bajke doprinose jezero i Rosedal de Palermo, sa više od 8.000 ruža u 93 različite vrste. Ovo je bašta pesnika, u kojoj ćete naći biste najvećih, od Dantea do slavnog Argentinca Borhesa. Ime je park dobio prema datumu bitke u argentinsko-urugvajskom ratu, koja se završila progonstvom diktatora De Rosasa. Njegovo imanje je konfiskovano, i pretvoreno u predivnu gradsku oazu u kojoj uživaju i domaćini i gosti.

ČAKARERA ZA SVE GENERACIJE

U restoranu El Querandi, u centru grada, bez daha će vas ostaviti parovi spojeni u strasnom ritmu harmonike i zavodljivom pokretu čuvenog nacionalnog plesa. Nasuprot holivudskoj predstavi o uštogljenim plesačima u smokinzima i dugim crnim haljinama, tango se može igrati u bilo kakvoj odeći, dok god par pleše kao jedna duša u dva tela. A nedeljom uveče, u Feria de Materderos, očaraće vas muzika i igra gaucosa. I čakarera, grupni narodni ples koji podseća na stepovanje.

VEČITA EVITA

Iako je nema skoro 60 godina, Evita Peron još živi u srcima zemljaka. U Buenos Ajresu joj je posvećen muzej, a podsetnik na nju je i Ružicasta kuća, u koju je čuvena supruga predsednika Perona prva uvela predstavnike radničke klase. Ispred ove palate svakog četvrtka se održavaju demonstracije pod imenom Majke trga Majo, u sećanje na proteste majki iz ‘70-ih godina, kojima su deca nestala tokom vojne diktature.

 

 

Povezane teme

Intervju

Intervju - Hamilton Linda

Pitajte reditelja Tima Milera šta je nedostajalo svim nastavcima Terminatora koji su snimljeni nakon revolucionarnog T2: Sudnji dan, 1991. godine i reći će vam - Sara Konor.

U fokusu

Blago Kariba

Hotel Barrière Le Carl Gustaf St–Barth ima 23 sobe i apartmana koji su smešteni u vikendicama, potkrovljima i vilama sa privatnim bazenom.

U fokusu

Monika Belulči – citati o muškarcima i lepoti

Bez sumnje, Monika Beluči je sinonim za žensku lepotu.

Intervju

Olga Ly for Grazia - exclusive interview

Interview with the CEO & Founder of MagModel agency.

U fokusu

Zašto je Willov House najmoderniji ekološki hotel u pustinji

Novo mesto za povlačenje i opuštanje sa najbližima.

U fokusu

Kajli Džener je pokazala kako izgledaju kancelarije njene kompanije

Kajli Džener nije uzalud najmlađa milijarderka u istoriji.

U fokusu

Prve fotografije sa venčanja tenisera Rafaela Nadala

Teniser Rafael Nadal, 19. oktobra oženio je svoju dugogodišnju partnerku Mariju Fransisku Pereljo.

U fokusu

Trospratna gradska kuća na Menhetnu za 2,75 miliona dolara: poseta Karli Klos

Zavirili smo u elegantnu gradsku kuću modela Karli Klos.

Intervju

Intervju: Bred Pit – Pogled u sebe

Otkriva nam koliko je važno duboko zaroniti u svoju dušu, suočiti se sa sobom, kako za ulogu, tako i privatno, i ističe da muškarci odrastaju sa idejom da moraju uvek da budu snažn...