U fokusu

Sasvim nova idealna supruga

Sve je više žena koje, dok svakodnevno trče maraton od posla do porodice i nazad, razmišljaju o opciji – da ostanu kod kuće! Pošto su dokazale da mogu da usklade sve (a i finansijska kriza ih je podstakla na to), žene se odlučuju da budu “samo” uzorne supruge i dobre mame. Domaćice više nisu očajne, one su dame koje biraju da puno radno vreme posvete mužu i deci!

 

 

Žena zaposlena i ostvarena u poslu kojim se bavi ustaje u 6, pravi doručak deci/ šalje mejlove/ vežba da bi ostala lepa i zdrava, odlazi na posao koji stvarno voli i za koji se obrazovala, radi, radi, radi zagrejana strašću karijere. Ona uspe da stigne po dete u obdanište (mama, ja uvek poslednji idem kući)/ obiđe i pomogne svojim roditeljima/ pričuva decu svojim takođe zaposlenim drugaricama. Kod kuće, ona, žena, intuitivna, požrtvovana i topla pali novi oganj jer joj je važna i ta uloga, i ispravlja deci domaći, priča sa njima punog srca, izmišlja nove igre... A onda večera, možda i ručak za sutra... Pa supružnički rad – razgovor, razmena emocija... Sve to, naravno, punog srca, a sutra je novi, ali isti dan. Kada žena intuitivna, požrtvovana, topla, zagrejana strasnom ljubavlju prema mužu, porodici i karijeri spava?

 

Kraj karijeristkinjama

 

Za početak da budemo precizni – ne nipodaštavamo trud generacija feministkinja šezdesetih godina, ali nakon samo ovog (delimičnog) spiska nimalo ne čudi što istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da sve više žena želi da se odrekne posla i posveti porodici. Kako prenosi Daily Mail, skoro 40 odsto ispitanica potvrdilo je da ceni finansijsku sigurnost koju im pružaju muževi i da im je umesto njihove karijere važnija porodica. S druge strane, svega 16 odsto ispitanih muškaraca reklo je da ceni finansijsku samostalnost žene. Većina muškaraca ipak želi da ima ženu koja će se brinuti o deci i domu. U ovom društveno-istorijskom trenutku to nije žena koja je zarobljena u kući, već žena koja je istražila svoje granice, obrazovala se, radila i shvatila da nema značajnije uloge za ženu od toga da bude majka i supruga.

 

Velika polemika i takozvani rat mama (mommy wars) razvio se u Americi posle jednog teksta profesorke međunarodnih odnosa s Univerziteta Prinston i visoke činovnice Stejt departmenta Anmari Sloter pod nazivom “Zašto žene i dalje ne mogu da imaju sve”. Nasuprot njenoj tezi i obrazloženju da je dala otkaz na tako visoku funkciju moći, želeći da se posveti deci tinejdžerima, progovorila je, ističući da žena može sve, jedna od direktorki Facebooka Šeril Sandberg. Teza Anmari svodi se na to da žena koja ima ambicije da bude uspešna i u karijeri u odgajanju dece mora da ima fleksibilnije radno vreme i podršku poslodavca, kako bi mogla da ima sve.

 

A onda su slične poruke novopečenih domaćica počele da stižu i iz modnog sveta, pa čak i iz Holivuda. To što je Agines Dejn, trendseterka, čuvena blogerka i model sa vrha te modne piramide, izjavila da uživa u ulozi supruge i da se uopšte ne oseća kao poznata ličnost, stvarno govori o tome da je došao trend uzornih supruga. Slično oduševljenje bračnim životom i ulogom žene javilo se i kod Blejk Lajvli, koja je pre udaje za Rajana Rejnoldsa izjavila da bi volela da ima tridesetoro dece.

 

 

Wifestyle kao lifestyle

 

Ovaj svetski trend povratka porodici i majčinstvu sve više podržavaju i žene kod nas. Kalina Nedeljković diplomirani je tehnolog. Ima 40 godina. Posle završenog fakulteta radila je u struci, sa 27 godina rodila je prvo, a u 30. drugo dete. Tada je donela odluku da bude na poziciji – izvršna, i glavna, i odgovorna majka Dimitrija i Koste i supruga Aleksandra. “Shvatila sam da ne želim da mi tuđe žene podižu decu, a ni obdaništa mi nisu odgovarala jer sam radila u smenama. To je jednostavno bila prirodna podela poslova koja mene uopšte nije ugrožavala. Zbog toga što sam se ja brinula o deci, muž se posvetio karijeri i napredovao, znajući da on radi za sve nas. Ja se zaista osećam privilegovano što sam sve svoje vreme mogla da posvetim porodici. I ne osećam se kao da nisam emancipovana. Naprotiv, kada od pedagoga i nastavnika čujem kako se na mojoj deci vidi sav moj trud i rad, onda znam da sam napravila najbolju karijeru. Pošto su deca porasla, ja sam sad odlučila da nastavim da radim na sebi, ali sam opet izabrala vrstu posla koji mogu da prilagodim deci i kući”, kaže mama Kalina.

 

Nasuprot parovima koji su hteli da imaju sve, pa nisu uspeli, sve je više devojka koje se odlučuju za wifestyle kao lifestyle. I dok nekima to izgleda nazadno i antifeministički, drugim ženama je to najlogičniji izbor. One kažu – ne želimo da imamo sve jer verujemo da to i nije moguće. Tim pre što znaju da zaista ne mogu da imaju sve. “Želim da budem tu za mog muža, baš kao što je moja mama bila tu za mog tatu i nas”, kaže dvadesetpetogodišnja Jelena, službenica u jednoj banci. “Odrastala sam nekad s osećanjem blama što je moja mama bila jedina domaćica od svih mama u mom razredu. Ali, isto tako pamtim kako su mi izgledale puste te trpezarije i dnevne sobe kad s drugaricama posle škole odem kod njih, a njihove mame su još na poslu. Mene i brata je mama stvarno uvek čekala posle škole, s postavljenim stolom za ručak, a kod njih sam viđala šoljice od jutarnjih kafa. Volim svoj posao, ali voleću još više dete i muža. Želim da svu svoju energiju posvetim porodici, a ne da se preumorna i iscrpljena vraćam kući”, kaže Jelena.  

 

Iako je ovaj trend nastao očigledno i zbog finansijske krize, zato što su žene prinuđene da ostanu kod kuće, pa su shvatile da im je njihova četvorogodišnjakinja veoma drag poslodavac, ali i zbog krize porodice, zaposleni u ljudskim resursima ipak podsećaju da koliko god brak bio “dobar”, to nije zagarantovano i dobra investicija. “Šta ako se desi da vas muž ostavi ili da mu se nešto ne daj bože desi. Previše sam dugo samostalna i toliko sam ulagala u sebe, da mi ni u jednom pogledu ne bi odgovaralo da me muž izdržava, koliko god novca da ima”, kaže tridesettrogodišnja Bojana Mucić, menadžerka u jednoj internacionalnoj korporaciji. “Nikada ne bih mogla da se odreknem posla, i stvarno verujem da žene mogu imati sve, i karijeru i porodicu”, kaže Bojana koja će kad izađe ovaj broj već biti mama. Pitaćemo je posle da li je promenila mišljenje!

 

 

 

Povezane teme

U fokusu

Otvara se kafić Saint Laurent u Parizu

Do početka pariske nedelje mode Saint Laurent će otvoriti svoj prvi kafić.

U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika nosa: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!

Intervju

Grazia intervju - Bojana Sentaler

Beograđanka koja već deset godina iz Kanade osvaja modnu scenu otkriva kako su njeni modeli postali deo stila slavnih žena.

U fokusu

Kuća sa 50 soba na italijanskoj obali – posetili smo dom Donatele Versaće

Predlažemo da zavirite u dizajnersku vilu na četiri sprata sa pogledom na jezero Mađore, luksuznim kaminom i sopstvenom bibliotekom.

U fokusu

Muževi i momci poznatih dizajnera

Muškarci koji obožavaju jedni druge i modu!

U fokusu

Obilazak ekološkog doma u grčkim planinama

Suočen sa planinama Astrake u Grčkoj, hotel Aristi Mountain Resort & Villas svojom lepotom zavodi ljubitelje prirode.

U fokusu

Inspirativno ostrvo - Formentera

Peščane plaže, bezbrižni hipici i bele kuće poput igračaka...

U fokusu

U oazi Ajurvede

Šrilančani su poklonici drevne ajurvedske medicine koja danas privlači milione stranaca, u mnogobrojne centre širom ostrva

U fokusu

U Londonu je otvoren prvi hotel koji brine o biljkama

Da li se ikada dogodilo da ste otišli na duže putovanje i kada ste se vratili zatekli sobne biljke osušene?