U fokusu

Skoknuli smo do Koreje

Retka je prilika za većinu običnih smrtnika da se upoznaju sa Dalekim istokom, kulturom i načinom života ljudi na drugom kraju sveta.

Ipak uz malo truda i mašte i to je moguće. Ovog puta pre svega zahvaljujući Ambasadi Republike Koreje koja je u proteklih skoro pa mesec dana priredila prve “Dane korejske kulture – Skokni do Koreje”.

Program prvih “Dana korejske kulture – Skokni do Koreje” u organizaciji ambasade ove zemlje odvijao se od 20. maja na više lokacija i obuhvatio je koncerte, izložbe, modne i kulinarske događaje, predavanja o jeziku i kulturi, politički seminar i prezentaciju. Bila je to jedinstvena prilika da se u kratkom vremenu vidi i oseti nešto novo i nesvakidašnje. Prilika kakvu nije trebalo propustiti jer pitanje je, kada će se sledeći put ukazati. Ipak, za one koji nisu bili pripremili smo malo podsećanje na ovaj jedinstveni festival.

Prvi Dani korejske kulture svečano su otvoreni u Ustanovi kulture Parobrod izložbom „Tajno nasleđe” i obraćanjem autorke postavke, dizajnerke Hesun Li. Na izložbi su predstavljeni glamurozni ceremonijalni odevni komadi, kao i svakodnevna odeća Korejki, u celosti napravljena u od prirodnih, ekoloških materijala.

Kulinarski doživljaj za pamćenje napravljen je u Manakovoj kući gde je šef kuhinje korejske ambasade priredila degustaciju za nekoliko sottina zainteresovanih Beograđana koji su atipično za naš mentalitet strpljivo čekali dugačak red kako bi probali čari sa Istoka. Ujedno to je bila i prilika za prezentaciju “janći”, korejskog porodičnog okupljanja koji je sličan srpskoj slavi.

O korejskom budizmu i životu u Koreji i na Dalekom istoku pričao monah Okvang, rodom iz Kruševca koji je u ovoj zemlji proveo veliki deo svog života praktikujući zen budizam.

Priliku da se upoznaju sa korejskom pop kulturom, filmom, jezikom, plesom imali su svi posetioci Korea all day long Ambasadorove K-Pop žurke.

 

Spektakularna završnica Dana korejske kulture biće zapamćena dugo po ritmovima tradicije i sreće perkusionističko plesne grupe Tago. Momci sa Dalekog istoka priredili su istinski spektakl u kome su kombinovali razne ritmove, od tradicionalnih do savremenih, sjedinjujući ih se sa uzbudljivim plesnim pokretima. Nesvakidašnji nastup trajao je gotovo sat i po vremena i završen je stojećim ovacijama oduševljene publike, a druženje Tagoa sa Beograđanima nastavilo se i posle koncerta u holu.

Ulaz na sve dogadjaje je bio besplatan, što se zaista može nazvati izuzetnim poklonom Ambasade Republike Koreje Beogradu i Srbiji. Hvala im...

Povezane teme

U fokusu

To be continued: slavni parovi koji su odložili venčanje zbog koronavirusa

Od Kejti Peri i Orlanda Bluma do kraljevskog venčanja princeze Beatris...

U fokusu

U IZOLACIJI SU PONOVO ZAJEDNO: Bivši supružnici Demi i Brus uparili čak i pidžame

Završiti u izolaciji zbog pandemije koronavirusa s bivšim supružnikom za mnoge  ljude je scenaro iz horor filmova.

U fokusu

USKRŠNJI POKLON SLAVNOG TENORA: Bočeli ponovo peva u praznoj katedrali

Vest, da će Andrea Bočeli u nedelju, na katolički Uskrs, održati koncert u praznoj Milanskoj katedrali, oduševila je ceo svet, iako ideja nije nova. Muzički video na televiziji je...

U fokusu

Ton prirode

Odeća kao izraz individualnosti i komfor kao lakoća nošenja odevnih kombinacija.

U fokusu

UZ POMOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Konačno dovršena Betovenova Deseta simfonija

Ludvig van Betoven je od 1824. godine prikupljao svu snagu da bi dovršio Desetu simfoniju, ali je uspeo da ostavi samo osnovne postavke.

U fokusu

SNIMA SE I USRED PANDEMIJE: Ekipa „Dadilje“ ponovo na okupu

Sećate li se dadilje Fajn, Maksvela Šefilda i kuće pune dece iz  „Dadilje“?

U fokusu

PROPISI SU PROPISI: Megan Markl će u Americi izdržavati svog supruga?

Život za britanskog princa Harija posle preseljenja u Ameriku neće biti nimalo lak, i to ne samo zbog ekspanzije koronavirusa, nego i kada pandemija prođe

U fokusu

Nova ljubavna priča: sa kim se zabavlja Irina Šajk?

Otkrivamo vam sve o novom izabraniku modela!

U fokusu

Neočekivano: Drejk je prvi put predstavio svog sina

Posebna vremena zahtevaju posebne Instagram postove!

U fokusu

POTRAGA ZA NOVIM AGENTOM 007: “Svi želimo škotskog Bonda, zar ne?”

Dok se tek čeka premijera poslednjeg filma o najpoznatijem tajnom agentu na svetu, koja je zbog pandemije koronavirusa pomerena sa proleća u kasnu jesen, kladionice su već zavrtele...

U fokusu

Džesika Čestejn je ponovo postala mama

Glumica se pojavila u šetnji sa novorođenom bebom!

U fokusu

Anđelina Džoli donira milion dolara kompaniji No Kid Hungry

Holivudska zvezda, ambasador dobre volje UN-a brine za školarce širom sveta.

U fokusu

Kako Mark Zakerberg pomaže u borbi protiv korona virusa?

Osnivač Facebooka odlučio je da donira novac za razvoj lekova.