grazia

U fokusu

Budućnost bez žrtava na putevima polako postaje stvarnost

Društvo Nissan Motor Co., Ltd. danas je objavilo da će nova Serena, čija prodaja u Japanu počinje krajem avgusta, biti opremljena Nissanovom tehnologijom za autonomnu vožnju ProPILOT koja će osigurati bezbrižnu i udobnu u vožnji autoputem. 

ProPILOT

ProPILOT je revolucionarna tehnologija za autonomnu vožnju osmišljena za upotrebu u vožnji jednom trakom. Nissan je prvi japanski proizvođač automobila koji uvodi potpuno automatsku kombinaciju upravljanja, ubrzavanja i kočenja, što će vozačima olakšati vožnju u gustom saobraćaju i duga putovanja.

Pomoću napredne tehnologije za obradu slike, sistem ProPILOT prati situaciju na putu i u saobraćaju kao i precizno i prirodno upravljanje vozilom. Tehnologija ProPILOT je jednostavna za upotrebu zahvaljujući prekidaču na upravljaču koji vozaču omogućava jednostavno uključivanje i isključivanje sistema. Jednostavan i prilagodljiv interfejs sistema ProPILOT sastoji se od ekrana koji prikazuje trenutni status sistema. 

Postavke sistema

Sistem ubrzava, koči i upravlja automobilom na temelju informacija dobijenih od monohromatske kamere opremljene naprednim softverom za obradu slika. Trodimenzionalna kamera sistema ProPILOT brzo i jednostavno prepoznaje vozila ispred i oznake na putu. 

Funkcije

Kad je uključen, sistem ProPILOT automatski nadzire udaljenost do vozila ispred pomoću ograničenja brzine koje je odredio vozač (između 30 i 100 km/h). Sistem će održavati automobil u sredini saobraćajne trake praćenjem oznaka na putu i kontrolisanim upravljanjem automobilom, čak i u krivinama.

U slučaju zaustavljanja vozila ispred

Sistem ProPILOT automatski koči kako bi potpuno zaustavio vozilo. Nakon što se vozilo zaustavi, ostaće na mestu čak i ako vozač ne pritiska papučicu kočnice. Kad proceni da je spreman za nastavak vožnje, ProPILOT se aktivira  kad vozač uključi prekidač ili lagano dodirne papučicu gasa.

Nissan sprovodi opsežna istraživanja uslova vožnje u različitim regijama kako bi ProPILOT bio potpuno prilagođen uslovima na tržištima na kojima će se prodavati. Sistem ProPILOT ugrađen u model Serena za japansko tržište razvijen je za jednostavnu upotrebu na japanskim autoputevima.

Budućnost bez žrtava na putevima polako postaje stvarnost

Nissan proaktivno radi na razvoju pametnih vozila i elektrifikacije vozila kako bi njegove vizije budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posledicama postale stvarnost. Pod sloganom Nissanove pametne tehnologije mobilnosti ProPILOT promoviše sigurnost i vozačima pruža pouzdanost u skladu sa Nissanovim načelom pametne vožnje.

Sistem ProPILOT biće uveden i u vozila za evropsko tržište, uključujući i Qashqai, sledeće godine. Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka omogućiće automatsko prestrojavanje vozila. Njeno uvođenje planirano je za 2018. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskrsnicama planirano je za 2020. godinu.

Nissan će svoj vodeći položaj u razvoju tehnologije za autonomnu vožnju povećati uvođenjem tehnologije u najvažnije modele na svakom tržištu, čime će dodatno poboljšati sigurnost i započeti novu eru automobila.

Tags:
Povezane teme

U fokusu

Da li će ovo biti najskuplji razvod ikad?

Melinda Gejts je već dobila skoro 2 milijardi, a razvod nije ni finalizovan.

U fokusu

Bil Gejts se razvodi nakon 27 godina braka

Suosnivač i bivši generalni direktor Microsofta i njegova supruga Melinda Gejts objavili su na Twitteru u ponedeljak da se razvode nakon 27 godina braka.

U fokusu

Čelična plavuša: 5 tajni Donatele Versaće

Zašto je Donatela Versaće odlučila da promeni svoj izgled do neprepoznatljivosti i koje stvari se ne mogu naći u njenom ormaru?

Intervju

Elena Matei - Romantična heroina

Sa Elenom Matei, moldavskim modelom, razgovarali smo o njenim najvećim uspesima, beauty tajnama i manekenstvu, kao umetničkom izražavanju.

U fokusu

Kejt i Vilijam ponovili su svoje ikonične fotografije u čast godišnjice venčanja

Fanovi su uporedili slike para snimljene u razmaku od deset godina.

U fokusu

10 najlepših mesta u Srbiji na kojim možeš slaviti praznike

Otkrivamo ti nekoliko destinacija u Srbiji koje su #mustvisit po mišljenju mnogih, a koje su kao stvorene za predstojeće praznike i najdraže ljude.

U fokusu

Princ Filip se stideo svoje majke, a ovo je priča o njoj

Tek u trećoj sezoni Krune došla je do izražaja izvanredna priča o majci princa Filipa.

U fokusu

Poznate ličnosti za koje niste znali da su u srodstvu

Nije neobično da poznate ličnosti imaju poznatu braću i sestre ili čak čitave porodice.

U fokusu

Hari Stajls i Olivija Vajld su par godine

Hari Stajls - bivši pevač grupe One Direction pronašao je ljubav sa režiserkom Booksmart-a Olivijom Vajld.

U fokusu

Kanje Vestu je dosta starleta, hoće da se zabavlja sa umetnicom

Kanje Vest već razmišlja o svojoj sledećoj vezi.

U fokusu

Dirljiva poruka kraljice Elizabete za njen prvi rođendan bez princa Filipa

Kraljica Elizabeta je juče napunila 95 godina bez svog voljenog muža pored sebe.

U fokusu

Kraljevska porodica podelila retke fotografije u znak sećanja na princa Filipa

Kraljevska porodica je 9. aprila objavila da je preminuo vojvoda od Edinburga.

U fokusu

U znak posebne bliskosti: Kejt Midlton u crnoj haljini sa bisernom ogrlicom na sahrani princa Filipa

Vojvotkinja od Kembridža nosila je bisernu ogrlicu Elizabete II na sahrani princa Filipa. Šta je tu posebno?

U fokusu

Megan Markl je poslala vrlo dirljivo pismo kraljici Elizabeti

Vojvotkinja od Saseksa „mentalno“ sa kraljevskom porodicom doživljava gubitak