U fokusu

Umetnost u svetu luksuza

Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili brendovi koriste vezu sa umetnošću da bi povećali vrednost svojih proizvoda?

Luksuzne modne kuće kao što su Ferragamo, Hermes, Prada i Louis Vuitton poslednjih godina vidljivo i izdašno ulažu u likovne umetnosti, a Chanel se dokazuje kao jedan od najvećih pokrovitelja kinematografije. Iako je svaka pomoćvrednostima civilizacije vredna poštovanja, u svetu u kojem i kultura može da postane sluga korporativnog biznisa i marketinga, neizbežna je nedoumica - šta još stoji iza takvih poduhvata? Da li smo u modnim kućama dobili najveće mecene svog vremena ili one koriste umetnost kako bi dodale na vrednosti samog brenda?

Chanel je novi partner Američkog filmskog festivala u Dovilu, koji se održava polovinom septembra. Njegova ambasadorka, glumica Ana Muglalis, uručiće nagradu otkrovenja mladim talentima, dok je Katrin Denev, poznata i kao nekadašnje lice parfema Chanel No. 5, članica glavnog žirija. - Sedma umetnost, sa svojim najvećim glumicama i najodvažnijim rediteljima, neraskidivo je vezana za istoriju naše kuće, još od vremena njenog osnivača, Gabrijele Šanel, objasnili su iz uprave zašto podržavaju ovakve projekte. Čuveni francuski brend je, naime, godinama pokrovitelj programa za rediteljke u Filmskom institutu Tribeca u Njujorku. Domaćin je svečanosti pre dodele Oskara i prijema na Kanskom festivalu koji organizuje zajedno sa francuskim Vanity Fair. Chanel je i partner francuskog Oskara, nagrade Cezar, a Kira Najtli, Kristen Stjuart, Penelope Kruz i Margo Robi samo su neke od zvezda koje oblači za crveni tepih.

INVESTICIJA U VEČNOST

Proteklog proleća, Louis Vuitton renovirao je prodavnicu u Firenci tako što ju je pretvorio u galeriju. U njoj su, pored luksuzne odeće i aksesoara, izložena vrhunska umetnička dela. Ističu se poznati italijanski autori kao što su Ozvaldo Mediči del Vašelo i Masimo Listri.

Studije pokazuju da se brendovi, kada sarađuju sa umetnicima, zaista doživljavaju kao još luksuzniji, navodi britanski art magazin Conversation. Sa druge strane, umetnost je uvek bila izvor inspiracije dizajnerima koji su nameravali da proizvedu nešto novo ili bezvremeno. Kao izložbeni prostor danas se koristi sve, od izloga prodavnica i bilborda do revija. Neke velike kuće primaju pod okrilje i ulične umetnike. Tako se, na primer, na zidovima Milana, Njujorka, Londona i Hongkonga mogu videti murali koje je sponzorisao Gucci.

Pošto luksuzni brendovi moraju uvek nešto da menjaju ako žele da pojačaju ekskluzivnost i vrednost svojih proizvoda, sada se sele direktno u umetnost, navodi u svom istraživanju Alesija Grasi, predavač o marketingu i luksuznim brendovima na Univerzitetu Hadersfild u Velikoj Britaniji. - Umesto da umetnost koriste samo u komercijalne svrhe, kuće luksuza su počele vidljivo da ulažu u oblast kulture - beleži ona.

Salvatore Ferragamo, Trussardi, Hermes, Zegna, Prada i Louis Vuitton samo su najpoznatiji primeri. Oni su postali kolekcionari savremene umetnosti, a dela i naručuju, ne samo od poznatih majstora, nego i od talenata u usponu. Najpoznatije mecene u istoriji bili su vladari renesansne Firence, porodica Mediči. Poređenja sa njima su neminovna - kuće luksuza su danas veoma moćne, a s obzirom na posao kojim se bave, u stanju su da razumeju kakvu ogromnu snagu kulutra uopšte može imati u komercijalnom kontekstu, čak političkom. Čini se da sve ove kompanije pomeraju svoj brend imidž od onog što se može smatrati prolaznim, a to je proizvodnja odeće i aksesoara - do nečega što je stalno i trajno: da postanu trendseteri i u kulturi. Instalacija Unutar horizonta islandskog umetnika Olafura Eliasona rađena je isključivo za Fondaciju Louis Vuitton, i primer je kako modne kuće promovišu radove savremenih umetnika. Tranzicija deluje i u obrnutom smeru. Londonska aukcijska kuća Sotheby’s je 2017. pokrenula odeljenje za luksuz i životni stil, kojem je fokus na nakitu, satovima, automobilima, vinu i modi. U isto vreme, Institut za umetnost Sotheby’s, iz Londona, otvorio je vrstu kursa pod nazivom Umetnost luksuza, koji traje 15 nedelja i polaznike uvodi u svetsku industriju luksuznih dobara i usluga. - Umetnost i luksuz imaju dugu istoriju uzajamnih uticaja kako bi stvorili bezvremena iskustva - od kreativne i uredničke saradnje sa umetnicima poput Salvadora Dalija, Sindi Šerman, Eda Ruša i Takašija Murakamija, sve do kreativnih direktora koji sve više uvlače trendove i filozofiju umetnosti u svoj rad - objasnila je voditeljka kursa Federika Karloto.

NAJBOLJI PRIMER

Od kada postoji umetnost, raspravlja se ne samo o njenoj definiciji, nego i o funkciji. Umetnost može da stvori osećaj za zajednicu, da pomogne usamljenima da pronađu životnu svrhu, a grupi obezbedi članove sa kojima će deliti svoje ideje. U današnje vreme često služi kao terapija protiv pritisaka psihe i okoline, bilo da je reč o tinejdžerima ili odraslima. Konačno, pomaže ljudima iz različitih društava da pronađu ono što ih spaja. U kojoj meri su fondacije modnih kuća uspele da ljudima zaista približe umetnost i njenu funkciju?

U Fondaciji Prada kažu da im je cilj stav otvorenosti i poziva i pronalaženje novih načina za razmenu ideja. To zvuči dobro, ali je u stvarnosti način na koji povezuju umetnost sa modom i dalje tradicionalan - oni tek sada otvaraju galerije, dok muzeji i galeristi već isprobavaju nove načine da bi povezali ljude sa umetnošću. U tom smislu izdvaja se program kuće Prada, poznat kao Akademija za decu, gde stručnjaci iz različitih oblasti, među kojima su fizika i matematika, objašnjavaju mališanima komplikovane ideje putem umetnosti. Ovaj koncept se pokazao uspešnim, ali bi bilo dobro kada bi se primenio i na odrasle.- Luksuzni brendovi su pioniri u modnim trendovima, ali igraju na sigurno kada je reč o njihovim fondacijama-galerijama - kaže Grasi. - Mislim da bi mogli da urade više, da iskoriste snagu svojih brendova kako bi što više ljudi upoznali sa umetnošću. Sa svojom popularnošću, velika imena (u svetu mode) imaju moć da učine umetnost privlačnom. Zar to ne bi bilo divno? - napominje Alesija Grasi.

FONDACIJE VELIKIH BRENDOVA

Prada i Louis Vuitton su otišli korak dalje od svih brendova u saradnji sa umetnošću. Prvi u Milanu i Veneciji, drugi u Parizu, osnovali su fondacije pod imenom brenda, ali je reč o klasičnim umetničkim galerijama. Kolekcija Fondacije Prada sadrži dela velikih autora današnjice, kao što su slikari Džef Kuns i Vilijam N. Kopli, te vajari Aniš Kapur i Tomas Demand, dok su čuveni Plavi akt u zelenim čarapama Henrija Matisa, te Dame i gospoda, Endija Vorhola, deo Fondacije Louis Vuitton.

Tekst: Milica Đorđević
Fotografije: Profimedia i Instagram

 

 

 

Povezane teme

Intervju

Intervju – Nada Šargin

Prvakinja Narodnog pozorišta, dobitnica brojnih glumačkih priznanja, na samom početku nove pozorišne sezone analizira najvažnija pitanja sopstvene profesije na temelju svog velikog...

U fokusu

Planovi za jesen: posetite luskuzni hotel Baglioni Resort

Dobar razlog da u oktobru odete na Maldive.

U fokusu

Kajli Džener otvorila je vrata svog doma u predgrađu Los Anđelesa

Kajli Džener je najmlađa milijarderka i to se najbolje ogleda u njenom domu.

U fokusu

Nove fotografije sa venčanja Džastina i Hejli Biber

Džastin i Hejli Biber su 30. septembra održali službenu ceremoniju venčanja na kojoj su okupili svoje prijatelje i rođake.

U fokusu

Blejk Lajvli i Rajan Rejnolds su po treći put postali roditelji

Srećan događaj dogodio se još u avgustu, ali zvezde su ovu činjenicu uspešno sakrile od javnosti.

U fokusu

Džesika Simpson izgubila je 45 kilograma šest meseci nakon porođaja

Šest meseci nakon rođenja trećeg deteta glumica je izgubila čak 45 kg.

U fokusu

Kako se ružičasta vrpca Estée Lauder bori protiv raka dojke

Stvarni i veoma impresivni rezultati u brojkama.

U fokusu

Magija Pariza u nedelji mode

Uz malo planiranja, postoji mnogo načina da uživate u atmosferi jednog od najvažnijih praznika stila, čak i ako nemate ulaznice za revije.

U fokusu

Otvara se kafić Saint Laurent u Parizu

Do početka pariske nedelje mode Saint Laurent će otvoriti svoj prvi kafić.

U fokusu

Kim Kardašijan se bori protiv bolesti

Zvezdi je dijagnostikovan eritematozni lupus i reumatoidni artritis.

U fokusu

Kira Najtli je rodila drugo dete

Britanska glumica Kira Najtli rodila je drugo dete.

U fokusu

Prodaje se vila u kojoj je nekada živela Sofija Loren

Želite da živite kao prava filmska zvezda u staroj vili? Sada možete kupiti luksuznu vilu u Rimu za 19 miliona evra!

U fokusu

Grazia istraživanje – Slavni žive ispod radara

Nekada su poznati voleli da pokazuju svoje bogatstvo, ali im je sada sigurnost na vrhu liste.

U fokusu

Rinoplastika: fotografije zvezda pre i posle

Zvezde sa naše liste nisu bile zadovoljne izgledom svog nosa i vredno su radile na sebi!