6 razloga zbog kojih mnoge žene danas nisu majke

Žene koje danas nemaju decu – a složićemo se broj je sve veći i veći, u odnosu na samo pre dvadesetak godina – tu odluku nisu donele zbog feminizma. Mada, sigurno im je pomogao da bi se osećale bolje, sigurnije i bile u duševnom miru zbog toga što ne žele ili ne mogu da imaju dece. Kao i da, one koje ih imaju, ne zaborave na sebe i sopstvenu dobrobit.

Mnoge žene danas ne mogu ili ne žele da budu majke i razlozi su brojni. Mi smo izdvojili 6 najčešćih. Da li se prepoznajete u nekom?

Ekonomska nesigurnost

Za početak, svesni smo činjenice da mnogi mladi ljudi danas nemaju prilike da kupe nekretnine, te žive kao podstanari. Kako da mislimo na sobu za bebu, kada i sopstvenu plaćamo u nepovrat?! Više nemamo sigurnost ni u poslove koje radimo, kao ni u ikakvu podršku od države…

Tokofobija – strah od trudnoće

Fobija od porođaja, zbog koje žene najčešće zahtevaju porođaj carskim rezom. Uključuje i strah da će se nešto desiti plodu tokom trudnoće, kao i panični strah za život novorođenčeta, te da će se nešto desiti bebi, da neće umeti da se brinu o njoj ili održe je u životu.

Ekološka katastrofa

U 21. veku suočavamo se sa narušenim ekološkim sistemom. Priroda je sve zagađenija, plastika ubija životinjski, vodeni svet, na Grenlandu led se ekstremno otapa a vazduh teško da možemo udisati. U ovakvom svetu, gde se ne naziru promene na bolje, žene jednostavno ne žele da rađaju decu.

Izbor

Neke žene, nemaju dece jer im se život kakav vode bez njih – sviđa!

Neplodnost

Uprkos uslovima, sjajnom partneru i ogromnoj želji, neke žene, jednostavno ne mogu da zatrudne…

Samoća

Mnoge žene, iako bi volele da se ostvare u ulozi majke, nemaju partnera kraj sebe sa kojim bi stvorile porodicu. Možemo ga svrstati pod “posledicom 21.veka”, ali današnje slobodoumlje prenosi se i na veze, koje su sve više neobavezne.

Foto: Shutterstock

Tekst: T.Mišović