A šta tebe žulja?

Pandemija virusa korona promenila je naše svakodnevne živote bez izuzetka. Većina građanki i građana najveći deo svog vremena i dalje provodi u četiri zida. Pripadnici i pripadnice LGBT+ zajednice usled sistematske diskriminacije, na žalost, većinu svog života provode u svoja četiri zida u strahu od odbacivanja, osude, nerazumevanja i nasilja.

Iako je Beograd Prajd doneo odluku, u skladu sa novonastalom situacijom i principima solidarnosti i odgovornosti, da ovogodišnja Parada ponosa ne bude održana u tradicionalnoj formi šetnje, to ne znači da borba za jednaka prava i pravnu zaštitu može biti stavljena na pauzu. Ovogodišnji slogan Beograd Prajda i Nedelje Ponosa glasi “Solidarni i u četiri zida”.

Još uvek nas žuljaju nasilje, diskriminacija, predrasude, nerazumevanje i strah od odbacivanja. To su “kamenčići u cipelama” pripadnika/ca LGBT+ zajednice koji konstantno žuljaju i koji onemogućavaju slobodno kretanje kroz život.

Zakonske obaveze pripadnika/ca LGBT+ zajednice su iste kao i obaveze svih ostalih građanki I građana na, ali prava koja uživamo nisu. Beograd Prajd i čitava LGBT+ zajednica već godinama insistiraju na punoj primeni međunarodnih standarda I preuzetih obaveza.

Zahtevi Beograd prajda, nažalost, i dalje su isti jer nikakav značajniji pomak u zakonskoj regulativi nije zabeležen, te i ove godine tražimo:

1. Usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima

2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu

Onlajn peticijom za usvajanja zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima želimo još jednom skrenemo pažnju na obavezu države da pravno reguliše istopolna partnerstva. To je izričita obaveza Srbije još od 2005. godine kada je donesena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Oliari i drugi protiv Italije prema kojoj je svaka država članica Saveta Evrope dužna da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola. Države mogu izabrati koji model žele da unesu u zakonski sistem, ali se zajednica osoba istog pola ne mogu ostaviti van zakona. Budite jedan od potpisnika peticije odlaskom na sajt parada.rs/

Ove godine, akcenat stavljamo na solidarnost sa svim članicama i članovima LGBT+ zajednice u Srbiji dok se unapred nadamo da ćemo sledeće godine slobodno, nadamo se neki od nas kao zakonom regulisani istopolni partneri, šetati ulicama naših gradova ujedinjeni u borbi za poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Posebno se zahvaljujemo Nataši Bekvalac jer je i ove godine nesebično podržala LGBT+ zajednicu i učestvovala u kampanji, i televiziji Nova S, urednicima i voditeljki emisije „Među nama“, Maji Nikolić. Veliko hvala i Valentini Savić, vajarki, koja nam je pomogla sa izradom duginih kamenčića, koji su simbol ovogodišnje kampanje.