„Ako muškarac svojoj ženi otvori vrata automobila, onda ili ima novi automobil ili novu ženu“: kako ćemo se sećati princa Filipa

U znak sećanja na vojvodu od Edinburga.

Danas princa Filipa više nema – vojvoda od Edinburgha preminuo je u 99. godini. Zvaničnici Bakingemske palate rekli su da je mirno preminuo u dvorcu Vindsor, gde je sa suprugom kraljicom Elizabetom II bio u karantinu.

Veći deo svog života bio je stvarna podrška i oslonac kraljice, sa kojom je živeo u braku 74 godine.

Bio je najmlađi dete i jedini sin – i zato je odrastao u brizi i ljubavi uz starije sestre. Posle toga, bio je prinuđen da se odrekne svojih titula grčkog i danskog princa da bi postao suprug buduće britanske kraljice – i postao supružnik – princ do kraja života. I premda zvanično nijedna ustavna uloga nije dodeljena princu, nije postojao niko važniji za Njeno Veličanstvo.

Danas se Filipa seća ceo svet – zato smo za vas prikupili arhivske fotografije koje najbolje pričaju priču o njegovom životu – dugom, živopisnom i uzbudljivom. Na njima ga viđamo na brojnim putovanjima širom sveta, na zvaničnim događajima i, naravno, sa porodicom – princ i Njeno Veličanstvo su u braku dobili čak četvoro dece.