Anđelina Džoli je prodala sliku Vinstona Čerčila za 11,6 miliona dolara

Sliku je svojevremeno kupio bivši suprug glumice Bred Pit.

Kula džamije Kutubija nije jedina slika koju je naslikao premijer Velike Britanije, već jedina koju je on naslikao tokom Drugog svetskog rata. Nastala je u januaru 1943. na kraju konferencije u Kazablanci. Ovo se navodi u poruci aukcijske kuće Christie’s.

Slika je stavljena na aukciju 21. februara. Preliminarna procena dela kretala se od 2,1 do 3,5 miliona dolara, a iznos koji je platio nepoznati kolekcionar bio je rekordan. Zašto se glumica odlučila da proda umetnički predmet i ko je postao kupac, ne izveštava se.

Veruje se da je Čerčil stvorio ovaj pejzaž, impresioniran bojama marokanskog zalaska sunca dok je šetao Kazablankom sa američkim predsednikom Franklinom Ruzveltom. Kasnije je platno poklonjeno američkom političaru, a nasledio ga je njegov sin Eliot Ruzvelt.

Kao što verovatno znate, Čerčil se zainteresovao za slikarstvo u zrelim godinama i uspeo je da naslika oko 540 platna u svom životu. Više od 40 njih bilo je posvećeno Maroku. Većina dela nalazi se u privatnim kolekcijama, pripada potomcima bivšeg premijera. Deo je izložen u Chartvellu, vlastelinstvu u Kentu blizu Londona, gde je Čerčil proveo drugu polovinu svog života do svoje smrti.

Što se tiče Anđeline Džoli, glumica se sada priprema za snimanje biografije o legendarnom britanskom fotografu vojne štampe Don Makalinu.

Glavnu ulogu treba da odigra zgodni Tom Hardi. Takođe će biti koproducent filma. Ko zna, glumica je možda prodala sliku kako bi prikupila sredstva za svoj novi film. Ili možda samo pacifista Džoli ne želi da u kući drži umetničko delo koje podseća na rat. U svakom slučaju, nadamo se da to nema veze sa lošim uspomenama na bivšeg.

 elle.ru