Body positivity: citati Kejt Vinslet o tome kako da zavolite svoje telo

Kejt Vinslet jedna je od onih srećnih žena koje vole sebe takvima kakve jesu i zbog toga smo spremni beskrajno joj se diviti.

„Strašno je provesti svu svoju mladost nezadovoljni svojim izgledom. Nikada nisam bila lepa – imala sam debele obraze, prevelika stopala i odvratnu kosu.”

„Jednog dana ću reći svojoj ćerki: imamo veliku sreću, imamo ovakve zavodljive figure, i nadam se da će mi odgovoriti:„ Da, majko, hvala Bogu. “

“Za celo detinjstvo nikad nisam čula da je bar jedna od žena oko mene rekla: “Volim svoje telo. Ni mama, ni sestra, ni moja najbolja prijateljica nisu bile zadovoljne njihovim odrazom u ogledalu, tako da sada često to kažem svojoj ćerki – ljubav prema sebi treba da počne od malih nogu.”

„Prihvatam svoje telo; prihvatam sebe i usavršim ono čime sam obdarena.“

„Nakon porođaja dobila sam stomak – to je normalno. I ne oduševljavam se svojim odrazom u ogledalu. Samo što niko nije savršen, ne verujem da postoje savršeni ljudi, ali verujem da sam dobra takva kakav jesam i ponosna sam na svoj izgled.”

„Nikada nisam imala cilj da postanem poznata. Nisam imala ambicije. Bila sam debela, a ne sećam se nijedne poznate debele glumice. Jednostavno nisam sebe videla u svetu zvezda, a pored toga, znate, dete koje je nekada bilo debelo ostaje debelo u glavi. Uvek ćete misliti da niste poput svih ostalih. Ja se ne razlikujem od druge debele dece. Ponekad na ulici ugledate mršavu devojku u uskim farmerkama, kratkoj majici, visokim potpeticama i pomislite: „Moraš više raditi na sebi da bi bilia poput nje, onda ću definitivno biti srećna!“, Ali u takvim slučajevima odmah kažem sebi: „Žena primorana da hoda u tako visokim štiklama, sigurno ne može biti srećna.”

„Verujem da je veoma važno ubediti žene da „normalna figura“ nije ona koja odgovara veličini XXS. Da budem iskrena, među mojim prijateljima ne postoji nijedna devojka koja  nosi veličinu XXS. Ne, znam jednu takvu devojku, to je moja ćerka. Tačno, ona ima 11 godina. “

„Ja sam potpuno ista kao stotine drugih žena. Imam nesavršene grudi, imam celulit i opet sam veoma zavodljiva. Ako ovo priznanje uveri obične žene, biće mi drago.”

„Nemam takav deo tela koji bih pristala da zmenim za neki drugi deo ili ga popravim uz pomoć plastičnog hirurga. Samo u maštarijama.”

„U mladosti se nisam osećala lepo. Ponekad  sam čak i ozbiljno patila jer sam bila debela. U mladosti smo svi nezadovoljni sobom, ali kad postanete odrasla osoba nešto postignete u životu, možete se malo opustiti i zavoleti sebe.”

“Ne znam koliko mi treba da se nerviram da bih zbog toga smršala, nisam jedna od onih srećnih žena koje magično smršaju od nervoze.”