Brus Vilis se povlači iz sveta glume zbog bolesti

Brus Vilis povlači se iz sveta glume, zbog afazije, poremećaja koji izaziva gubitak ili poremećaj govora, uz smanjenu mogućnost izražavanja. Glumčevu odluku saopštila je njegova porodica na svojim društvenim nalozima (uključujući i bivšu ženu Demi Mur).

– Zbog svih koji vole i podržavaju Brusa, mi, njegova porodica, želeli smo da podelimo sa vama da se naš voljeni Brus suočava sa izvesnim zdravstvenim problemima i da mu je nedavno dijagnostifikovana afazija, koja utiče i na njegove kognitivne sposobnosti. Kao rezultat ovoga i uz mnogo razmatranja, Brus se povlači iz karijere koja mu toliko znači. Ovo je veoma izazovno vreme za sve nas i mnogo smo zahvalni na vašoj kontinuiranoj ljubavi, saosećajnosti i podršci. Uz Brusa je cela njegova porodica, jači smo zajedno, a sve ovo smo želeli da podelimo sa vama jer znamo koliko vam znači Brus, kao i vi njemu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

Poruku su potpisali Vilisova supruga Ema Heming Vilis, njegova bivša supruga Demi Mur i njegovo petoro dece Ramer, Skaut, Talula, Mejbel i Evelin.

Poslednjih godina glumac glumi uglavnom u filmovima B produkcije (snimio je 22 filma za poslednje 4 godine), a već dugo ga u Holivudu bije glas da je lenj i da ga mrzi da pamti tekstove. Nažalost, istina je mnogo drugačija. Nije poznat razlog zbog kojeg je Brus oboleo od afazije, poremećaja koji obično nastaje nakon moždanog udara ili povrede glave. Simptomi su različiti, i ne zna se ni koji su tačno prisutni kod Brusa, ali mogu biti – poremećaj govora, gubitak sposobnosti razumevanja, ponavljanja, čitanja, pisanja, zamene jedni reči drugom, ponavljanje… i lečenje podrazumeva pomoć logopeda, ali i učenje neverbalnih sredstava komunikacije.

Dužina tretmana zavisi od progresa oporavka, životne dobi, obrazovnog nivoa, psihoemocionalne očuvanosti i od socijalne podrške/participacije porodice. 

Tekst: J.M.

Fotografije: Shutterstock, Instagram