Da li je kraljica Elizabeta gledala seriju “Kruna”? Ovo su reakcije kraljevske porodice na seriju

Kada pogledate makar jedan kadar serije “The Crown” prvo što se zapitate je da li je i kraljica Elizabeth gledala, a mi vam u nastavku teksta donosimo odgovor na to pitanje.

Već četiri sezone serija “Kruna” prikazuje život najstarijeg monarha na svetu – kraljice Elizabete II. Englesku kraljevsku porodicu prati burna istorija (setimo se Henrija VIII), a po broju kontraverzi sigurno ne odskače ni porodica Vinsdor čijoj smo vladavini i sami svedoci. Od trenutka krunisanja kada je imala samo 25 godina pa do sada, 70 godina kasnije, kraljica Elizabeta je morala da se nosi na nezgodnom naravi britanskog premijera Vinstona Čerčila, sa navodima o neveri svoga supuga, princa Filipa, sa smrću svoje snaje, princeze Dajane, skandalima koji prate sina Čarlsa gde god da krene i na kraju, izlaska iz porodice unuka Harija i njegove supruge Megan Markl.

Kao što je Lav Tolstoj i rekao, “Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka je nesrećna na svoj način”, a upravo to smo imali priliku da vidimo u seriji  “Kruna”. Iako je od početka, kreator serije Piter Morgan naglašavao da je serija fikcija inspirisana stvarnim događajima, kraljevskoj porodici sigurno nije bilo lako da gledaju sebe na malom ekranu. 

Da li kraljica Elizabeta II uopšte ima televizor?

Naravno da ima. Iako nikada nije javno priznala da je gledala seriju, izvor je 2017. godine otkrio magazinu “Sunday Express” da je ona pogledala svih 10 epizoda prve sezone na nagovor njenog najmlađeg sina, princa Edvarda i njegove supruge Sofi. Oni bi svakog vikenda došli u dvorac Vindsor na filmsko veče sa kraljicom, kojoj se kako izvor navodi, serija baš svidela iako je neke zaplete smatrala preterano dramatičnim. Ipak, njeni stavovi o seriji su se vremenom promenili. Navodno, ni malo joj se nije svidelo što se kroz čitavu drugu sezonu insinuira neverstvo princa Filipa. Ona je kreatorima serije takođe zamerila kako su predstavili odnos njenog supruga i njihovog sina Čarlsa, jer je on u realnom životu bio zaista posvećen i brižan.

Kako je ostatak kraljevske porodice reagovao na hit seriju?

Tokom intervjua koji su u martu imali sa bliskom prijateljicom Oprom, Megan Markl i princ Hari su priznali da su pogledali neke delove serije. Takođe, u emisiji Džejmsa Kordena, princ Hari je izjavio da bi njegov lik u narednim sezonama voleo da glumi Demian Luis. On je o seriji pričao u pozitivnoj konotaciji i rekao da je svestan da se radi o fikciji, a ne o biografiji. ” Naravno da se nije sve baš tako desilo kao u seriji, ali vam makar daje sliku o stilu života i pritiscima koji dolaze zajedno sa titulom i stavom da porodica mora da bude iznad svega.”, objasnio je Hari. On je takođe dodao da mu je prijatnije da gleda seriju, nego da čita naslove o sebi i svojoj porodici koji se nalaze na naslovnim stranama.

Iako su u četvrtoj sezoni seriji, princ Čarls i Kamila Parker predstavljeni u negativnom svetlu, izvor blizak porodici navodi da Kamila sa zadovoljstvom prati seriju uz čašu crvenog vina. “Ona ima izvanredan smisao za humor i ne dopušta da je serija uznemiruje.”, navodi izvor. S druge strane, princ Čarls nije širokog shvatanja i nema pozitivno mišljenje o seriji.

Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete je sama u dokumentarcu iz 2020. godine priznala da je pogledala prve epizode serija i da su “veoma zanimljive”. Ona je takođe prokomentarisala izjavu glumice Erin Doerti koja tumači njen lik, da su joj potrebni sati da rekreira frizuru koja je princezin zaštitni znak. “Kako je moguće da joj treba toliko dugo? Meni je potrebno samo 5, 10 minuta.”, kroz osmeh je prokomentarisala princeza.

Kraljičina unuka, najmlađa ćerka princa Endrua i Sare Ferguson, princeza Eugenia je ponosno izjavila da gleda seriju, kao i da je oduševljena pričom i muzikom.

Princ Filip, koji je pre samo nekoliko meseci preminuo u 99. godini izjavio je da ne želi da ima ništa sa serijom – i prijatelju glumca koji tumači njegov lik. Kada ga je on upitao da li gleda seriju, princ je odrečno izgovorio “Ne budi smešan”.

Olivia Kolman, glumica koja je preuzela lik kraljice Elizabete II u trećoj i četvrtoj sezoni je izjavila da se jednom našla na zabavi na kojoj je bio i princ Viliam. Kada ga je pitala da li je gledao seriju, dobila je odlučno “Ne” kao odgovor. Ipak, glumica je imala samo reči hvale za njega, nazvavši ga šarmatnim i prijatnim.

Kad god bilo koga iz kraljevske porodice pitaju za seriju, oni uvek negiraju da su je gledali, a to je možda zato što mašta može da prenese istinu na način na koji činjenice nikad nisu mogle. To nije dokumentarac, ali postoji ogroman tim istorijskih istraživača koji ispituju svaki detalj, kako bi bili sigurni da ono što vidimo na ekranu ima veze sa realnošću.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Profimededia, Shutterstock