Da li je noćna mora završena? Otac Britni Spirs pristao je da se odrekne nasilnog starateljstva

Nakon 13 godina i nastanka celog jednog društvenog pokreta, pevačica Britni Spirs će možda dobiti priliku da sama odlučuje o svom životu i karijeri.

Ovo leto obeležile su dve reči: FREE BRITNEY. Najveća pop ikona sa početka novog milenijuma je 2008. godine doživela krah koji je rezultirao scenama poput onih koje su nam se urezale u pamćenje – kako brije sebi glavu i kišobranom razbija kola paparaca koji su je pratili u stopu. Budući da je tada već bila majka dva mala dečaka, njen otac, Džejmi Spirs je nad njom preuzeo nasilno starateljstvo.

To je značilo da ona više neće moći da donosi odluke o svom životu, svojoj karijeri kao ni o njenom bogatstvu koje je procenjeno na 60 miliona dolara. 13 godine kasnije – ništa se nije promenilo i tridesetdevetogodišnja Britni nema moć da odluči da li želi da ostane trudna. Navevši to kao jedan od razloga, ona je rešila da prestane da ćuti i sa javnošću podeli da je sve ove godine prolazila kroz pakao, što je rezultiralo tužbom protiv svog oca da bi se se nasilno starateljstvo prekinulo i kako bi ona svoj život dobila nazad.

Iako su svi mediji preneli da je Britni konačno slobodna, to nije tačno. Džejmi Spirs je izjavio da želi da izbegne javnu sudsku bitku i da će se povući sa mesta staratelja – ali ne odmah već kada se pronađe nova osoba koja bi se starala o njegovoj ćerci. Ipak, Britnini advokati su zadovoljni odgovorom i već pripremaju papire kako bi se starateljstvo prebacilo na njenog sudskog savetnika. 

“Radujemo se što ćemo nataviti rigorzno da istražujemo ponašanje gospodina Spirsa tokom ovih 13 godina u toku kojih je proneverio više milonara dolara od svoje ćerke”, rekao je advokat poznate pevačice.

Ona je na prethodnom suđenju iznela po prvi put kako je njen život izgledao prethodne decenije. U svojoj izjavi za sud, navela da je konstrantno bila podvrgnuta teškim lekovima da bi bila u nesvesnom stanju, da joj nije bilo dozvoljeno da ukloni spiralu i započne novi život sa svojim partnerom kao i da joj je bila uskraćena sloboda kretanja, ali i govora.  Izjavila je da nije imala snage da glasno progovori, ali da više ne može da živi u zaključanom kavezu. 

 “Lagala sam ceo svet da sam dobro i da sam srećna. Mislila sam da će, ako ponovim dovoljno puta, to postati istina. U šoku sam. Istraumirana sam. Užasno sam ljuta i više ne verujem ljudima.”, izjavila je pevačica na sudu.

Tada je rekla sve što su njeni verni fanovi znali i zato su pokrenuli pokret #freebritney koji je već godinama tvrdio da ona svojim ponašanjem daje znake da živi u zatočeništvu. Oni su i dalje njena najveća podrška i ne propuštaju nijedan trenutak da poruče: Oslobodite Britni.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Profimedia