Kontroverzna priča: Glumica dobila decu preko surogat majke zarad karijere

Svi pričaju o holivudskoj glumici Džejmi Čang, koja se zarad karijere odrekla trudnoće, te preko surogat majke dobila decu. Uprkos dobrom zdravstvenom stanju i mogućnošću da ostane u drugom stanju, odabrala je drugu ženu koja će to uraditi umesto nje – jer decu je svakako želela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Chung (@jamiejchung)

U oktobru prošle godine, glumica i njen suprug, glumac Brajan Grinberg, postali su roditelji blizanaca – dvojice dečaka preko surogat majčinstva. Sada, Džejmi je odlučila da se otvori povodom svog izbora: „Bila sam prestravljena stavljanjem svog života na pauzu, na više od dve godine. U mom poslu, imam osećaj da budete lako zaboravljeni ako ne radite samo mesec dana. Stvari se, u našem poslu, odvijaju vrlo brzo.”

Iako bi mnoge žene, kao i muškarci (koji i nisu previše kompetentni da donose odluke u ime svoje partnerke) odmah osudili ovu odluku, nepobitna je činjenica da se čitav život preokrene i promeni u životu buduće majke: od fizičkih promena, preko socijalnih i poslovnih, do – često onih najtežih – psihičkih.

Kako bilo, kompromis koji je Džejmi postigla sa suprugom, ticao se i držanja ove trudnoće u strogoj privatnosti, jer su bili svesni stigme koja prati surogat majčinstvo. “Mislim da i dalje postoji malo sramote. To još uvek nije uobičajeno, a mi nismo bili spremni za osudu. Želeli smo da se zaštitimo i progovorimo o tome kada se budemo osećali spremno”.

“Ljudi verovatno misle: Oh, ona je tako sujetna, nije htela da bude trudna – ali mnogo je komplikovanije od toga. Celog života sam radila da dođem do toga gde sam sad. Ne želim da gubim prilike. Ne želim da budem ogorčena“, zaključila je Džejmi.

Uprkos svemu, nisu mogli sprečiti razne komentare od onih punih podrške, preko salve osuda o nesvakidašnjem izboru glumice, „nedoličnom“ jedne žene. No, pravo je pitanje: da li u 21. veku i dalje treba da osuđujemo odluke žena (ili muškaraca) koje donose o sopstvenom telu?

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.