Otkrivamo: Kako se zaista snimaju scene seksa?

Snimiti dobru intimnu scenu nije nimalo lak zadatak. Ključno je pogoditi pravu meru ukusa kako bi ta erotika izgledala realistično ali ne i vulgarno, romantično ali bez zadiranja u patetiku. Upravo na tome rade osobe čije je zanimanje “koordinator za intimu”.

Ita O’Brajan, nekadašnja plesačica, glumica i rediteljka, već šest godina bavi se razvojem scena intime, koje uključuju seks i golotinju, na filmu i serijama. Želja da ovim poslom javila se iz potrebe da se glumci osećaju prijatno tokom delikatnih scena.

Ita upoređuje svoj posao sa onim koji koordinator za akcione scene radi, a koji uključuje: procenu rizika, probe, nadgledanje na setu, pravljenje jasne stukture sa mogućnošću eksperimentisanja, vođenje računa o menstrualnom ciklusu glumice… “Polazimo od scenarija koji obležavamo bojama – njeni pokreti su ružičasti, njegovi zeleni, a žuto je ono što rade zajedno. Sve razložimo i razmišljamo o ritmu pokreta. To zatim prevodimo u koreografiju, ali je ne namećemo glumcima. Na probama pratim kako bih bila sigurna da je sve jasno, da postoji dogovor i pristanak kad je reč o dodiru. To unosi određenu lakoću jer glumci znaju što se događa pa mogu uneti sopstvene impulse i posebnosti u izvođenju.”

Koordinatorka za intimu unapred planira svaki dodir i poljubac, kako bi ih glumci izveli što laganije i prirodnije, i u potpunosti nas ubedili u iskrenost svojih emocija i pokreta na ekranu. Takođe brine o osećanjima glumaca, u čije garderobe obavezno odlazi pre svakog snimanja kako bi imali priliku da joj izraze svoje nedoumice ako ih imaju. “Jako je važno znati što za nekoga ne dolazi u obzir. Tvoje ‘ne’ dar je svima uključenima jer dopušta da radimo s osećajem slobode i tada znamo da je ‘da’ zaista ‘da’.” Ovim želi da podigne svest o važnost smernica za intimu na filmu I televiziji, kako bi se izbegao svaki vid eksploatacije i uznemiravanja.

“Uputstva koordinatora za intimu trebalo bi da budu sastavni deo svake produkcije, kao što se to radi kada je reč o akcijskim prizorima ili plesu, da se intimni sadržaj odredi odmah pri prvom čitanju te da se odmah postave smernice. Ako postoji simulirani seksualni sadržaj, koordinator intime trebalo bi da bude zaposlen, a ne da se prepušta odluci pojedine produkcije, već da postane standard.”

Ita stoji iza lepote mnogih erotskih scena, poput onih suptilnih u seriji “Normal people”, zatim “Sex education”, “Gentelman Jack” i “Watchmen”.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.