Elizabeta II više nije najpopularnija osoba kraljevske porodice

Ko je zauzeo prvo mesto u oceni simpatija među britanskim članovima? Vilijam ili Kejt?

Elizabeta II je najdugovečniji britanski monarh, ali ovog vikenda oduzeta joj je počasna titula najpopularnije osobe kraljevske porodice. Ko je od porodice dobio sve lovorike?

Prema uticajnoj britanskoj marketinškoj kompaniji YouGov, krajem prošle godine princ Vilijam pouzdano prednjači u rejtingu simpatija. I, moramo priznati da su za kraljicu ovo sve dobre vesti. Prvo, ona se nikada nije takmičila sa svojim unukom i, možda, ovaj rejting će je podstaći da preda presto vojvodi od Kembridža. Drugo, 73% ispitanika priznalo je da „imaju pozitivan stav“ prema Elizabet, a samo 11% je govorilo „negativno“, preostalih 16% – „zadržalo je neutralnost“.

Naravno, prema nalazima YouGov-a, nju posebno voli generacija X – ljudi rođeni između 1965. i 1980. Odlučujuća reč je ostala za milenijalce (rođeni od 1981. – 1996.), koji su više voleli vojvodu i vojvotkinju od Kembridža od kraljice Elizabete II (73% ima pozitivan stav prema Vilihamu, a 70% obožava Kejt Midlton)  

Zanimljivo je da je preseljenjem u Kaliforniju popularnost Megan i Harija znatno opala. Samo 32% ispitanika saoseća sa vojvotkinjom od Saseksa (solidnih 40%), a 41% sa njenim suprugom.

Na primer, Sofi, grofica od Veseksa i Kamila Parker sada su popularnije od Megan Markl, koja je prema YouGov-u zauzela 11. mesto. Iako je proteklih godina njeno ime stalno uvrštavano u prvih pet simpatija.