Elizabeta II zvanično je podržala nezavisni status princa Harija i Megan Markl

Bakingemska palata objavila je izjavu njenog Veličanstva.

Elizabeta II prvi put je zvanično prokomentarisala odluku princa Harija i njegove supruge da odustanu od kraljevskih privilegija. Održano je porodično veće u Sandringemu, na kome su učestvovali njeni unuci, Megan Markl i princ Čarls, a Bakingemska palata je objavila iscrpan komentar Njenog Veličanstva:

„Danas je moja porodica konstruktivno razgovarala o budućim planovima za mog unuka i njegovu porodicu. Svi članovi naše porodice podržavaju želju princa Harija i Megan da započnu novi život u statusu mlade porodice. Iako bismo više voleli da oni i dalje predstavljaju kraljevski dvor, poštujemo i razumemo njihovu odluku da žive samostalnijim životom bez gubitka kontakta sa porodicom.”

Kraljica je primetila da nisu svi aspekti uređeni i da će njen mlađi unuk i Megan Markl privremeno živeti u dve zemlje kako bi uspostavili život u novom statusu: “Hari i Megan su jasno rekli da više ne žele da žive u državi. Stoga smo se složili da će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa provesti neko vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji. Moja porodica tek treba da reši važna pitanja i imamo još mnogo posla, ali na moj zahtev, konačni dogovori će biti postignuti u narednim danima.“