Hana Selimović: Za kratki film potrebni su veština, ideja i ozbiljan fokus

Hana Selimović se tokom proteklih nekoliko godina profilisala kao jedna od vodećih pozorišnih glumica mlađe generacije u Srbiji, a publika je mogla da je vidi i u različitim filmskim i televizijskim produkcijama novije proizvodnje. Ovog leta, na Bašta Festu u Bajinoj Bašti, koji se održava od 30. juna do 3. jula, biće prikazan i kratkometražni film “Nula” rediteljke Lee Filipovski, gde je Hana Selimović odigrala glavnu ulogu zajedno sa Nevenom Bujićem. Budući da nemamo priliku često da je vidimo u ovom formatu, iskoristili smo priliku da sa njom razgovaramo tim povodom.

Publika dobro poznaje vaš rad u pozorištu i na dugometražnom filmu. Koliko vam je blizak kratkometražni format i šta u njemu najviše volite?

Nisam imala priliku da radim puno kratkog metra, ali ga kao gledalac veoma volim, i ono što je moje radno iskustvo, kada je u pitanju ova forma, jeste da je potpuno deplasirano negovati zabludu da je to “lakše i zahvalnije” od bilo kog drugog igranog formata. Mislim da su potrebni veština, ideja i ozbiljan fokus da bi se napravila celina koja u tom trajanju dobija svoj puni zamajac. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bašta Fest (@bastafest)

Kako je bilo raditi sa Lee Filipovski, odnosno glumačkim kolegom Nevenom Bujićem  na filmu „Nula“ koji će biti prikazan na Bašta Festu?

Lee je zaista rediteljka sa kojom je raditi lako. Sem što na snimanje dolazi apsolutno spremna, ne uspostavlja autoritet na pogrešne načine, ne mistifikuje i ne mlati praznu slamu, strašno je duhovita, pametna i ume da sprovede ekipu kroz iskustvo snimanja na jedan predivan način. Tako da na kraju shvatiš da si sve vreme bio pažljivo vođen, a nikada se nisi osećao kao da slediš, već da ravnopravno koračaš i krčiš put sa njom. Radujem se njenom debitantskom filmu, koji po mom ukusu već kasni. Žena sa takvim kapacitetima je odavno morala da dobije svoju priliku, no to kao ni sve drugo naopako u ovoj sredini, nije iznenađujuće. 

Neven je moj prijatelj, a pre toga i student – bila sam asistent njegovom profesoru glume Nebojši Dugaliću. Neven je i neko sa kim za mene nema iznenađenja, u smislu šta sve može. Iznenađujuće je samo što do sada nije imao mnogo više prilika da to i pokaže. A biti njegova partnerka na filmu je divno iskustvo, koje bih volela da ponovimo. 

Imate li puno ponuda za angažman? Kako birate uloge u ovoj etapi karijere i šta vam je bitno u tom izboru, naravno pored kvaliteta predloženog projekta?

Zapravo moje ponude i nisu tako mnogobrojne. U pozorištu su svakako frekventnije. Što se filma tiče ja sam svoje uloge uglavnom ostvarivala u autorskim projektima, a danas je autorima sve teže da dođu do sredstava za ovakve projekte. Tako vidimo da neki sjajni reditelji snimaju film na pet godina ako imaju sreće. Što se televizije tiče, birala sam naravno prema saradnicima, materijalu i uslovima rada. Jako mi je bilo smešno, skoro mi je neko pokazao tvit nekog lika, kao – jel može Hana Selimovic da ne igra baš sve uloge u serijama. Ovom prilikom veliki pozdrav za čoveka – ako čitaš, majstore, igrala sam u dve serije, ali hvala što ti to deluje kao sve 🙂 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hana Selimovic (@mitraljeza)

Koje su uloge u kojima ćemo moći da vas gledamo uskoro?

Počela sam rad na tekstu američke autorke Sare Rul, u režiji Andree Pjević u Ateljeu 212, sa super ekipom. To je baš uloga kakvu nikad nisam igrala, a i sve ostale okolnosti u vezi sa tom predstavom me raduju. Eto, to je dakle sledeće na redu.  

Mnogi glumci i glumice su se okušali i sa druge strane kamere – da li možda razmišljate i o autorskom radu u budućnosti, i ako da – kakav kontekst i format bi vam u tom smeru najviše odgovarao?

Dugo već razmisljam o tome, da ne kažem od početka svog bavljenja glumom se pitam da li sam se prešla i izabrala loše. Što se tiče filma, mislim da bih za sada tu bila komotnija sa pisanjem nego sa režijom. Što se tiče pozorišta, mislim da je izvesno da ću se njime baviti iz rediteljsle perspektive u nekom času kad ne budem bila kukavica, a sve manje jesam. Tako da, beware

Bašta fest možete posetiti u periodu od 30. juna do 03. jula, više informacija o programu festivala pročitajte OVDE.

Magazin GRAZIA jedan je od medijskih sponzora ovog filmskog festivala.

Intervju: bastafest.com

Foto: Ivan Mijatović