Kako je Grejs Keli ostala bez nasledstva

U čuvenoj sceni filma “Drš’te lopova” bogata naslednica kaže provalniku u koga se zaljubila: “Imam osećaj da ćeš noćas videti jedan od najfascinantnijih pogleda na Rivijeru”. Nju je igrala Grejs Keli, njega Keri Grant, a svi smo znali da plavokosa lepotica ne govori o skupocenoj ogrlici niti o vatrometu koji se vidi s prozora hotela. Glavna nagrada je bila sama zvezda Hičkokovog filma. Muza velikog reditelja, čežnja najvećih zavodnika Holivuda, lice kuće Cartier – upravo je tu, tokom snimanja na Azurnoj obali, upoznala princa Renijea od Monaka. Svet je uskoro gledao TV prenos njihovog venčanja i ispratio jednu od najlepših žena Holivuda u bajku. Ali, iza zatvorenih vrata nije sve bilo onako kako su zamišljali milioni njenih obožavalaca.  

Kada je 1982. poginula u stravičnoj nesreći, posle moždanog udara koji je doživela za volanom svog automobila, Grejs Keli je imala svega 52 godine. Sinu i dvema ćerkama ostavila je 10.000 dolara na računu i trošnu kućicu u Irskoj, koja je nekada pripadala njenom dedi.

Tek danas, skoro četiri decenije kasnije, na površinu su isplivali zapanjujući podaci o jednoj od najuspešnijih diva Holivuda. Verovali ili ne, Keli je porodici Renije platila da bi postala princeza. U ime miraza, prema vekovnoj aristokratskoj tradiciji, dala im je oko dva miliona dolara. Bilo je to skoro sve što je do tada zaradila. U današnjem novcu, iznos bi vredeo deset puta više. Uz to je morala da se se odrekne karijere na vrhuncu slave, tako da više nije imala ni lične prihode ni ušteđevinu.    

Sve ovo nam otkriva novi dokumentarni film “Grejs Keli: Nestali milioni” koji su snimile književnica Boni Grir, istoričarka Kejt Vilijams i finansijski stručnjak Džema Godfri za britanski Kanal 5. Priču počinju od detinjstva glumice, bave se “milionima zarađenim i izgubljenim”, i konačno, kuda je otišlo njeno bogatstvo.

– Kao žena koja je sama stvorila karijeru, od bavljenja modelingom da bi išla na časove glume do najplaćenije glumice u Holivudu, od modne ikone do prave princeze, ona uvek fascinira. Ali, s obzirom na činjenicu da je zaradila milione za sve osim za sebe, sudbina Grejs Keli nas takođe uči važnim lekcijama o finansijskoj nezavisnosti, ravnopravnosti polova i preuzimanju kontrole nad sopstvenom karijerom – kaže Džema Godfri u u intervjuu za magazin Arbuturian.  Zanimljivo je da Keli nije morala da krene od nule. Naprotiv. Odrasla je u izobilju, u vili sa poslugom, jer je njen otac bio poznati biznismen u Filadelfiji. Ipak, sa svega 18. godina obrela se u Njujorku, rešena da uspe sama.  

– Grejs Keli je bila crna ovca porodice. Njeni roditelji su se isticali u društvu, a ostala deca su ih sledila. Nisu odobravali filmsku karijeru  svoje ćerke. A ona je uvek tražila podršku oca, ali je nije dobila čak ni kada je osvojila oskara. Dok su njeni braća i sestre za sobom ostavili milione, Grejs, zahvaljujući svojim odlukama, u SAD nije imala gotovo ništa na svoje ime – objašnjava Godfri.  

Anđeoska lepota mlade “provincijalke” – tako će se zvati jedan od dva filma za koje je dobila Oskara – nije u Njujorku ostala neprimećena. Reklamirala je gotovo sve, od paste za zube do odeće. Već u 23 godini Holivud joj je otvorio velika vrata, ulogom u filmu “Tačno u podne”. Partner joj je bio slavni Gari Kuper. Ovaj vestern je ušao u istoriju kinematografije, a moćni MGM je glavnoj junakinji stavio svet pod noge: ugovor na sedam godina, tri filma godišnje i bonus od 20.000 dolara ako ostvari sve. Čini se mnogo za početnicu u ono vreme, a nije. Polovinom prošlog veka filmske kompanije su imale potpunu kontrolu nad svojim zvezdama. Birali su im filmove koje će snimati, iznajmljivali ih drugim studijima i na tome neverovatno zarađivali. Išli su dotle da im nameštaju ljubavne veze, sve radi publiciteta. Plata Grejs Keli je iznosila oko 770 dolara nedeljno, a ona se pokazala kao vešt pregovarač, bar kada je ljubav prema umetnosti u pitanju: iznudila je pravo da ostane u Njujorku i da igra u pozorištu.

– Ugovor sa MGM-om doneo joj je oko 2,6 miliona dolara tokom sedam godina. Ali, uprkos tome što je postala najplaćenija glumica u Holivudu, nije imala prilive novca kao neke njene koleginice. Imovina Doris Dej je, na primer, u jednom trenutku vredela oko 200 miliona dolara. Grejs Keli je zaradila mnogo više, ali za studio, a završila je karijeru pre no što je mogla da zahteva i deo prihoda od bioskopskih blagajni. Propustila je i druge izvore prihoda. Odri Hepbern je, na primer, naplatila milion dolara samo od jedne reklame koju je snimila u jeku karijere. Uz sve ovo, Keli nije bila plaćena kao muškarci. Za film „Drš’te lopova” dobila je trećinu iznosa koji je isplaćen Keriju Grantu – objašnjava Godfri.

Iako je igrala u najvećim filmovima svog doba, Keli je na platnom spisku daleko zaostajala za muškarcima. Klerk Gejbl, njen partner iz “Mogamba”, nedeljno je primao 5.200 dolara, skoro šest puta više od nje. Cenu joj nije podigla ni činjenica da je za ulogu u tom filmu osvojila Oskara. Nije bilo važno ni to što je milionima žena u svetu postala modni uzor. Muškarci su za to vreme zavideli njenim ljubavnicima. Bila je poznata i po avanturama s Vilijamom Holdenom, Bingom Krozbijem, Marlonom Brandom, naročito zato što su bili oženjeni. Gari Kuper je uz to bio čak 28 godina stariji od nje. Sve se promenilo 1955, kada je ona na Filmskom festivalu u Kanu upoznala princa Renijea.

Monako je u to vreme bio daleko od “najvećeg stecišta milionera na svetu”, kako se navodi u dokumentarnom filmu. Novac i glamur su  vladajućoj porodici Garibaldi bio preko potrebni, a Grejs Keli im je donela i jedno i drugo. Upravo ona je privukla bogataše sa svih strana da baš u tom delu Mediterana provode luksuzne odmore. Prvi su bili gosti na njihovoj raskošnoj svadbi. Među 600 zvanica mogla su se prepoznati mnoga lica poput Ave Gardner, Kerija Granta, Glorije Svanson, grčkog magnata Aristotela Onazisa. Niko nije znao koliki je miraz nevesta dala kneževini. – Ona je svoje bogatstvo pošteno zaradila, kao i nezavisnost, ali je sve nestalo preko noći. Grejs je pomogla Monaku da se obogati, a sama je zbog toga platila visoku cenu – ističe koautorka dokumentarca.

Nada sa početka braka, da će se jednog dana, kada rodi i podigne decu vratiti Holivudu, s godinama je sve više bledela. – U intervjuima u dokumentarnom filmu vidimo Grejs koja kaže da budućnost njene glumačke karijere “zavisi od princa”, a tek kada je prestala da glumi,  počela je “da nazire o čemu se tu radi”. Ne samo što je ulazak u kraljevsku porodicu skratio njenu karijeru, nego ju je koštao ušteđevine od dva miliona dolara – objašnjava Godfri. A radilo se o tome da je, kao član kraljevske porodice, morala da se podredi željama institucije koja nema sluha za lične želje. – Snovi pojedinca postaju nebitni – ističe se u filmu. Šta bi onda publika mogla da nauči od filma “Nestali milioni”?

– Grejs Keli nam naglašava važnost finansijske nezavisnosti. Stvaranje sopstvenih izvora prihoda omogućila joj je da radi ono što je volela – da glumi. Nasuprot tome, kada su joj gluma i stvaranje sopstvenih izvora prihoda bili zabranjeni, ona više nije mogla sama da odlučuje – upozorava koautorka filma. Ipak, ako junakinja bezvremenih klasika i princeza iz moderne bajke nije mnogo toga ostavila svojoj deci, onda jeste tuđoj: – Njen dobrotvorni rad živi i nastavlja da finansira projekte kojima je bila strasno posvećena. Bila je žena ispred svog vremena, stvorivši karijeru u različitim oblastima. Nasleđe Grejs Keli kao marljive, pametne poslovne žene koja je utrla put svojim sledbenicima je nešto što, nadam se, nastavlja da živi – zaključuje finansijska savetnica poznatih Džema Godfri.

CENA LUKSUZA

Kneževini je Grejs Keli predala i oko 270.000 dolara, koliko je nasledila od oca. To ne znači da joj se Monako nije odužio. Udajom je holivudska zvezda počela novi život, u palati s 200 soba. Leti je mogla da uživa u dvorcu u Francuskoj, zimi u skijaškoj vili u Verbijeu, da plovi na luksuznoj jahti. Za njen odevni stil su se brinuli najslavniji dizajneri sveta, a nakit s potpisom Cartier i Van Cleef koji je nosila u javnosti procenjene je na desetine miliona dolara.

Tekst: Redakcija magazina Grazia

Foto: Profimedia